RM57 pun nak berkira ke? Come onlah beb…

Seperti mana yang kita tau (ataupun tidak), keputusan peperiksaan UPSR 2009 telah pun diumumkan beberapa hari yang lalu.

Tahniah buat adik-adik yang berjaya memperolehi keputusan yang cemerlang! Pastinya ini semua adalah berkat usaha gigih belajar siang dan malam. Semoga usaha tersebut dapat diteruskan dalam peperiksaan dan aktiviti-aktiviti lain di masa akan datang. Caya lu dan yakin boleh! 😀

Dalam pada kegembiraan semua pelajar, ibubapa dan guru-guru meraikan kecemerlangan tersebut, hati saya sangat tersentuh tatkala membaca berita berikut…

IPOH 19 Nov. – Saat melihat namanya tertera di papan kenyataan sekolah sebagai salah seorang murid cemerlang yang mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) benar-benar menggembirakan Nur Izzati Azahar.

Namun, kegembiraannya hanya untuk sementara kerana kemiskinan yang membelenggu kehidupan keluarganya menghalang dia daripada menggenggam slip yang berada di depan mata itu seperti rakan-rakan lain.

Anak kepada pasangan pemandu lori dan pekerja kilang itu tidak dibenarkan oleh pihak sekolah untuk mengambil slip itu kerana gagal menjelaskan yuran berjumlah RM57.

Untuk cerita selanjutnya, boleh bacanya di sini >>>

Terus terang saya katakan, hati saya sangat sebak dan terasa airmata bergenang semasa membaca laporan berita dan melihat gambar di atas (kartunis pun ada perasaan jugak beb!)

Continue reading

Mana satu ikang yang lebih ngang?!

Masihkah anda ingat dengan kutukan penuh emosi saya terhadap karakter maskot Nemo Sukma 2008 Terengganu?

Dari komen yg diberi pada post tersebut, ramai gak yg sebulu dengan saya yg berbulu je tengok design ikan nemo tak jadi tu… 😆

Namun begitu, ada gak beberapa mereka yg MARAHKAN saya dan pengomen-pengomen yg secara terang-terangan mengutuk design kartun tu…

Di bawah ini adalah print screen komen marah dan bengang tersebut:

Ternyata mereka yg terasa dengan kutukan itu telah MENCABAR saya dan pengomen-pengomen yg sebulu dengan saya supaya kami berhenti mengomen (dan mengutuk) serta menunjukkan bukti hasil lukisan sekiranya kami ni hebat sangat!

Rasanya tak adil kalau nak suruh pengomen-pengomen yg sebulu ngan saya tu untuk menunjukkan sebarang bukti. Lagipun kebanyakan mereka adalah ‘orang awam’ sahaja dan bukannya pelukis seperti saya.

Nak suruh saya yg lukis adalah mustahil juga kerana jadual yg padat dan saya juga tak berminat membuang masa emas saya hanya sekadar untuk membuktikan sesuatu!

Jadi dengan mendiamkan diri dan tidak menyahut cabaran, mungkin ramai akan beranggapan bahawa saya dan kroni hanya pandai bersembang lebat macam tin kosong aje!

Kebetulan pulak dalam awal tahun ni saya ada buat satu design maskot kartun ikan jerung hammerhead untuk Miss Yvette, seorang pelanggan dari El Paso Texas.

Continue reading

Ni ikang ke atau manusia ikang jadiang?

Amaran: Post ini mengandungi banyak unsur kutukan yg sedikit emosi dan bisa mengecikkan hati beberapa pihak yg mungkin terlibat.

Sewaktu berkunjung ke Kuala Terengganu pada April yg lalu, saya terserempak dengan satu billboard yg memaparkan MALAPETAKA berupa satu design kartun…

Ni apa kejadah punya menatang ni?

Nak kata ikang bukang ikang..

Nak kata oran pung bukang oran…

Boleh tak sesapa yg tajam matanya beritau apa sebenarnya yg cuba di jual kat sini ni?

😕

Continue reading

Kartunis Pelukis Kelas Kedua?

Saya banyak mendapat email daripada student-student yg mengambik course Art & Design kat universiti-universiti tempatan.

Kata kebanyakan diorang, pensyarah @ lecturer mereka yg ‘bijaksana’ pernah mengatakan bahawa kartunis ni dikategorikan sebagai “pelukis kelas kedua”.

Ini berlaku bila mereka disoal oleh pensyarah @ lecturer yg ‘bijaksana’ tu tentang pelukis idola mereka dan apa cita-cita mereka selepas tamat pengajian kelak.

Pabila jawapan mereka adalah menjadi kartunis profesional dan pelukis idola mereka adalah seperti Kartunis Ujang, Gayour, Aie, Tembakau, Ubi (ehem!) dan lain lain lagi; serta-merta muka pensyarah @ lecturer yg ‘bijaksana’ tu berubah dan keluarlah statement “pelukis kelas kedua” tersebut.

Continue reading

Email Bangang Minggu Ini III

Segmen kegemaran ramai ini disambung kembali dengan satu lagi email kecewa yg saya baru terima petang semalam.

Mungkin pengirimnya sedang kecewa kerana selalu ditinggalkan kekasih atau teman wanita maka membuatkan dia bertindak menghantar email sebegini kepada saya.

Sengaja saya siarkannya kerana berpendapat ianya relevan dengan isu yg sedang hangat melanda negara sekarang ni. Juga mungkin berguna jika anda pun mempunyai persoalan atau pemikiran seperti pengirim email kecewa ini.

Continue reading

Rajnikanth dalam iklan animasi terlampau

Sapa tak kenal Superstar Tamil Rajnikanth?

Rasanya terlampau mustahil dan menipu sangatler kalau anda kata tak kenal atau tak pernah nampak muka macha kat bawah ni…

Pada peminat setia filem tamil (seperti saya contohnya…) wajah separa hensem ni tak perlulah diperkenalkan lagi.

Sekiranya anda bukannya peminat filem tamil maupun pelanggan setia channel Vanavil, pastinya wajah hero perasan best ni anda pernah nampak di kedai-kedai VCD sekitar Jalan Masjid India…

Poster wajah poyo macha ini juga wajib tertampal megah sebagai idola driver dan konduktor di dalam kebanyakan bas menuju ke Brickfields dan Sentul…

Senang cerita, di mana ada komuniti India di situlah wajah bermisai tebal ini akan sewenang-wenangnya diabadikan!!

Continue reading

Hari Itu Dalam Seranah II

Hari: Sabtu
Tarikh: 17 Januari 2009
Masa: 4.30pm
Lokasi: Di Coffee House di sebuah Hotel berbintang-bintang di Jalan Bukit Bintang

Petang itu kelihatan saya berjalan keluar dari sebuah kedai alat tulis di Kompleks membeli belah Bukit Bintang. Di tangan sarat dengan alatulis dan peralatan melukis yg baru dibeli.

Kaki yg dibalut bandage dan dialas selipar jepun buatan Malaysia melangkah dengan sedikit dengkot kerana luka akibat merempit tempohari masih belum lagi sembuh.

Tiba-tiba tekak terasa mengada-ngada untuk meratah masakan ala barat.

“Inilah masanya untuk membalas dendam kesumat…”, getus hati yg sebenarnya lebih banyak dipengaruhi nafsu akibat sudah sekian lama berpantang makan.

Dan yg lebih memburukkan keadaan, tekak ini juga mengidam untuk melantak masakan ala-barat yg dihidangkan di hotel yg banyak bintangnya.

“Apa susah… kat area sini kan ke banyak hotel!”, sekali lagi nafsu gelojoh saya memberi buah fikiran.

Terpedaya dengan mudah, saya dengan dengkang-dengkotnya melangkahkan kaki  yg berbandage serta beralas selipar jepun buatan Malaysia ke hotel jula-juli bintang 7 yg berdekatan.

Continue reading

Sapa makan cili, dialah yang terasa pedas!

Apa khabar semua? Camana dengan sambutan raya? Harapan saya semoga semua bergembira dan sambutan raya korang sukses hendaknya di samping keluarga tercinta…

Pada yg tengah tensen kerana terpaksa kembali bekerja semula dalam keadaan yg sengkek kerana enjoy tak ingat dunia masa raya hari tu, di sini saya sediakan satu video sebagai hiburan untuk mengubati ketensenan yg sedang melanda seterusnya melupakan perut yg tengah hebat berkeroncong kerana takde duit nak beli nasi

Continue reading

Email Bangang Minggu Ini II

Untuk segmen kedua Email Bangang Minggu Ini, kita akan dihiburkan dengan sorang penulis email terlampau dari US. Email antarabangsa ini dihantar untuk mendapatkan servis karikatur dari laman web UbiToon.com.

Hello there,

I want one of my friends face with Princess Body situation. The dress should be the full length one. She is in  garden with few butterfly etc.. you know how to make it better than me

Something like which we see in Disney Movies princess. This is for me to take a printout and frame it and gift as present. So as a photo it should be looking very cute and pretty one. Please make sure you don’t sign the artwork. Put “MY NAME” as a hand written signature, right corner down.

Hope you can do it by 15th july as her birthday is on 16th. I have to take printout and frame it.

Thanks !!

XXXXXXX

Takde apa pun yg pelik pasal email ni… cuma permintaan dia nak jadik ‘pelukis lukisan tersebut’. Gua no hal… customers always right! Dan dengan cerianya saya membalas email dia…

Continue reading