Beberapa tahun dahulu…

Beberapa tahun dahulu ada seorang remaja lelaki yang tidak berapa mahir dalam bersukan atau sebarang aktiviti yang memerlukan ketangkasan atau kecekapan fizikal. Beliau sering disisih dan selalu menjadi yang terakhir dipilih untuk menganggotai sesuatu team sukan; samada untuk perlawanan, maupun untuk kelas pendidikan jasmani!

Ya, dunia ini memang kejam… tiada siapa yang mahu berpasukan dengan seorang loser.

Menyedari hakikat, remaja tersebut mengambil keputusan untuk berhenti melibatkan diri dalam segala jenis aktiviti sukan dan lebih gemar menghabiskan masanya bersendirian.

Dikala bersendirian itu beliau hanya membaca buku. Buku bacaan yang digemarinya adalah Majalah Gila-Gila – majalah kartun humor yang pernah popular di suatu ketika dahulu.

Terpengaruh dengan lukisan di dalam majalah tersebut, beliau selalu meniru dan melakar gambar kartun yang dilihatnya. Kini beliau merasa sangat tenang dan seronok apabila dapat menghasilkan lukisan kartun seperti yang terkandung dalam majalah tersebut. Masanya seringkali dihabiskan berlatih menconteng lukisan kartun dan ditingkatkan lagi dengan cubaan mengarang beberapa cerita komik.

Walaupun begitu, lukisan tersebut hanya menjadi koleksi peribadi untuk tatapannya seorang diri sahaja. Ini kerana beliau merasakan bahawa lukisannya itu tidak berapa cantik kerana percaya bahawa beliau memang tiada bakat dalam lukisan.

Keyakinannya itu berdasarkan rekodnya yang sentiasa mendapat markah C atau D dalam matapelajaran lukisan. Belum pernah lagi dalam sejarah hidupnya lukisannya digantung atau dipuji oleh guru lukisan. Di dalam keluarganya pun memang tiada seorang pun yang boleh dikatakan berbakat melukis atau berdarah seni.

Dipendekkan cerita, entah bagaimana buku sketchnya telah dijumpai dan dilihat oleh seorang gadis yang cantik rupawan di dalam kelasnya. Kerana namanya tercatit di situ, si gadis tiada masalah untuk memulangkannya kepada yang empunya.

Continue reading

Kartun Hari Jumaat III

Lihat pada isi bukan pada kulitnya.

Lihat pada ilmu yang hendak disampaikan, bukan pada covergirlnya yang seksi tak sudah tu!

Jika mendengar sesuatu yang tidak disukai, jangan cepat melenting atau sensitif. Fahami, kaji dan usul dahulu segalanya. Mungkin banyak yang tidak difahami dapat dimengertikan.

Bukan semua yang tersurat cantik dan indah itu bagus untuk diri.

Dan tak semua yang nampak jelek dan pahit itu racun.

😉

Continue reading

Mungkin Aku Harus Pencen Daripada Facebook…

Kata mereka padaku (yang membawa maksud lebih kurang begini)

“Usahlah kau penuhi statusmu dengan kata-kata lawak jenaka mengarut kerana ia sememangnya lagho, membuang masa dan bisa melalaikan rakan-rakan Facebookmu yang tersenyum serta tertawa membacanya.”

“Tak perlulah kau ceritakan apa menu makan malammu tadi atau memuat naik gambar makanan tengaharimu nanti sedangkan di luar sana ada ramai rakanmu yang sedang menderita kelaparan disaat itu.”

“Jangan kau serabutkan statusmu dengan cerita masalah, kesusahan dan penderitaanmu. Adakah kau mengidap sindrom Kurang Kasih Sayang lalu inginkan perhatian dan belaian? Jangan ingat nasib kau sahaja yang malang, seolah-olah hanya kau seorang sahaja yang ada masalah di dunia ini!”

“Perlukah kau bercerita dan menayang segala gambar dan berita tentang pengalaman melancong serata duniamu itu? Apa yang nak dibanggakan sangat dengan naik kapal terbang dan berjalan di negeri orang tu? Entah-entah pergi ke sana buat maksiat…”

Continue reading

Saya nak kawan Abang Ubi kat Facebook boleh tak?

“Kau ada Facebook? Apa nama Facebook kau?”

Inilah antara soalan wajib masakini yang biasa kedengaran daripada mulut sahabat atau kenalan, samada yang sudah lama dikenali maupun yang baru.

Siapa sahaja yang tak kenal atau tiada akaun Facebook akan dianggap kolot. Sebagai sebuah negara yang membangun, rakyat Malaysia bolehlah berbangga kerana telah diiktiraf sebagai antara pengguna Facebook yang tertinggi membuang masa di dunia. Melalui data yang dikumpulkan, pada tahun 2010 sahaja dianggarkan terdapat 7.5 juta pemilik akaun Facebook di Malaysia.

Sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang kononnya sentiasa mengikut trend dan tidak mahu dituduh kolot, saya juga turut terjebak dengan fenomena membuang masa mengumpat, mengorat dan bermain game di Facebook ini. Walaupun adakalanya dikaitkan dengan pelbagai gejala negatif, saya berpendapat Facebook juga ada kebaikannya, terutama untuk mengeratkan silaturahim sesama insan dan mempromosikan perniagaan.

Sejak mula menjebakkan diri sejak 2008, saya telah memenuhi kuota 5000 rakan yang ditetapkan di dalam akaun Facebook dan tidak boleh menambah rakan baru lagi. Walaubagaimanapun, dari masa ke semasa, akan ada rakan-rakan Facebook yang berani ‘menceraikan’ saya atau menutup akaun Facebook mereka.

Pemergian mereka ini memberi slot kosong untuk diisi oleh pemohon-pemohon baru yang telah lama menunggu untuk menjadi rakan Facebook saya. Ketika artikel ini ditulis, terdapat 2,564 rakan baru yang menunggu untuk diterima atau direject oleh saya.

Dengan kuota yang ditetapkan, mustahil untuk saya menerima kesemuanya menjadi rakan. Saya perlu bersikap memilih dan jual mahal sedikit.

Walaupun tanpa kuota, belum tentu juga saya mahu berkawan dengan semua orang. Sebagai manusia, masing-masing mempunyai sebab dan kriteria tersendiri untuk memilih siapa untuk menjadi kawan.

Persoalannya, bagaimana saya memilih siapa untuk menjadi rakan saya di Facebook?

Untuk permulaan saya akan kongsikan kepada anda kriteria atau sebab apakah yang boleh membuatkan saya (atau sesiapa jua) terpotong stim untuk tidak memilih lalu menolak seseorang daripada menjadi rakan. Saya pun berharap panduan ini boleh juga digunakan untuk kita bersama-sama menggunakan laman sosial dengan cara yang betul serta lebih berhemah.

Continue reading

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431H

Assalamualaikum buat semua pembaca dan pelawat setia,

Apa khabar? Sudahkah anda bersarapan? Harapnya takler ye… heh! Semoga kita bukan tergolong seperti mereka-mereka di dalam gambar kartun di atas…

Sempena bulan yg mulia ini saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431H dan Menjalani Ibadah Puasa kepada anda di samping keluarga yang tercinta…

Mungkin ucapan saya ini hanyalah sekadar ucapan selamat sahaja dan tidak membawa makna pada sesetengah orang. Namun pada sesetengah orang pula walaupun ianya sekadar ucapan ringkas, ianya membawa erti yang besar pada mereka…

Ucapan itu tidak penting, tetapi ingatan dan silaturahim itulah yang paling bermakna…

Bagaimana dengan anda? Sudahkah anda menghubungi dan memberi ucapan selamat pada sahabat handai dan keluarga tersayang? Ya, saya yakin anda pastinya bukannya mereka yang mudah melupakan semua orang disekeliling.

Continue reading

Aktiviti Kartunis Terlampau 2009 – Bahagian 2

Nota: Ini adalah bahagian terakhir sambungan daripada:

JULAI 2009

Bulan ini menyaksikan saya asyik mengadap lapangan terbang kerana sibuk menerbangkan diri ke serata Malaya demi menjayakan worksyop untuk program Mobile Content Challenge 2009 anjuran Maxis dan SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia).

Sebagai partner, saya diberi peranan sebagai salah seorang speaker di setiap worksyop program ini. Workyop yang diadakan di 6 buah negeri ini bertujuan untuk memberi  penerangan dan pendedahan kepada para peserta tentang objektif serta halatuju program ini.

Di setiap worksyop yang diadakan, saya telah berkongsi segala pengalaman saya sebagai pencipta kandungan/content provider untuk telefon mudah alih di Malaysia. Mungkin dengan perkongsian tersebut mampu memberi inspirasi dan semangat kepada pelajar-pelajar universiti untuk menceburi bidang ini sebagai usahawan tekno (teknopreneur).

Continue reading

Aktiviti Kartunis Terlampau 2009 – Bahagian 1

Tahun 2010 sudahpun menjengah… dan secara automatik, 2009 sudah pun pergi meninggalkan kita dan pastinya takkan kembali lagi.

Walaupun kita mungkin akan seronok dan teruja memandang perempuan cantik dan seksi kehadapan, ada masanya kita perlu juga memandang awek atau bini sendiri ke belakang semula untuk muhasabah diri…

Jadi untuk entri tahun baru ni, saya ingin mengajak anda melayari beberapa aktiviti liar saya yang mungkin menarik sepanjang tahun 2009 (kira macam greatest hitslah ni…) 😛

Continue reading