Suatu Ketika di Zaman Jahiliah II – Majalah Ujang


“sila perdengarkan sambil membaca post ini untuk feeling yang nostalgia”

Berikut adalah beberapa lagi gambar dan cerita kenangan saya di Majalah Ujang di suatu ketika dahulu…


Beberapa lagi gambar bersama pelawat di opis Majalah Ujang yg kebanyakannya terdiri daripada pelajar sekolah dan universiti.

 


Gambar kenangan bersama Phoebe, pengacara Kelab Disney TV3 semasa kami sama-sama terlibat menjayakan rakaman rancangan tersebut… oh!

 


Bersama Awie dan Kumpulan Kristal (budak lagi time tu) semasa bersama-sama menjayakan satu program di Kolej ShahPutra, Pekan Pahang.

 


Tidur bawah meja di opis adalah perkara biasa pabila dateline hampir menjelma…

 


Baru bangun tidur dan tengah bersiap sedia nak mandi. Kelihatan Kartunis Padi sedang cuba mencabul kehormatan… Hahaha!

 


Sedang menyelongkar dan membaca surat dari peminat sambil dibantu oleh Kartunis Bacang dan Petai (tengah berdiri). Ini adalah surat-surat dalam tempoh tiga bulan selepas kejayaan siri ‘Aku Dia & Volkswagen’. Terima kasih kepada anda semua yg menghantar surat kepada saya. Maaf sekiranya surat anda tidak sempat saya balas kerana kesibukan kerja dan terlampau banyaknya surat yg perlu dibalas.

 


Sebahagian gambar ketika menjayakan program promosi dan sesi autograf bersama kartunis Majalah Ujang. Agaknya budak-budak di atas ni mungkin ada yg dah besar dan dah kawin kot?

 


Kami juga sering dijemput untuk acara demonstrasi dan bengkel melukis kartun


Hakim pertandingan melukis dan mewarna…


Juga sebagai penceramah untuk forum atau sebarang acara yg berkaitan lukisan, penulisan, kreativiti dan lain-lain lagi.

*Sekiranya anda ingin menjemput saya dan kartunis-kartunis lain untuk sebarang acara atau majlis, sila isikan borang jemputan. Pihak kami akan berusaha untuk memenuhi jemputan dan menjayakan program anda.

 


Bersama Bob KU2 sewaktu pelancaran Majalah Ujang Edisi 100. Korang jangan pelik kalau tengok Bob ni makan… heh! 😆

 


Bersama Kartunis Leen Mafia.

 


Bersama Kartunis Nik (Tandoori Payat dan Ali & Davidson) yg femes tu.

 


Bersama Kartunis Petai. Dia juga bekas teman serumah saya bersama Sukun dan Gayour. Saya baru bangun tidur masa gambar ni diambik. Sebenarnya kena paksa dengan Gayour pasal nak habiskan filem dalam kamera dia. Kat rak buku belakang tu penuh dengan komik ‘Pedang Setiawan’, ‘Dewata Raya’ dan pelbagai lagi komik Hong Kong milik Gayour.

 


Bersama Encik Azim Salleh (editor novel) dan Encik Aman (Ketua Unit Grafik) ketika perkhemahan hari keluarga Kharisma Publication. Selepas 2-3 bulan acara ini berlangsung, kartunis dan krew Majalah Ujang berpecah menjadi dua bahagian – MOY dan Majalah Lanun.

 


Ketika penggambaran untuk Ujang Edisi Raya di Putrajaya.
Dari kiri: Qayyum (editor Majalah Ujang), Ubi, Bijan, Gayour dan Aie.

 


Inilah kartunis dan krew Majalah Ujang yg tinggal selepas perpecahan tersebut.
Duduk dari kiri: Qayyum (editor), Bawang, Padi, Ubi, Puding, Manggis, Leen Mafia, Ah Tuck dan Bendi.
Berdiri dari kiri: Aie, Nik, Bijan, Gayour, Kobis Bunga, Ciku, Genesis, Lalang, Bacang dan Lepat.

Pada hari ini, kebanyakan mereka di atas telah berhenti dari Majalah Ujang. Ada yg berhijrah ke Majalah G3 terbitan Kumpulan Karangkraf. Ada juga yg bekerja sebagai pensyarah, animator dan pelukis bebas (seperti saya contohnya).

Ramai juga kartunis dari Majalah Lanun telah kembali berkhidmat semula di Majalah Ujang atau APO? kerana bungkusnya majalah tersebut.

Itulah sedikit sebanyak gambar yg masih ada dalam simpanan dan catatan kenangan saya sewaktu berkhidmat di Majalah Lawak Antarabangsa Ujang.

Semoga perkongsian ini juga akan membangkitkan semula memori anda bersama Majalah Ujang yg suatu masa dahulu pernah menjadi majalah kartun lawak no 1 di Malaysia.

Sekiranya anda ada gambar kenangan bersama saya atau mana-mana kartunis Ujang, sila emailkan kepada saya. Mungkin gambar anda itu akan saya siarkan di blog ini!

😎

Pendapat anda? Sila berikan pandangan, soalan dan komen bernas anda di bawah.

Komen dan Pendapat Anda?

63 thoughts on “Suatu Ketika di Zaman Jahiliah II – Majalah Ujang

  1. waahhh! best la kau dpt jumpa ngan amoi pengacara kelab disney tu! jeles aku! dia tu dulu pnh aku minat waktu kecik2. aku tengok kelab disney tu pn psl dia 😆

  2. salam…

    lagu dan gambor2 kt atas ni membawaku kepada kenangan mase muda2 dulu..(skang ni masih muda lagi..hehe),mase 2 abang aku slalu beli majalah ujang,aku boleh habiskan satu majalah2 dalam masa x sampai sehari,lps2 bru bleh pass kt org lain..aku suke tengok bhagian buletin ujang sebab nk kenal yg mane 1 wajah kartunis2 yg kurang hensem2..hehe

  3. ooo..kartunis leen mafia tu comel gak
    rupanya..heh..tlg kirim salam kat dia bro
    ngan pengcr kiut kelab disney tu..
    best tul kan jadi kartunis ni..
    leh jumpa ramai org…
    UBI dah x nak lukis komik cam dulu lagi ke??
    maksud aku tumpu pada komik je

    1. byk gambar yg hilang… ni kamera zaman dulu… bukan boleh copy atau save file… hilang filem hilanglah semuanya… :(

  4. dulu aku tak pernah miss beli majalah ujang…
    ko pun salah satu yg aku suke…lawak antarabangsa…
    aku pun suke melukis time2 skolah dulu…
    skrg dh malas dh…

  5. salam Bro,
    saya selalu jugaklah mengikuti perkembangan kartunis2 tanahair terutamanya dari majalah UJANG….
    saya tengok boleh dikatakan ramailah kartunis2 ni dah ada laman web ataupun blog spt ujang,gayour,nik,petai,tembakau,pandan,bawang,ambo dan bro ubi sendiri…(sekadar sebut beberapa nama)..

    setakat ini saya belum jumpa blog kartunis SUKUN, JERING, KELADI dan LAMBOK !!!!

    harapnya kalau bro ubi tahu blog mereka ( dan lain2 kartunis )harap boleh bagitau hambaa….
    TQ

  6. salam bro,

    satu lagi…kartunis Bendi apa cite skang??
    kt mana dia la ni???

    Bawang tu menghilang ke mana??? blog dia tu dah berkurun tak update???

  7. Hmm..patut la mcm kenal je opis Ujang yg dulu tu.. Time tu kat USJ Taipan lagi kan Bro Ubi? Hehe..confirm pernah pi, tapi time tu takde org sgt. Ade la stakat orang dua..

    Yg pasti, jumpa kartunis Sireh dan sempat minta autograf dia je. Yg lain2 tak sempat ar.. Apepun buat Bro Ubi, semoga sukses selalu. Ganbatte!! :)

  8. alamak bro…lagu shahdu nyer…..entah tegerak pulak nak google nama ko neh.hehe.jumpa..ko tau tak masa aku belajar dulu, kat rmh sewa aku pantang je ade budak yg beli (time tu satu rmh 10 org duk)mmg tinggal kulit je kalau lambat baca. kenangan tu time belajar…btw aku memang salute kat korang…keep up good work bro..

  9. Salam Ubi…

    Tak taulah ubi atau orang lain rasa apa yang saya rasa. Tapi bile tgk suma gambar lama tu, hati saya jadi sayu. Sayu sesayunya..

    Gambar ni semua mengingatkan saya kenangan masa belajar dan betapa syoknya membaca majalah Ujang ketika itu di waktu tension belajar.

    Tapi sekarang, hanya tinggal kenangan. Nasib baik majalah ujang dulu yang ada dalam kotak kat stor tu tak saya buang. Tulah ubat kerinduaan pada karya korang suma. Kira cam Mahakarya lah jugak. Saya rindu kat Sukun, Ujang, Ah Tuck, Tembakau, Bawang, Leen dan ramai lagi..

    Mudah-mudahan berlaku keajaiban yang korang suma akan bersatu balik.

    Sedih tul….isk..isk..isk…huwaaaaaa

  10. ape kate kan…geng2 korng (ujang) bt movie lak..pilih la 1 cerita dr majalah ujang dulu2 tu…cnthnye budak hostel tu ke…sure follower2 zaman tu nk tgk…expecially batch2 kelahiran thn 80an..

  11. salam incik ubi rasanyer saya ada amik gmbr dulu tp zaman tok kaduk lah masa tu rambut incik ubi panjang hehe..apapun teruskan berkarya semoga dapat apa yang dhajati…

  12. aku ingt lg ujang first yg aku bli, cover die gmba cybercop versi ujang. aku ske gle time raya sebb ade bumper raya ngn posa. wlpon mhl sket aku snggup kmpul duit. aku sket lg nak gado ngn adk bradik aku aritu sebb g buang mjlah ujang aku yg aku siap balut ngn plastik. dengki gle. kalo bro ubi ade mjlah ujang yg dulu2, lebih ke, aku snggup bli. aku miss gle ujang. asl skrg dah tak sebest dulu ek?

  13. salam.

    Aku minat sangat dengan album lagu “Aku dan Selamanya” kalau tak salah aku la tu tajuk dia – beli majalah aku hidup dlm blues dapat free kaset tu.

    Ada lagi ke kaset/CD album lagu tu? aku betul2 nak sangat..kalau ada aku nak beli sanagt2 ..tolong…bro….

    Sapa2 yg tau ttg benda ni..aku minat gilerr..lagu ni…

  14. salam ubi..

    saya salah sornga budak dalam gambar first skali (yang sume pakai baju hijau)..

    mase ni tahun 1998 (11 tahun dulu!!!)…ni tgh tunggu bas skolah amik kiotrang lepas lawatan…n gambar ni masuk Ujang edisi ke 100 kan? in fact, saya still simpan majalah tu!

      1. dah besar dah pon..haha..

        tp saya still simpan sketch and namecard ubi (ada autograph ubi kat blakang card), dgn kartunis lain punya sketch skali..penuh satu sketchbook! 😀

  15. 1994… sy br nk masuk darjah 1.. majalah lanun bapa sedare sy slalu bli
    ujang plak, mak sy slalu bli tyme sy darjah 6…
    terus terpesona sampailah menyedari ‘IN’ da x sebest dulu.. skg beli kdg2 je.. tu pn klau da x de mgzn lain nk dibc..

  16. ujang memang legend lah..
    mmg syok..the best komix ever..
    aku selalu bace mse kecik2 dulu..
    makcik aku tak pernah miss beli tapi skang anak die pon dah 3org..die da stop beli..cian aku xde bende nk bace hehehe..dulu kecik2 xde duit lagi nk beli kn..
    kalau la ade majalah ujang or apo? or G3 or ape2 yang lawak antara benua lah yg jual online kn senang..ley bace secara e-book je..bayar pon pakai maybank2u je..kan sonang gitu..untung pon dapat..majalah lawak pon takkan pupus..
    hehehe..

  17. kat mana nak dapat majalah BERSAMA SELAMANYA dan BLUES UNTUK AKU ? ? ?kirim pos ke apa ke. .amat nak sangat. .dari kecik tak penah tau ending crita nih. .huhuuhuhuhuhuhuuhuhhuhuuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhhuh. .. . .. . . . . . . . ..

  18. Dulu kecik mmg gile bace ujang.. Nak2 kalo time bumper raya.. Haha.. Siap hafal kalo kartunis ni katun ape.. Skg xbpe igt dh.. Antara yg msih igt:
    Gayour-bersama selamanya
    Sukun-workshop
    Ubi-aku dia dan volkswagen
    Bawang-selangkah ke alam misteri
    Petai-apo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *