“They will never know… hehehe!”

Ni satu gambar yg sangat menarik yg baru saya jumpa…

“A picture speaks a thousand words” – Itulah yg dapat saya katakan bila terlihat gambar ni! Tengok pada wajah dan ekspresi budak ni pastinya akan menimbulkan seribu satu macam cerita tentang apa sebenarnya yg berlaku…

Seperti juga sewaktu menghasilkan kartun dan komik, kartunis atau pelukis komik harus memastikan imej yg dilukis dapat menyampaikan mesej mereka.

Dialog di dalam komik hanya untuk membantu pembaca lebih memahami apa yg cuba disampaikan. Komik atau kartun yg BAGUS adalah yg hanya menggunakan dialog yg sedikit atau ringkas sahaja… Pembaca dapat memahami jalan cerita dengan hanya melihat pada lukisan sahaja… atau dalam kata lain – “Let the pictures tell the story…”

Berbalik semula kepada gambar di atas, bolehkah korang huraikan apakah yg sedang berlaku sebenarnya?

Apakah yg telah terjadi?

Adakah gambar ini memberi seribu makna atau seribu cerita kepada korang?

Hanya isikan pendapat dan pandangan bernas korang mengenai gambar di atas pada ruangan komen di bawah ini…

“Hehehe… I think you all will never know!”

Komen dan Pendapat Anda?

144 thoughts on ““They will never know… hehehe!”

    1. banyak kesimpulan berkenaan gambo d atas:

      1. girl tuh senyum sbb berjaya d selamatkn, atau
      2. umh tuh dia yg bakor, atau
      3. umh tuh trbakar sndiri, atau
      4. girl tuh seronok org amik gmbo dia bukan fokus pd umh tuh, atau
      5. girl tuh salah sorg ahli stunt utk movie yg terselit bab2 bakor nih, atau
      6. bomba2 yg dtg x bley padamkn api sbb air xde (xde pancutan air pon), atau
      7. girl tuh seronok lps nih dpt le dia n fmily dpt umh baru.. atau
      8. girl tuh bakar umh jiran dia sbb jiran suka dengki sgt pd dia sbb girl nih comei tersangat2..

      abes dh sebab2 yg aku tau..
      rasanyer lee.. klau de, aku smbung lg esok..

    2. pada pandangan saya,
      gambar itu menunjukkan seorg budak perempuan tersenyum dan beberapa ahli bomba bertungkus lumus sedang memadamkan api kebakaran.

      antara 1000 maksud kenapa budak perempuan tu tersenyum saya tak berapa pasti..tapi rupa budak tu senyum membawa banyak makna tersirat kat hati dia kan..

      mungkin dia puas hati kerana telah bakarkan rumah tu kita tak tau tu rumah sapa samada rumah dia ke? @ nenek @ jiran dan apa2 je..

      ataupun dia sakit mental kot..
      budak2 kat negara omputeh kan pelik2 banyak benda yang boleh mereka buat..

      maybe lepas dia senyum tu terus bawa ke hospital sbb dia nie sakit mental.. who knows~

      dan bermacam2 lagi la kan bro ubi ><, hehe

    3. Pada pendapat saya yg seberapa betul ni, mungkin budak tu senyum sebab telah membakar rumah tu. Ataupun sebab telah sabotaj pili bomba yg berusaha memadamkan kebakaran tersebut.

      Tp yg peliknya kenapa bomba ingin menggunakan tangga. Padahal x perlu kot. Lagi satu gambar tersebut nampak kurang realistik sikit. Seperti percantuman beberapa gambar.
      Tp tu pendapat saya yg x betul ni.

      1. bomba bukan guna tangga le. dh mmg jentera tu dilengkapi dgn tangga. kena le bawa sekali. mesti x pernah tgk jentera bomba. isk..isk… ckp tu biar le betul sikit

    4. muka budak tu puas dengan apa yang dia buat. seolah-olah kemungkinan :
      1. dia yang membakar rumah tu.
      2. dia yang menelefon bomba.
      3. dia membalas dendam kat tuan rumah tu.
      4. dia melakukan semua kemungkinan yang saya beri.
      5. dialah saksi kebakaran itu.

    5. 1.budak ni sonok nengok umah terbakar…
      2.beliau bangga sebab dapat lari dari kebakaran tersebut.
      3.budak tersebut saja suka senyum

    6. haha…memang semacam pun budak tuh! mungkin ape yg dirancangkan berjalan dgn lancar…hahaha “i’am win!!” atau sebenarnya byk kengan buruk kt umah tu..yelah kita tak tahu apa yg budk2 sekarang pikir…apa yg diorng tau diorg tak nk benda yg diorg tak suker tu tak da kt depan mata dh…

      kesimpulan yg lain mungkin dialah penyebab rumah tu terbakar tp kene control macho takut masuk dlm kes juvana…hehe…tp kalau dh depan kamera tu senyum jer la…

      chiaw….

  1. Assalammualaikum bro,
    Nak tanya skit… Apa sebenarnya kesudahan Aku Dia dan Volkswagon tu? Apa yang terjadi pada Zurina? Apa yang terjadi pada mamat kaya yg kerek tu?

  2. Cerita 1:
    Sebenarnya, sewaktu budak itu sedang bermain-main di dalam bilik, tiba-tiba seekor semut merah telah mengigitnya. Budak tersebut sangat marah dan cuba memukul dan membunuh semut tersebut, tetapi dengan pantas semut tersebut meloloskan diri di dalam celahan kayu-kayu di lantai.

    Dan dengan perasaan marah, budak tersebut terus mengambil mancis, membakar kertas dan cuba mencucuh semut tersebut, tetapi akibatnya, rumahnya terbakar.

    Budak tersebut berasa puas kerana dia pasti, semut yang mengigitnya telah pun mati dalam kebakaran tersebut.

    Cerita 2:
    Budak tu tgh makan megi slurrpp dalam bilik.. lepastu terbesin kena kain cadar.. terus terbakar.
    oh!

  3. cerita ketiga
    budak tu kecik2 lagi dah pandai bercinta. rumah tu adalah rumah lelaki idamannya. oleh kerana si lelaki tu tak layan cintanya atas alasan usia, budak tu jadi marah. dia ikat laki tu dalam rumah tu dan dia bakar rumah tu. Moral of the story, jangan mainkan perasaan wanita, anda tak akan mengjangkakan apa yang mereka akan buat, :-)

    Cerita keempat
    Budak tu nak beli choki2 tapi takde duit. oleh kerana rumah tu ada insurans sekiranya berlaku kebakaran, dia pun bakarlah rumah tu hanya semata-mata nak beli choki2. sekarang budak tu bahagia sebab dia boleh beli choki2 satu treler selama setahun, :-)

  4. budak itu seperti menyimpan seribu rahsia yang sukar dihuraikan..aku pun x pasti samaada dia yang membakar rumah atau rumah yang terbakar sendiri….tetapi pada pendapat saya budak itu seperti mendapat satu kepuasan, x tahu samaada dia bakar rumah atau memang dia suka tengok api..(jangan suka main api adik2 ingat pesan abang nie..) ataupun budak itu berminat menjadi bomba mungkin juga dia puas tengok pasukan bomba itu memadam api….

    tetapi apa yang pasti memang sukar untuk membuat satu andaian yamg tepat terhadap sesuatu gambar ataupun lukisan itu..kerana melalui gambar terlalu banyak andai yg boleh kita buat sehingga boleh menyebabkan kita menghidap penyakit darah tinggi kerana tidak tidur malam x makan x minum utk mencari jawapan nya…

    jika kita melihat melalui memek muka budak tersebut ternyata budak tersebut mendapat satu kepuasan daripada kejadian itu….saamada dia yang menyebabkan kebakaran itu..sama-samalah kina nantikan jawapan daripada kartunis ubi….

    salam….

  5. sbnrnye bdk nie xret nk gmbrkn ape prasaan nye…klu kiter renung btol2 matenye,jawapan nye da ade…cb tgk btol2 mst ade warne itam ngn putih…tol x?hehe…bdk2 mane nk dapat bezakn ape tu gmbr,sdh,kcw,cemas n dsb.cam kiter ar kecik2 dulu…tol kan…mlainkn bdk tu bkn die…renung2kn

  6. KOnspirasi budak tu membakar rumah tu telah berjaya berjaya. Kesian Uncle Bomba tu yang memadam kebakaran secara sambil lewa. Tengok budak tu tersenyum puas. Pasni aku belanja dia kat McD.

  7. Dendam. Dia mati dibakar mak bapak dia ketika mengacau mak bapak dia tengah bakar sampah. Bila dia jadi hantu, dia bakar mak bapak dia tengah tido di pagi ahad. Waktu tu lepas hujan(tgk kat jalan raya masih separa basah). Yelah sejuk2 siapa nak bangun tido kan? lelagi hari ahad. Abiss..lepas ni boleh mak bapak dia join dia jadi hantu api.

  8. salam saudara ubi,

    fistly apa yg sy perhatikan dari raut wajah anak kecil itu menandakan kesedihan dan ketakutan yang dialami olehnye.

    senyuman yg delemparkan itu semacam terpaksa kemungkinan ianya dibuat2 sewaktu mengambil rakaman foto itu

    lihat sahaja kekusutan rambut anak kecik itu dari situ pn dpt dilihat keadaanya.

    apa2 pn lain org lain pendapat kn;)

  9. gmbar nie seorang kanak-kanak kecil seolah2 gembira perkara 2 berlaku…
    mungkin ia perkara biasa baginya..
    tp kan cian tgk org bomba 2…
    tp nk wat cmane…
    da keja die…..
    kan????

  10. Ermmmmmmmmm…..
    susah gak ujikaji ni…mencabar mental dan fizikal.dh ten2 la persepsi masing2 b’beza kn…so merujuk pd gmbar di atas to me maybe there is 2 possibility,sama ada bdak ni mmg punca kbakaran tu @ dia ada kena mengena dgn tragedi ni.
    klu betul dia punca kebakaran ni,motif utama mesti dendam,sbbnye klu tgk dr riak muka dia,tergmbar satu kepuasan tahap maximum… yg dia dh berjaya menghapuskan sesuatu kat dlm umah tu termasuk la umah tu sekali dgn membakar nye..hahaha…lg pun senyuman dia tu mmg menyembunyikan 1001 rahsia.motif kedua,mngkin budak ni nk mencuba sesuatu yg baru,biasala budak kecik..sume bnda nk cuba, kes mcm ni blh la dikaitkan sekali dgn kecuaian ibu bapa yg x reti nk menyimpan brg2 @ benda2 bahaya di tempat yg selamat.so,mngkin budak ni senyum sbb dia rasa experiment dia dgn api dh berjaya.(dh mcm citer CSI la plak aku ni,buat kaji selidik tntang gmbar,hehehe).
    kmungkinan lg 1 mngkin budak ni xde kena mngena langsung dgn kbakaran tu,saje2 nk menempel dekat gmbar tu je,sbb mak @ ayah @ sedara mara @ sepupu sepapat dia ke yg ambik gmbar ni…tu yng dia berani nk menepek sekali muka kat gmbar tu,sambil senyum2 comel gitu…btul x????
    Last sekali klu ada kemungkinan yg lain2 tu “Lu pikir la sendiri”….chow….

  11. gambar ni ada 2 maksud .

    1. budak ni yang membakar rumah itu dan memberikan persepsi wajah puas hati.

    2. ikot logic budak ni tatau apa2, dia hanya melihat kebakaran itu di tepi jalan dan kebetulan budak itu sangat comel dan jurugambar itu mahu mengambil gambarnya untuk disimpan secara pribadi mungkin.ikot focus gambar itu dia lebih focus kepada budak itu dari gambar kebakaran.

    untuk memahami gambar kita akan faham sesuatu lakaran dari awal hingga ke akhir. dan pembaca akan faham dari pemerhatian dan pembacaannya. jika di beri satu gambar sahaja kita perlu melabelkan atau memberitahu satu2 situasi itu agar mereka faham gambaran sebenar cerita itu. dari gambar banyak pembaca akan berfikir dan membuat persepsi sendiri dari gambar yang tergantung tanpa gambar lain yang berkaitan.

  12. ngeh..ngeh..ngeh..harap2 xder sorang pun tahu bahawasanya akulah yg mencetuskan kebakaran ni. aku x sengaja..aku tgk kartun kt tv xde la terbakar sampai camnie..

  13. hmm…sebenarnyer budah tu tak tahu ape2 pun pasal kejadian kebakaran tu, kebetulan jer jer dia dah lalu kat situ ade org ambik gambar dia dan disebabkan dia telah terlatih dengan kaedah senyum sebegitu jika ade org nk ambik gambar dia jadi inilah hasilnyer. Sianyer budak tu telah difitnah begitu saja tanpa dibicara terlebih dahulu..ish..ish.
    waallahualam…

  14. salam uncle ubi.

    lama tak jenguk sini. exam week.
    kat sini abih exam ada orang main mercun…

    agaknya budak ni baru abih exam tadika…
    terlebih dos mercun…
    tu yang terbakar tu sekolah tadika dia kot.

    senyum kelat tu tanda terkejut gembira tak payah gi tadika daa…

  15. Kesimpulan nye.. dari gmbar ni.. semua orang akan nmpak senyuman penuh makna budak ni.. seolah2 dia yg buat kebakaran tu.. ha, tula kesimpulan nya.

  16. itu rumah die yang die bakar 2…
    dalam rumah 2 ade bapak die…
    bdak ni bengang dgn bapak die pasal bapak die x beli teddy bear yg sama mcm anak jiran sblah…
    haha…

  17. gambar ni mmg cm pelik la tp dari pe yg ermain kaat pale otak aku skang ni budak tu la penyebab umah kat blkg 2 tbkr oooo….bhaye gler ni

  18. cerita 1: budak tu yg bakar umah tu…sebab dia marah kat tuan rumah tu atau rumah tu ada hantu…

    cerita 2: anggota bomba tu ayah budak tu, dia bangga ayah dia yg datang padam kebakaran kat umah jiran dia…

    cerita 3:

  19. mesti dier bakar sebab nak tarik perhatian.disebabkan dier still budak dan xtaw pe2,2 psl ler dier leh rase seronok.polis pon komfem xleh nak tahan dier sebab dier 2 kecik lagi…

  20. Budak ni sengih sbb dia yg telepon bomba utk padamkan kebakaran tuh. bangga gile dia. maka dia pun bergambar kenangan berlatarbelakangkan pihak bomba memadam kebakaran. eheheh 😛

  21. Salam…
    First time tgk gambar ni… mmg rasa cam budak ni yang bakar umah tu.. Betul cakap ‘wat’… satu kepuasan pada muka budak tu… tp tak taulah umah dia atau umah budak lelaki yg usik dia ker.. Bila dah terbakar umah tu, seolah2 cam puas hati plak dia balas dendam…
    Selalu jgk tengok citer horror ni… biasa nyer part akhir, mesti ada suspen sikitkan cam gambar nilah…
    Tapi kan… gambar ni close-up semacam jer… Ntah2 budak ni bergambar kat tepi pameran “cara-cara mencegah kebakaran” kot… Nak tangkap gambar mesti kena senyum kan… Btw, “A picture does speaks a thousand words”

  22. cute sgt budak tu. senyumannya macam ada tersimpan seribu rahsia. maybe dia main mercun masa mak dia takde kat umh. tetiba je mercun tu terbakar then kena kat langsir, so terbakarlah…pastu dia call 911. nasib baik dia terselamat. tu yang dia tersenyum ada makna tuh…
    masa tu plak mak dia on the way nak balik umh dari opis, so wartawan amik gambar budak ni jelah. nak mintak dia wat statement

  23. budak ini penuh misteri seperti potret monalisa dengan senyuman sinis, samaada dia bangga ade wartawan ambik gambar dia ataupun sebaliknya mungkin dia yang membakar atau mungkin dia nampak siapa yg melakukan tapi apa pun riak muka dia seperti puas…..ape yang puas? LU PIKIR…LA SENDIRI HE…he…he….:-p

  24. budak tu nak mintak piza kat jirannya tapi tak kena bagi lalu budak tu bakar rumah jirannya tu sbb jirannya tu beri piza kat anjing kurap pulak. jadi dengan anjing dan piza sekali dia bakar. jirannya pulak tengah berbual kosong dengan sorang firemen.

  25. Aku rasa rumah tu bukan budak tu yang bakar. Budak tu adalah salah seorang yang selamat dari kebakaran. Dari segi kawasan aku rasa rumah tu dekat dengan hutan. Mungkin terkena mangsa fenomena hutan terbakar. Budak tu menjadi satu cerita misteri. Mgkn budak tu penghuni di situ dan mungkin tidak. Aku syorkan ko buat cerita seram. Mungkin ramai peminat.

  26. emmm”
    mata cerminan jiwa,
    bahasa lak cerminan akal”
    so,,mata selalunya tidak menipu,,,
    tp budak biasanya akalnya pendek,,
    so die senyumla sebb org amik gambo die..syok tgok bomba wat keje,,
    huhuhu

  27. saya rasa, rumah itu sengaja dibakar dan kehadiran bomba adalah untuk mengawal kebakaran agar tidak merebak ke rumah-rumah yang lain sebab apa yang saya nampak, tiada situasi yang kelam kabut untuk memadam api atau orang-orang yang terlibat apabila rumah mereka terbakar. Keadaan seperti tenang dan terkawal. Mungkin ini satu pertunjukan kebakaran untuk mendedahkan kepada penduduk tentang keselamatan atau cara untuk menyelamatkan diri apabila rumah terbakar dan kanak-kanak itu adalah salah seorang daripada peserta yang hadir…

  28. Bagi seorang budak kecik, apabila melihat api yang marak, tentunya akan seronok melihat warna warni api tersebut. Tidak tahu masalah yang sedang menimpa, melenyapkan tempat tinggalnya sendiri. Bertambah seronok lagi apabila melihat gelagat ramai orang iaitu pak bomba datang beramai-ramai untuk memancutkan air memadamkan api. Pancutan air bomba, menambahkan keseronokan budak kecik tu. Dunia budak kecik, penuh keseronokan, tak tahu menilai situasi sebenar, perlukan bimbingan.

  29. aku pasti gurl tu ader mangsa seterusnye, kalo korang xcaya tgk la lirikkan matanye..dia seolah2 melihat ke tepi, aku nk tahu sapa org sebelah jurukamera ni, mungkin dia mangsa seterusnya…

  30. Budak ni ada penyakit gemarkan api (pyromaniac) dan kebetulan dia pun ada superpower menghidup dan memanipulasikan api. Pendek cerita, dia yang bakar rumah tu…

  31. Ia tentang seorang kanak2 yang telah
    lame memendam perasaan amarah.. Dan merase berpuas hati dengan ape
    yang terjadi pade rumah itu. Walaupun bukan die yg melakukan. Tp die
    merase puas.. Padenye ia sebagai satu sumpah yang diterime oleh ahli
    keluarga rumah tersebut.. Dan gambar itu amat bermakne padenye untuk
    die mengingati ape yang terjadi..

    For me la.. i dunno what you think.. hehe

  32. erm, byk bnr konklusinyer.. mcm2 org bleh teka.

    tp, sy raser bdk 2 pnonton jer. die syum sbb ad org amek gmbr, mst la dier nk possing. possing maut plk tu..haha

  33. Emm..first time tengok gambor tu yang terpikir dek kepalo otak aku yang berjambul nih ialah budak tu sebenarnya alien yang baru jer sampai kat bumi nih. Umah tu terbakar sebab kapal space dia dah terhempas kat situ. Rupa budak tu sebenarnya bukan macam tu.. mato dia sebenarnya ada tiga, kepala botak, telinga cabang, perut buncit dan bla..bla.. Tu dia dah menyerupai budak yang duduk kat umah tuh. Budak pompuan yang sebenarnya dah jadik arwah dah.. Cuba tengok mata dan senyuman dia..Tu senyuman jahat tu..memang evil betui budak nih..Kalau tak caya budak tu alien..cuba tengok gambar kat belakang tu. Nampak tak orang yang pakai baju hitam yang dekat kete bomba tuh..Kalu nak tau, tu la ‘Man In Black’. Kiranya diorang tengah siasat la tu..he..he..

  34. cianyer bdak pompuan yg comel 2……
    die telah difitnah gara2 die tersenyum mse org 2 nk ambik gmbar die di lokasi kebkaran 2….Alaaaa, bdak2 besalah, bile de org nk mbik gmbar, mstilah t’senyum…… Ciannyer, die tlah diftnah…… krang ni bnyak tgk cte horror ni…………

  35. saye ader 2 pendapat jer..

    1st..
    budak tu lalu kt tempat tu dan kbtulan npk uma terbakar,die pon amek gbr n slah satu gbr die pose cmtu..alaa byk bdk2 kt myspace amek gbr cenggitu..
    tapi takkan bdk kcik cmtu da de kmera..rasenye Megapixel kmera tue pon bsor gk..pastu gbr tu plak style dan cantik..mgkin profesional jer yg dpt amek gbr g2..sye stuju ngn jaypah kt atas nih..mybe wartawan yg amek gbr tue..

    2nd..
    gbr ni da di editphotoshop..
    teknik yg paling mudah..hahah..

    tu jer pndapat sye..

  36. Salam..

    Ana rasa budak tu mmg tau orng tu nk tangkap gambar dier..so dier seyum lar..
    dan mgkin dier tau biler senyum muka akan nampak manis dan cantik..

    Mungkin jugak diorang kat set pengambaran dan budak tu pelakon..so dah abes scene tu..dier duk tepi lar..sambil2 ader org tangkap gambar..die senyum..

  37. salam sejahtera ke atas kalian dan rahmat Allah…
    yang pertama sekali muncul di kotak pemikiran aku ialah budak tu senyum kerana dia berjaya membakar umah tu…hahaha…tapi bila difikir balik kerana budak2 biasala kan…suka diberi perhatian kan…senyumla masa orang nak amik gmbr…pada saya budak ni xde kena mengena pun ngan rumah terbakar tu…tapi budak ni mmg fotogenic la…huhuhu

  38. salam untuk semua.

    kalau tengok senyuman budak tu rasanya dia seronok tengok bomba buat kerjala.maklumla cita2 dia nak jadi ahli bomba.
    betulke????

    ???????

  39. it’s just a picture…
    takde apa yang tersirat pun…
    kebetulan atas keganjilan…tak membawa maksud..
    hanya kenyataan yang terpapar…

  40. 1. Seronok tengok rumah terbakar
    2. Seronok tengok kereta bomba
    3. Seronok sebab berjaya membakar rumah
    4. Seronok sebab bomba tu tak dapat padam api
    5. Seronok sebab dapat ambil gambar depan rumah terbakar sebab tu bukan rumah dia, dia lalu situ jer
    6. Seronok sebab dah boleh buat karangan cikgu sekolah bagi dengan tajuk ” Rumah Terbakar Panggil Bomba, Bomba Datang Berlumba-lumba”

    Aku agak le…..

  41. Hmmm…

    Only God Knows why! Hahaha… Jwpn yang x membantu langsung! Jap2… korang pasti ke yang terbakar tu ialah sebuah rumah?

    Ubi, tahniah atas post kali ini… x kering gusi bace sume komen2 ni… betul lah pepatah org putih tu… “A picture speaks a thousand words”

    Saye pun dah x tau nak tulis ape.. semuanya dah tertulis…

  42. dari apa yang dapat dilihat gambar di atas..ada kebakaran berlaku dan kebetulan budak itu duduk berjiran ngan mangsa kebakaran tu keluar menjenguk.ada orang nak ambil gambar kebakaran sedang fokus pada tempat kejadian tetapi terus hilang fokus bila budak yang duduk berhampiran dengan jurugambar tuh berpaling dan tersenyum memandang ke arah lensa kamera.jurugambar hilang fokus dan terus mengambil gambar budak perempuan itu yang dirasakan comel.hehehe…ntah apa2 ntah komen…

  43. rasanya budak nee kurang memahami situasi kejadian tersebut…baginya mungkin kebakaran yang berlaku adalah sesuatu pertunjukan seperti dalam sesebuah filem..sebab itu dia masih mampu untuk tersenyum dengan senyuman yang manis sekali bagi yanalaH.

  44. urmm diri biase nyer diri kita ni dah d corak pemikirannya..sbb, majoriti ckp bdk tu yg mcm sengaja bakar rumah tu sbb senyuman nya spt penuh kepuasan. begitu kontradik dgn ape yg brlaku semasa kebakaran. nmpk mcm bdk tu bdk jahat..tp rse nyer klu tu adlh aku, aku syum sbb tu 1st time tgk bende brlaku in live… so mcm jakun gak la..ble org amek pic, snyum la sbb tu bkn umh aku! umh jiran..hehe

  45. hm…ade byk kesimpulan yg bleh di buat bl sy tgk gmbr tu…tp sbnrnye sume tu bgantung pd ape yg kite sendiri fikir,maksudnye mentaliti kite sendiri…kalo =ve,=ve la, kalo -ve, kompem jd -ve…wallahualam..

  46. hm…ade byk kesimpulan yg bleh di buat bl sy tgk gmbr tu…tp sbnrnye sume tu bgantung pd ape yg kite sendiri fikir,maksudnye mentaliti kite sendiri…kalo ve, ve la, kalo -ve, kompem jd -ve…wallahualam..

  47. assalamualaikum,
    Pengalaman baru, pertamakali nengok umah terbakar.
    api..kecik2 kawan, dah besor makan kawan…
    Jadi dia tersengeh pasal baru paham makna peribahasa org lama.

  48. yang terbakau tu sekolah tadika budak tu. kat sekolah, budak comel slalu kena buli. bila sekolah tu terbakau, budak tu suka pasal dia pikir besok tak payah pergi sekolah. tu yang dia senyum tu. pandangan mata budak ni sedikit menggoda pasal yang amik gambau ni budak lelaki yang dia minat kat tadika yang slalu backing dia masa kena buli.

    ada logik???

  49. Au rasa budak tu,patut masuk bidang lakonan cos dia pandai posing depan kamera.Pendapat aku,budak tu sesaje je senyum,dah nama pun budak mane la dia tau hape.

  50. pada pendapat aku lak budak nie sebenarnya konco-konco yahudi ( penjenayah paling bahaya/pengganas )… Rumah tu dia yang bakar…. bile polis atau bomba chek mesti si budak nie tak di syaki… ( maklumlah budak lagi) Dia senyum sebab dia dah laksanakan tugas dia… Perhhh…,,, jahat sungguh budak ini.,..

  51. Soalan:
    bolehkah korang huraikan apakah yg sedang berlaku sebenarnya?

    Jawapan
    Latarbelakang:Kelihatan sebuah binaan sedang terbakar dan kelihatan disana anggota bomba dan seorang wanita kalau tidak silap sedang memerhatikan kebakaran dan seorang lagi manusia tidak jelas jantinanya sedang berjalan berhampiran binaan tersebut.
    Kelihatan juga “fire engine” bernombor 38 dan hos disambung ke pili bomba.
    Gambar depan: Seorang kanak2 perempuan sedang memandag secara sisi ke arah kamera sambil tersenyum manis.

    Soalan:
    Apakah yg telah terjadi?
    Satu kebakaran telah berlaku

    Soalan:
    Adakah gambar ini memberi seribu makna atau seribu cerita kepada korang?
    Tak perlu seribu cerita dan makna .. kalau nak tau cerita sebenar tanya orang yang ada kat situ.
    Kita yang tengok gambar tak boleh nak tau in detail semuanya main sangka2 berlaka.

  52. Salam..

    1)Budak tu yg bakar rumah ye tapi wat2 xbsalah plak ;-p

    2)Maybe ye epi sbb ye bjaya diselamatkan..tp cam xlogik sbb keadaan ye napok bersih n kemas je

    3)Maybe budak ni bgmbo di dpn wallpaper or poster rumah tbakar

    4)xpun photographer tgh amik gambo pastu ye duk dpn tu ngn tnyum :-p

    5)senyum itu sedekah

  53. Assalamualaikum….abg Ubi…
    pada pendapat saya la…budak itu mcm mengerti apa yg belaku di depan mata nya…mgkn budak 2 buat2 hppy..bdk 2 senyum menenda kn kesedihan di hatinya kot..mungkin dia sedih tengok rumah nya terbakaq..

  54. Tipah tertipu!

    Ada satu mlm tu Tipah balik dari tiusen kena naik bas. Leceh betul,
    dah la ngantuk!

    Biasanye pakwe Tipah yang jemput tapi dia ada hal pulak hari tu. So
    dengan perasaan boring gila babas, terpaksalah Tipah menapak ke bus stop
    berhampiran.Masa tu lebih kurang pukul 11 malam. Orang lain takde,

    Tipah sensorang ajer. Takut gak tau!

    Tunggu punyer tunggu?dari jauh Tipah dah nampak sebuah bas yang bergerak
    slow
    motion cam orang jalan kaki lenggang kangkung jer lagaknya. Ngape bentuk bas tu lain macam aje.. ngape banyak warna merah? Maleh lak
    Tipah nak pikir ngapenye? yang penting nak cepat sampai rumah. So, Tipah
    tahan
    ler bas tu tapi ngengada tau, ta nak berenti la pulak.
    Tipah tak kira? terus jer Tipah lompat naik ke dalam bas tu.

    Yang peliknya,ngaper lampu lampu dia baik luar dan dalam tak nyaler?

    Tipah peratikan takde penumpang lain, terus Tipah duk kat kerusi blakang
    sekali. Tipah tak peduli, Tipah nak balik juge memandangkan bas lain dah tak de.. Lepas dah duduk tu ?laaa baru Tipah perasan yang bas tu
    bergerak tanpa drebarnya. Alamak! konduktor pun tak de gak. Maknanya takde
    sesapa dalam bas tu melainkan Tipah only. Apalagi Tipah rasa seram sejuk ler?
    peluh jantan mula memercik dan nyaawa rasa nak melayang. Seram sungguh
    rasanya.

    Dlam masa yang sama, Tipah terdengar pulak bunyi orang bernafas
    kuat? menyaspenkan sungguh jiwa dan raga Tipah. Adakah bas ni dibawa oleh
    Han?? Adakah kondukturnya To?.? Adakah?adakah?Aarrrghhh ! ! !
    Seramnye, ngerinye, takutnye, sadisnye, kejamnye !

    “Tt?tolong?toolongggg!” Tipah melontarkan segala suara yang ada.

    “Hoh!

    Apsal terpekik pekik nih??” Sergah satu suara dari blakang bas.
    Alahaiii, sapa pulak tu ? Tipah memberanikan diri menoleh. Ceh!
    Ropa-ropa nyer
    drebar sama konduktor tengah tolak kereta bomba ni. laaaa…. Tipah naik kerete bombe rupe nye.. patut le berangin aje rasenye..rosak enjin dia. Patut la
    Slow aje?patut pun tak der drebarnya? patut sangat laaa pun Tipah rasa tertipu.

    Hee hee heehhhhh
    malu Tipah tau!

    Gambo tu gambo Tipah le besama dengan kereta bomba dan abang debar tu.. lepas gi bengkel, kerete bomba tu bawe tipah melawat rumah jiran die yang terbako..

    he he he …Tipah tak sempat sikat .. breakfast pun x sempat lagi.. dah call mak ….Tipah lewat balik..

  55. sye rase…myb budak 2 tersenyum kerana dpat mlhat suasana api 2 atau saje2 pose for capture gmbar…..bg sye lau nak hurai mang berdozen2 idea leh bg tp ianya tr pulang pada individu sndri utk menilai…..

  56. diana rasa mgkin dia bakor umah tu.. mungkin dia memang cm tu bila depan kamera, mungkin org amik gmbar tu cakap kat dia,” smile..”..

  57. kawe rasa masa tu ada latihan fire drill lah…kalu ada kebakaran bakpo tak nampak org kalut pun…budak tu sengih sebab mok dia suruh sengih bila nak ambil gambar.

  58. assalamualaikum…macam best jer…

    bagi aku la…kalau aku nengok la kan budak ni umur dalam lingkungan 5 ke 6 taon…so budak ni mungkin tak tau pape…yang dia tau tempat tu meriah dengan adanya aktiviti menyelamat daripada pasukan bomba…bebudak mana la tau kan sebenarnya keadaan time tu bahaya…ala macam dia sedang tengok pertunjukan bunga api semasa sambut merdeka la…happy kan…

    pastu…gambar ni macam meragukan jer macam telah disuperimposekan dari dua gambar dengan keadaan yang berbeza…tapi kalau betul la gambar ni telah disuperimposekan pembuatnya benar-benar telah menghasilkan karya yang unik dengan menggunakan latar kebakaran dan seorang budak pompuan kecik yang tersenyum sinis…kalau guna subjek orang dewasa mungkin macam biasa jer kan… tegok komen-komen sebelum ni dapat la dikatakan macam budak pompuan tu yang telah menyebabkan kebakaran tu…mungkin itu salah satu motif karya ni…aku pon first time tengok gambar ni aku pon berpendapat sedemikian…bole buat kat dalam photoshop atau pun software yang berkaitan dengan edit-mengedit gambar…mungkin pembuatnya ingin menyampaikan mesej yang berbeza dengan keadaan bahaya(kebakaran) ngan muke yang hepi-hepi gitu…kira macam mewujudkan senario yang sangat kontra…yakni sepatutnya orang akan dalam keadaan yang gusar, sedih, takut dan sebagainya ketika berlaku kebakaran kan…

    ada dua keraguan dalam gambar ni yang aku rasa macam kantoi yang membuatkan aku rasa gambar ni telah disuperimpose…
    1-tengah dalam keadaan bahaya macam tu ade ke pihak bomba akan membiarkan seorang budak kecik berada berhampiran dengan kawasan kebakaran…bahaya tuu…walaupun dengan adanya kawalan ibu bapa atau orang dewasa…orang dewasa pun tidak akan dibiarkan berada dikawasan tersebut kan.
    2-budak tu macam jalan sendirian berhad jer…kalau tengok kat dalam gambar kat bahagian jalan raya tu takde orang…so maknanya budak pompuan tu berada di bahagian paling depan tempat kalau orang nak menyaksikan kebakaran tu…giler berani budak tu siap senyum-senyum lagi…

    so budak-budak kecik dan budak-budak besar jangan main-main ngan api

  59. aku rasa la,,,buak tu tersenyum sebab:-
    1)budak tu beragama islam
    2)rumah yg terbakar adalah rumah org kapir
    3)budak tu tersenyum sebab dia dah tak ada keluarga disebabkan org kapir dah bunuh keluarga dia..

    macam org amerika yg berperang kat iraq…

    aku agak jer…kome pandai jerla pikir sendiri..

  60. budak tu kena dera dengan sterika panas ngan mak dia, so dia bakar rumah tu sekali, lepas ni gerenti tak kena dera dgan sterika panas lagi…..

  61. pndangan sy sma seperti pmbca yang lain.gambar ini btul2 mmberikn 1000 maksud.dari segi psikologiny, budak tu xtau yang tu 1 tragedi.bagi dia.dia dia seronok mlihat suasana yang meriah.ini berdasarkan kepada satu situasi dimana bdk2 gembira pada majlis kematian.sy tau ia bkn komen yang mnarik

  62. aku pun pk cm girl 2 bako umah 2 je. xpun that’s girl senyum cz org amik pic dia kot. biasaq le, bebdk kan diajo senyum bla org amik pic dia. huahahaha

  63. I rasa dia sedang menunjukkan reaksi dia yang puas hati setelah berjaya membakar rumah tu kot. Serius la.. mental tu muka dia.. bahaya tul budak2 cam ni….

    Or maybe, dia actually senyum kerana dia dapat berada di lokasi kawasan rumah terbakar tu yang mana at the same time dia nak kene buat satu scrap book projek assignment dia yg cikgu dia suh buat time cuti. So she hit the idea of telling the story, rumah terbakar.

    Or maybe dia da dapat 1 idea baru tentang kerjaya masa akan datang. menjadi ahli bomba berjaya.

    ataupun, she is just showing off with her nice eyes. mane tau, dia ni model termuda untuk iklan kanta lekap!

    or, my final answer is, dia puas ati sebab dapat fool all of us yang mana, actually dia tidak berada di lokasi kebakaran tetapi berada di hadapan canvas atau billboard iklan besar yang menunjukkan bahayanya kebakaran. so, saje je dia nak jaki. nak bagi buat saspen.

    hehehe.. u judge!

    abg ubi, let us know the outcome.

  64. den raso la kan…
    gambar tue super impose jer…
    sebab muke gurl ngan rumah terbakar tue tak sama clear…
    tak pon budak tue sajer nak gambar dia masuk maner2 akhbar…takkan nak muka masam kot..
    tak maket la nanti yertak…

  65. Aku rasa dia happy sebab pemilik rumah tu adalah seorang billionair senyap yang telah mewasiatkan segala harta kekayaannya kepada budak comel tu. Oleh kerana budak itu mempunyai pemikiran seperti orang dewasa, dia pun bakar rumah tu dengan billionair senyap tersebut. Dia mengeluarkan kuasa aura muka comel supaya pihak berkuasa tidak sampai hati untuk tangkap budak tu walaupun mereka mengesyakinya. Amacam? best tak kesimpulan aku? :-)

  66. daripada keadaan rmbut dak tuh yang serabai maybe tuh umah dia..dia berjaya diselamatkan..senyuman tuh mknenye dia x taw ape2 mkne lg tuk kebakaran tuh..dia ske jek bile tengok api n bomba ramai2 mainn air..budak2 katakan..jd reaksi muka dia menandakan itulah kanak2..dlm dunia dia sendiri n xde ape masalah di kepala…

  67. budak pompuan tue senyum pasal

    1)budak tue giler bergambar; pantang depan
    kamera,pasti posing & senyum(haha…)

    2)”padan muka ngan umah tue, da lar berpuaka” kata
    budak tue dalam ati(hahaha…)

    3)Orang yang paling kuat, bukan terletak kat tubuh
    badan, tapi terletak kat hati dan itulah situasi
    budak pompuan tue tengah alami;uma sendiri
    (maybe)kene bakar namun masih boley bersabar : )

  68. Budak tu tgh posing…yang belakang tu tak ada kena mengena pun dengan dia…background je belakang tu…kira macam ala-ala kat Disneyland ler konon-kononnya….dia saja je senyum macam tu…berlakon macam dia yang jd dalang kebakaran kat belakang tu….padahal gambar belakang tu picture je… :)

  69. bg sy kn, budak perempuan tu senyum sbb ada satu kepuasan dalam diri dia yang kita x tau.. mybe sumthing bad happen in that house yang ada kaitan dgn diri dia.. & dia berpuas hati setelah rumah tu terbakar dgn jayenyer.. huhu..

  70. pendapat aku plak..
    1. budak tu tersenyum puas sbb umah yang terbakar tu umah classmate dia yg slalu buli dia kat skolah.
    2. dari thn lps dah cuba nak bakar umah tu br hari ni berjaya. padan muka mamat yang tinggal kat umah tu. sape suruh jual mahal… ‘aku kiut aper..’ kate budak tu dlm ati.
    3. budak tu harap mamat tu dan family pindah kat umah dia sbb dah takde umah.
    4. sesaje nak tumpang glamor…bile lagi muke nak masuk surat kabo.

  71. 4 me, I think dia adalah budak yg dislamatkan dari kebakaran kot… dia senyum tanda dia gumbira la tuh… buleh idup sehari, setaun, sedekad lagi… kalau tidak dah mati terbakar dah…

  72. ermm..rasenyer budak tue yg bakar umah tue..muka comey..tp disebalik senyumannyer nampak mcm genangan air mata sedikit.maybe gambar nie dah diexploitasi..

  73. bagi aku le pulak.. mungkin budak ni senyum mase posing dpan gambar kebakaran ,di muzium bomba kut.. ea la… nak msuk photo kan… tgok gmbr mcm ade yg tak kene je.. kene wat penelitian nie..

  74. pd sy la..senyum tue..bkn senyum gembira..tp nampak cam tersenyum pahit..cuba menyembunyikan kepahitan dalam senyuman..tp xlojik la plak..xkan budak sekecil tue pun punya flsfh senyuman setahap itue..mngkin budak tue ske ngan api kot..xpun minat sgt nk jd bomba..ble tgk bomba dan keretanya terus tersenyum penuh kekaguman dan ketaksuban sampai terlupa suasana sekitarnya…tue je yg bleh sy pendapatkan..k..time kasih…

  75. pd pendapat saye..formalnye..saye rase bdk tu anak jiran rmh yg trbakar sbnrnye…die bkn mangsa kebakaran..xde riak trauma kat muke die..hepi je..bdk2 biase tu hepi je kalau tgk ramai org..lg 1..mmg bdk tu sume brgambo..dah selalu org sebut cheese mase brgambo..msti la die senyum..hehe..kalau sebut petai mase bergambo..lg lebar senyuman tu..hehe

  76. Pd pdapat Eily:
    – Bdak yg bnama Shakirah ni senyum syukur kerana terselamat dr bencana kebakaran ini.. lg pun ayah ngan mak dia x marah pun dia main api sampai umah dia terbakar.. sbb mak ayah dia cakap “biarlah ANAKku umah kita hangus di jilat api, janji kamu selamat” (Wang ringgit, harta kekayaan x menjanjikan apa2 melainkan hidup bahagia bersama keluarga)
    -Tq-

  77. pd pendapat ak la kan…
    bdk nie sbnrnya sakit jiwa…
    dia rs sronok bila org len sdey..
    n dia bertambah happy bila tau mak n bpak dia pun ada dlm umah 2…
    dia sbnrnya dah lama simpan dendam kt parents dia sbb perpuatan parents dia(x dpt nk gtau la apa yg parent dia dah buat…sndri pk la)
    so dia happy rr cos parent dia dah x de n dia dpt ramai kawan kt umah anak yatim nnt…

    -salah sori…ak hentam jerkkk-

  78. -emm dri gmbr yg d beri kan, ia mennjukk kn suatu keadaan yg dimane budak 2 sedang merenung jauh memikir kn naseb dia…heheheh
    -selain2 mybe budak 2 senyum dalam tangisan…hahahah(de ke bnde cmnie.)
    -pe2 pn nice photo..suke bangat…

  79. salam…geng..pandangan aku terhadap gambar yang ko showkan 2..ni ko baca..
    dak gurl 2 ase2 bila api nak terpadam lau bomba 2 >dok berdiri xgerak2..hahaha
    >dia syok ade owg amik gambar dia sbb cita2 dia jadi modeling umah terbakar
    >lagi satu..dak 2 sasau..ade kew patut dia snyum tgk umah dia terbakar..
    >lagi satu mgkn dia wat video cam ala-ala

  80. Pada pendapat saya budak ni tersenyum sendiri melihat gelagat pasukan bomba yang bersedia untuk memadam kebakaran tu, kebakaran yang disengajakan hanya memerlukan pengawasan pihak bomba supaya ianya tak merebak kekawasan lain. Budak ni tersenyum memikirkan perangai manusia yang pelik, sanggup merosakkan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu, adakah kemajuan itu merosakan atau mengelokan, sebenarnya dunia ini menyimpan seribu satu macam perangai yang kadang kadang budak pun tersenyum memikirkanya……

  81. salam..
    komen sal gambar tu rasanya budak tu tersenyum puas coz akhirnya dapat juga dia melihat demo live dari bomba.bese-bese tgk dalm tv jek..
    whatever la..just comen.
    k tq.

  82. KEPUASAN…dimana kita lihat bdk tru tersenyum sinis..menandakan dia seperti puas atila..mayb dia bakar rumah tu..mayb dia sonok tengk bomba padamkn api (kot bdk ni nk jd bomba besa nti)..
    tu yg dpt aku tgk la…bdk ni puas ngan apa yg dh dia buat

  83. salah2, apa ah koorang suma ni…
    sebenarnya jawapan dia,
    budak tu senyum kat aku..pasal
    terkagum dengan keenseman aku,haha

    ok2 jawab serius,
    mungkin budak tu pueh ati,
    gembira ati, pasal dia terselemat dari kebekaran tu kot, pasal seorg bomba laki yg
    ensem selamatkan dia.. ok x ubi
    jgn x post lar jwpn dia nanti..
    penat taip ni

  84. 1- pendapat aku kan budak pompuan tuh mcm suka bila ader orang amek gamba dier waktu cemas… sebab dier maybe x kisah umah saper2 pun kene bakar

    2- maybe dier yg bakar umah tuh kot, sebab tuh dier tersenyum2 jerk…

    3- tgk lama2 muka budak tuh memang lain mcm jerk,,,wargh!!!!!!! takotnyer

    4- budak pompuan tuh cam pueh hati bila ader umah terbakar, maybe nk balas dendam sebab sebelum nih umah dier pun pernah terbakar gak kot

    5- aku pun pening nak tafsirrrrr

  85. pd pndngan aku,
    bdk nie yg rancang kebakaran tu kot..
    tgk mata die pn mcm ada niat jahat je..
    eeeiii..jahat bdk nie..
    tp,ape2 pn bdk nie still cute..

  86. aku rasekan aku setuju rrr ngan syazlinalia…
    setuju gler…

    ‘muke budak tu tunjuk dyer mcm puas gler dapat bakar umah tu…
    meb sebab bpk dyer x kasi dyer singgit kut…

    xpun bapak dyer curi babydoll dyer…
    pastu xnak bagi blik…

    hehehehehehehehe

  87. ellooo..
    nak tahu nape budak tu tersenyum…????/
    sebab hati dia berkata….
    yaaaaaaahhhhhhoooooo…dapat pindah rumah baru….

  88. as’kum…
    hmmm….
    budak tu senyum sebab….
    die tau senyum tu kan sedekah…
    bagus budak tu….
    kecik2 lagi dah buat amal sedekah..
    senyum skeq :)

  89. em.. konfius gak aku nengok pic 2.. tp stlh dilakukan xperimen n ujikaji kt bilik kemahiran hidup, analisis yg dpt aku wt ialah ia merupakan sebuah iklan senyum anjuran negara tersebut.. ala.. mcm kt Msia r gak.. snyumla snyumla ahai cek mek molek.. ataupn iklan terbaru pasal rokok.. merokok membakar rumah, anda, dan keluarga.. iklan yg plg sadis dcipta oleh umat manusia.. sape stuju korek idung?? huih.. ramainya stuju.. huhu

  90. Dalam kepala otak saya bila 1’st time tengok budak tu rasa cam seram jer…ngape dia senyum cenggitu hanya dia yang tahu.pada pendapat sayalah kan, takde papenyer tu, budak tu senyum sebab alaa…kan kamera duk belakang dia, bila dia toleh jer terus nampak abang cameraman dengan kameranya.apalagi, senyum lerr dia…hehe. pasal mata dia,kiut aperrrr…

  91. perasan tak senyuman budak pompuan x pure. kalau kita perati betul2 cam nak nangis pon ada gak. tak pon jurufoto yang suruh dia pose camtuh.
    lagi satu mungkin gambar rumah terbakar@ budak pompuan tu cuma background paste semata-mata.

    sekian seadanya.

  92. -budak pempuan tu kate, hah kan dah terbakar umah tu…
    Tiap-tiap malam aku nak tido x boleh..
    Wak Parti la, BBQ la,main lagu pulok buka volume paling kuat…yang aku paling benci skali bawak kawan die, x kire laki ke pompuan ke…wak maksiat la tu…kan dah kene panah kilat tu….
    ((padahal aku yang bakar..hehehe))

  93. Salam,
    pendapat aku kanak-kanak tersebut masih belum faham situasi yang beliau lihat..mungkin baginya satu keseronoknan/permainan/pertunjukan..kalau dilihat dari raut wajahnya dia xmerasa takut atau gementar/seram sejuk dll..
    beliau mungkin sangka orang yang mengambil gambar tersebut munyukai pertunjukan rumah terbakar tersebut..sekian

  94. budak ni comel..
    tp misteri sket.. rasanya budak ni suka lensa kamera,, seminit yg lalu dia takut.. tp sminit kmudian bila kamera arah ke dia, dia terus senyum.. takut,takut jugak.. imej kena jaga…
    mybe besar nanti bleh jd model..
    x pon budak ni psycho..

  95. salam…
    pendapat sy yg dah terlewat nie..xper kot kartunis ubi x kesah kan..hehhee
    sy rsa dlm gmbar nie membawa maksud budak nie puas ngn apa yg terjadi.
    snyuman snis dilemparkan kpd lensa kamera.
    mybe atinya puas ngn apa yg terjadi atau dia rsa dah terselamat dr kbakaran tuh….
    dia x mengerti apa2 cuma mampu tersenyum tanpa kata..
    sekian ulasan sy yg biasa nie.hehhee
    good luck bi..sokong awak sll…

  96. em….. aku rasa mcm kenal budak tu!!!
    tapi kat mana ya????
    senyuman nya sangat sinis dan time tu gak ada rumah terbakar kat depan nun!! mungkin dia yg bakar kot??
    dan dalam rumah tu lak ada mak bapa dia @ sanak saudara yg sewaktu denganya jang…jang..jang…

  97. sbnrnye sy mmg nk post komen sy.bla melihat gmbr kanak-kanak misteri tersebut buat sy berfikir lama menatap gmbr tu..sy smpi terlupa nk post komen pasal gmbr tu..hehe..tp atas permintaan ubi sy akn beri komen yang terbest utk gmbr tersebut.
    sy rs kanak perempuan tersebut pernah mengalami peristiwa sedih dan trauma di rumah tersebut..hari kebakaran tersebut merupakan hari merdeka yang mebebaskan beliau dr taruma dan kesedihan yang beliau alami..itu per yang sy rs..

  98. huhh…komen saye…budak tu memang mempunyai smiley face cam saye…whenever sad pun orang nampak macam seolah2 masih senyum untuk dey all…ape laa…atau dak tu memang suke senyum…lebey gumbire bile tengok umah jiran dier yang mungkin telah melanggar anjing peliharaannye terbakar…huhu…

  99. huhu…nampak cam gmbr edit pn ye.. terlebih guna adobe photooshop kot..hahaha… banyak je leh cakap…
    tersenyum puas ala2 hero r dpt bakar umah tu…maybe ada musuh ketat kot dlm umah tu…

    then, maybe nak sangat masuk tv kot coz mesti banyak wartawan ngh wat liputan…

    stu lgi sebab dia budak2… x de perasaan sgt kot…maybe dia ingat cam main mask2 je kot…

  100. kalau pandang dari sudut ict mungkin gambar itu tlh diubah suai @ di clone kan @ di copy dan diletakan pd gbr umah tbakar 2.tp klau pdg trus dri gbr mungkin budak 2 jiran kpd umah tbakar 2, bla dia lihat org ramai bkumpul, pas2 ada wartawan lg 2 mst dia suka ,ala..budak2 la..katakan. apa yg jd sentiasa cool tersenyum lg 2. lepas kejadian 2 mst gbr dia keluar dlm beritakan…

  101. pada pendapatan saya yg tak seberapa neh.. ibarat kais pagi makan pagi dan kais malam kena pelempang.. ini adalah teori atau fitnah yg berjaya saya lemparkan kepada budak tersebut :

    fitnah pertama :-
    dia tersenyum sebab dia bersyukur nasib bukan rumah dia yg terbakar…

    fitnah kedua:-
    dia tersenyum sebab, apa ke bangang cameraman neh.. yg terbakar tu umah apsal plak dia amek gambar aku… salah assingment kot.. (kata hati budak tersebut)

  102. Bagi pandangan aku la tentang gambr ni,budak tu sbnrnya orang yang lalu kat tempat kejadian. Tgh jurugambar tu amik gambar umh tbakar tu,budak tu lalu. so,budak tu ingat jurugambar tu nk amik gambr dia..tu yg dia senyum 2 hehe… Mmg cam tu..asal jurugambar tu tngkp gambr je dia lalu depan,asal budak tu lalu depan je jurugambar tu tangkap gambr hehe… Tak pn,budak tu sbnrnya wartawan TV tempatan kt negara dorng tgh mlaporkn kejadian tersebut hehehe…

  103. SMILEEEEE!!!!!,yang ko nangis tu pehal..kata Director citer The Bomba sblum di`Snap` gmbr ni…

    p/s:jgn mkn tmpeyek byk2,nnt kuat sasau…LU FIKIRLA SENDIRI!!!;D

  104. Sebenarnya yang terbakar tu adalah kilang roti ayah dia.Jadi dia seronok kilang tu dah terbakar sebab semua kegagalan projek roti ayah dia dah terbakar.Jadi Ayah dia akan buat kilang roti yang baru.Tu yang dia senyum tu.Dapat makan roti yang baru hasil dari kegagalan.

  105. tu klu closed up tapi kalu long shoot…..may be ..gambar rumah terbakar tu lekat kt dinding…ms pameran elakkan kebakaran.
    tu la pasal dier nie tak feel…sedihh sbb rumah terbakar…
    gambar je…pastu.budak ni.de masalah skit..ske senyumm
    salah kah dia ske senyum?
    tak pe kan…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *