• Utama
  • KARIKATUR
  • BELAJAR MELUKIS KARTUN & KOMIK
  • DESIGN KARTUN
  • Biodata Ubi
  • Kroni Ubi
  • Hubungi
UBI @ MEDIA SOSIAL
« Buang Masa Emas Anda Bersama Saya di UNITEN
» Suatu Ketika di Zaman Jahiliah – Majalah Ujang

Pelukis Karikatur Yang Terlampau II

Mar06
2009
54 Komentar Oleh Ubi

Memang syok dan seronok kalau pandai lukis karikatur…

Saya sentiasa berpeluang untuk melukis ramai wanita dan awek-awek cun. Ini boleh diibaratkan mendapat wang sambil membuat perkara yg menyeronokkan… oh! :twisted:

Sebagai pelukis yg menjual karikatur secara online, kebanyakan pelanggan wanita dan awek-awek cun tersebut datang dari seluruh pelusuk dunia.

Dan ini adalah Jaclyn - mangsa pelanggan terbaru saya dari Amerika tempat Obama dan Maikel Jeksen tu…

Bila kali pertama memandang gambar close-up awek mat salleh ni, perkataan pertama yg terlintas di fikiran miang saya adalah -“WOW!”

Saya pun pasti abang-abang sekalian (samada bujang ataupun yg dah kawin), juga berfikiran sama cam saya. Kompom!

Tetapi selepas menatap beberapa keping gambar lagi dan membaca maklumat tempahan, barule saya tau bahwasanya awek ni baru je 13 tahun!

Oh, budak lagi rupanya dia ni!

Diharap abang-abang sekalian dapat bertenang dan beristighfar ye…

:roll:

Sebenarnya karikatur beliau ni ditempah oleh maknya Theresa (pun boleh dikatakan cun gak!) untuk dibuat design pada kad jemputan parti harijadinya yg ke 13 dan jugak t-shirt.

Kata Theresa lagi, anaknya yg cun tu sangat sukakan motocross dan dia pun ada sebijik motornya sendiri.

Wah, bestnya anak mat salleh ni… Saya dari dulu sampai sekarang pun mak tak pernah belikan basikal!

:cry:

Jadi kerana minatnya, maknya yg cun tu telah mencadangkan supaya saya melukis gambar anak dara suntinya itu sedang menunggang atau berposing di atas motornya.

Sebagai pelukis karikatur yg dah banyak menerima tempahan, saya rasa idea maknya ni sangat sesuai sekali untuk sebuah lukisan karikatur yg menarik.

Gambar motor scramblernya pun turut disertakan sekali :

(mamat-mamat tu tengok motor ke tengok awek atas motor?)

Sebenarnya sepanjang proses menyiapkan lukisan karikatur Jaclyn ni, saya memang seronok sekali. Selain daripada dapat tengok mukanya yg cun tu, Dia banyak mengingatkan saya tentang kenangan indah ketika di zaman remaja dahulukala – sekolah, rotan cikgu, kawan-kawan, thundercat dan awek-awek perasan cun yg jual mahal… oh!

Sekurang-kurangnya ia membuat saya bersyukur dengan banyak perkara dan benda yg saya perolehi dalam hidup ni… walaupun tak pernah dapat basikal sendiri waktu kecik-kecik dulu!

;)

Mungkinlah ini sebabnya kenapa banyak pelukis LELAKI gemar menjadikan PEREMPUAN sebagai sumber INSPIRASI dan banyak karya agung dalam dunia ni berkisar tentang perempuan (contoh: Monalisa, Kate Winslett dalam filem Titanic?).

Alhamdulillah, karikatur Jaclyn ni berjaya disiapkan dan mereka semua sangat suka dengan hasilnya…

I LOVE it! My daughter is so EXCITED to use this for her invitation. It’s AMAZING how your talent captured her likeness. You even made a PERFECT replica of her motorcycle. You are truly TALENTED Ubi! I already have a friend who wants to use Ubikartun for her twins 16th birthday. Thanks for such a GREAT job! Thank you for sharing your WONDERFUL talent with us.

Maknya yg cun tu kemudiannya menghantar email kepada saya bercerita tentang parti harijadinya anaknya yg SUKSES tu…

Ubi,

For the invitation all I did was print off what you sent me (on photo paper) and attached the information for the party to the back. (6 x 9) We didn’t get a chance to put it on t-shirts, but we did use it in several places at the party. We framed it in a large frame and had all her friends/family sign around it.  I also used it on the “candy bar”. I framed the pic and also printed logo’s for the candy bags (laying on the table). I’ve also included the thank you card in microsoft word.

Thanks again for a great piece of work. I love it and so did everyone at the party. You are a SUCCESS here in the states!

Let me know if you need anything else…, besides more customers.

Theresa

Lihat gambar tambahan di sini…>>>

Saya tersengih-sengih sendirian sepanjang membaca email-emailnya tu. Gembira kerana mereka sukakan hasil kerja saya dan parti harijadi tersebut berjalan lancar seperti yg dirancang.

Semestinya Jaclyn yg masih remaja tu gembira dengan kejayaan parti harijadinya. Pasti dia juga akan bersyukur kerana mendapat seorang yg penyayang sebagai ibunya.

Pada ibunya pulak, pasti tiada yg lebih membahagiakan dan bernilai selain dari kegembiraan anak perempuannya itu.

Dan pada saya pulak, sangat bersyukur kerana dapat bekerja dengan orang yg baik seperti mereka walaupun berlainan bangsa dan agama. Sekurang-kurangnya bakat melukis yg dikurniakan kepada saya ini dapat juga membawa kebahagiaan dalam hidup insan lain!

Sekiranya anda rasa karikatur lukisan saya sesuai untuk dijadikan hadiah istimewa buat insan yg tersayang, sila layari laman web karikatur saya, lihat contoh karikatur hasil lukisan saya dan buatlah tempahan karikatur anda.

Untuk makluman, caj karikatur di lamanweb UbiKarikatur itu juga jauh lebih murah daripada laman web UbiToon (urusan dalam US$). Ini adalah sebagai penghargaan saya kepada anda semua yg sentiasa membaca dan menyokong karya kartun saya!

Namun sekiranya anda rasa cajnya terlampau murah dan wang anda sentiasa melimpah-limpah, saya tiada masalah sekiranya anda ingin menempah dari lamanweb kartun English saya tu!

:lol:

Oh ya, untuk makluman anda jugak, sehingga hari ini saya masih lagi berhubung dengan Theresa dan beliau sering menjemput saya ke rumahnya di Amerika tu.

Hmmm, mungkin saya akan singgah ke sana dalam 6-7 tahun lagi… tunggu sehingga Jaclyn yg budak tu membesar dulu!

Sesungguhnya memang sangat syok dan seronok kalau pandai lukis karikatur… oh!!

:cool:

Komen dan Pendapat Anda?


Kategori Karikatur Ubi, Kartunis pun manusia - Tag awek cun, birthday, karikatur, Kartunis pun manusia jugak, kartunis ubi
Similar posts
  • Beberapa tahun dahulu… — Beberapa tahun dahulu...
  • Baca Buku Dengan Bergaya Sekali…... — Ya, ini memang betul&#...
  • Kartun Hari Jumaat III — Lihat pada isi bukan ...
  • Aku Masih Tetap Setia Pada Yang Lama&... — Oh maaf… Ribuan...
  • Abang Ubi ni pemalas betul! — Ya… Abang Ubi me...
« Buang Masa Emas Anda Bersama Saya di UNITEN
» Suatu Ketika di Zaman Jahiliah – Majalah Ujang

54 Komentar Setakat Ini

  1. ain faroha's Gravatar ain faroha
    November 2, 2011 at 3:55 pm | Permalink

    salam..seronok baca blog abg ubi…dr tension2 hilang tension smpai tersengih sorang2 lak tuh….
    apa2 pun gud luck utk abg ubi…

    Reply
  2. alim's Gravatar alim
    October 16, 2010 at 10:36 am | Permalink

    abg ubi, plz gve me her email, sy mang dri dulu nk cri a girl like her, niat sy ikhlas.

    Reply
  3. MuslimDigital's Gravatar MuslimDigital
    June 2, 2010 at 6:42 pm | Permalink

    Cantik katun ubi buat. Saya nak tempah untuk wallpaper Islamik dalam laman web saya. Sekarang ada wallpaper doa, Allah.

    Ingat nak tambah lagi. Yang katun2. Yang ubi pandai lukis tu….Saya nak edar free je wallpaper tu, tapi, kalau satu wallpaper dah rm97 uhuk…uhuk…

    Reply
  4. sri's Gravatar sri
    March 14, 2010 at 11:58 am | Permalink

    aku suke tol kt ko ni ubi..2 3 kali baca kartun ko pn, aku still leh suke sorang2 lgi..ko best la..uhuu…

    Reply
  5. aaina's Gravatar aaina
    February 1, 2010 at 1:43 pm | Permalink

    hmm…kalo utk tempahan kartun utk kad kawen…bape ye? still kire ikut bape kepala ea? heheh…

    Reply
  6. Ahmad Sirajuddin Mohd Tahir's Gravatar Ahmad Sirajuddin Mohd Tahir
    January 16, 2010 at 12:38 am | Permalink

    Assalamualaikum Saudara Ubi, Kanapa tak terbitkan karya saudara kat PTS Publishing, macam Tembakau- terbitkan Karti dan Kartini Kembali. Saya teringin sangat memiliki komik “budak Hostel” dan serita ” Ann” tu hingga tamat. Tolong ajak Aie sekali terbitkan ‘Aku dan Sesuatu”‘ Bleus Selamanya” terbit tempat yang sama. Ini peluang You All. Pasti dapat sambutan nanti sebab syarikat tu mantap dan ada strategi pemasaran yang baik.Maaf macam konsultan pula. Bye.

    Reply
  7. alissa(bukan nama sebenar)'s Gravatar alissa(bukan nama sebenar)
    August 31, 2009 at 6:15 pm | Permalink

    awek met salleh tu bagi adik saye la….

    Reply
  8. [aku]'s Gravatar [aku]
    July 7, 2009 at 1:16 pm | Permalink

    ish3..
    nie 1st time ak jelajah blog nie..
    adesh..
    rasa t’tarik nk mati..
    disbbkn ak tgh student lg nie..
    [xder special price ker klu nk tmph karikatur??]
    hak3..
    tggu loan mara msOk..
    ak tmpah karikatur kt abg ubi ea..
    ~sOb3.

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      July 8, 2009 at 8:24 pm | Permalink

      ish3..
      take ur time… ;)

      Reply
  9. asmara daniera's Gravatar asmara daniera
    July 2, 2009 at 4:33 am | Permalink

    salam ubi..
    lme cari blog ni..hhuhu..nice sgt karikatur 2..dlm 2 pki bju FOX..sy peminat brand FOX..hehheh nice job..

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      July 8, 2009 at 8:22 pm | Permalink

      huhuhu! :)

      Reply
  10. amir's Gravatar amir
    April 7, 2009 at 12:00 pm | Permalink

    caya lh abg ubi…. dpt awek mat saleh… 5,6 tahun gi jumpa… masuk minang cpt2

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      April 21, 2009 at 2:03 pm | Permalink

      ishkk… banyak lg awek kat mesia ni…

      Reply
  11. lagendaseni's Gravatar lagendaseni
    March 24, 2009 at 1:51 pm | Permalink

    ok sy dh pun mendaftar.kalau sy nk hntr artwork sy utk bro komen boleh?guna emel kartunisubi [at] gmail.com jgk ke…

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 24, 2009 at 2:07 pm | Permalink

      maaf, tapi buat masa ni saya tak mampu nak terima artwork lagi untuk dikomen kerana kesuntukan masa. Tapi saya dan team saya sedang setup something utk beri peluang pd sesapa yg berminat mcm awak ni utk improve lukisan mereka. Cuma harap sabar dan tunggu pengumuman dari saya nanti ;)

      Reply
      • lagendaseni's Gravatar lagendaseni
        March 25, 2009 at 6:38 pm | Permalink

        okey :)

        Reply
  12. lagendaseni's Gravatar lagendaseni
    March 23, 2009 at 7:26 pm | Permalink

    ok terima kasih bro, nnt nk buat kelas bgtau sy tau :) bgaimana sy nk conct bro, ada id ym tak?

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 23, 2009 at 7:48 pm | Permalink

      daftar je dlm Mailing List saya. sebarang produk atau aktiviti terbaru akan diberitau melalui email pada semua yg mendaftar. lagipun boleh donload komik free :)

      Reply
  13. lagendaseni's Gravatar lagendaseni
    March 23, 2009 at 12:19 am | Permalink

    wah mmg mantop karikatur bro, lps ni boleh ajar sy pula melukis karikatur ni. sy serius ni bro!

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 23, 2009 at 10:44 am | Permalink

      insyaallah… nanti kalau saya buat kelas jgn lupa ikut :)

      Reply
  14. budak lg's Gravatar budak lg
    March 21, 2009 at 10:38 am | Permalink

    mmg cute la gmbr tu…….

    nmpk cam real……

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 23, 2009 at 10:50 am | Permalink

      ;)

      Reply
  15. abanglong's Gravatar abanglong
    March 18, 2009 at 8:45 pm | Permalink

    Bro,

    tabik spring!!! Diorang tu masa umur-umur 12 – 16 tahun memang tengah mekar. Hehehe.

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 19, 2009 at 2:23 am | Permalink

      hehehe! :lol:

      Reply
  16. cikgu k.a's Gravatar cikgu k.a
    March 18, 2009 at 8:44 pm | Permalink

    terlawat blog ni time g blog jonos.tapi tak rugi gak.minat nak mintak Ubi lukis gambar kahwin anak saudara dan anak sendiri.tapi tunggu hujung bulan yek!Hehehe…

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 19, 2009 at 2:23 am | Permalink

      no hal cikgu! ;)

      Reply
  17. Sapikk's Gravatar Sapikk
    March 14, 2009 at 9:28 am | Permalink

    Mak ai… beznyeee…. tererla bro… cemburunye rse ni.. ki ki…

    p/s: Awek tu cun gilerrr bebesss.. :D

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      July 8, 2009 at 9:20 pm | Permalink

      dapat lukis je… bukannya dapat deting! :lol:

      Reply
  18. Richie's Gravatar Richie
    March 12, 2009 at 5:17 am | Permalink

    adeyh.. aku tertua sikit plak..hehe.. syabas brader john di atas market luar.. guna http://www.PanduanFBA.com cnfirm market lg bertambah luas..hehe

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 12, 2009 at 10:03 am | Permalink

      Tima kasih atas makluman tu… akan cuba nanti ;)

      Reply
  19. Shaffik's Gravatar Shaffik
    March 11, 2009 at 2:39 am | Permalink

    Ubi
    Baru 13 tahun budak ni..tapi cun wooo….walllaaa..

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 11, 2009 at 10:47 pm | Permalink

      tengok jelah tapi jgn usik :lol:

      Reply
  20. jimmy's Gravatar jimmy
    March 10, 2009 at 12:58 pm | Permalink

    waaaaa 13 tahun, standard laa anak salleh, 13 tahun sana dh nampak dewasa.. tp jaga-jaga ubi, kat m’sia 13 tahun kena sebatan 10 rotan tuee huhuhu

    wakakakak :P

    p/s weh aku pun nak tempah la karikatur dari ko ubi.. ;)

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 11, 2009 at 1:22 am | Permalink

      kakakak! ;)

      nak tempah? dipersilakanlah… :D

      Reply
  21. bihunsup's Gravatar bihunsup
    March 10, 2009 at 10:36 am | Permalink

    wah tahniah ko ubi… dah la cun awek tu… kalau aku pun semangat giler… dia suruh lukis sekeping.. 60 keping aku buatkan…
    hahahahashimmm…. ok la… minta jasa baik tuan guru untuk belek2 n komen2 sikit karya aku kat http://lawakbabas.blogspot.com/

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 11, 2009 at 1:25 am | Permalink

      tu bukan semangat giler… tu buang tenaga namanya! hehehe! :D

      Insyaallah, kalau ada masa saya akan singgah dan komen (kerja tgh banyak sangat nih…) :(

      Reply
    • bobo's Gravatar bobo
      March 12, 2009 at 1:22 am | Permalink

      apa aku klik kat blog ni g kat website pasal bible plak ni..

      Reply
      • Ubi's Gravatar Ubi
        March 12, 2009 at 1:50 am | Permalink

        kena hack le tu! err, tuan tanah sila ambil perhatian…

        Reply
  22. onizuka's Gravatar onizuka
    March 9, 2009 at 11:05 am | Permalink

    lawa tul gambar karikatur tu
    ni nak pesan gak ni
    untuk graduation day aku..boleh??
    tapi awat dalam karikatur mat salleh
    tu bila dia print x dak background
    plain je

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 9, 2009 at 8:35 pm | Permalink

      boleh aje :)

      karikatur tu takde background pasal mat salleh tu request saya buatkan 2 versi utk karikatur dia tu… satu ada background dan satu lg takde. Senang aje… :cool:

      Reply
  23. olie's Gravatar olie
    March 9, 2009 at 2:54 am | Permalink

    Fuhh..memang ‘cair’ bila tengok muka si Jaclyn nih. Perut lapo pun bleh jadi kenyang :)

    Hebat lah u Ubi..dah masuk pasaran global nih. Rasa macam nak tempah karikatur untuk anak saya la, tapi nanti-nanti lah yer Ubi.

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 9, 2009 at 8:31 pm | Permalink

      hahaha! cair jgn tak cair ;)

      nak tempah utk gambar anak? no hal… take ur time and contact me whenever u are ready :)

      Reply
  24. Muhd Nazim's Gravatar Muhd Nazim
    March 8, 2009 at 6:57 am | Permalink

    Wah!Awek cun mat salleh tu sebaya ngan saya ar…
    Saya form 1 tahun ni.Tapi saya rase dia lagi tua dari saya.Harijadi saya 26/6/1996.

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 8, 2009 at 7:06 am | Permalink

      ye ke… samalah harijadi kita yek :cool:

      Reply
      • Muhd Nazim's Gravatar Muhd Nazim
        March 11, 2009 at 4:16 am | Permalink

        Betul tu umur saya 13 tahun,tahun ni.Muka smiley tu cam tak caye je.

        Reply
        • Ubi's Gravatar Ubi
          March 11, 2009 at 10:43 pm | Permalink

          percaya… :)

          Reply
      • Maxis Jaisi's Gravatar Maxis Jaisi
        June 3, 2009 at 8:59 am | Permalink

        Eh. Pelik. Saya pun 13 tahun jugak. Birthday saya agak sama dengan saudara tu. 26/6/1996.

        Tahun lepas UPSR. Syukur sebab dapat 5A. Tanpa majalah-majalah tempatan, tak mungkin saya dapat keputusan macam tu untuk UPSR. Majalah Ujang, Apo? dan Gila-Gila banyak membantu saya untuk Penulisan dan Tatabahasa. Walaupun kadang-kadang bahasanya ialah bahasa pasar, namun majalah-majalah tersebut amat penting untuk saya.

        Saya start beli Ujang masa umur 8 tahun. Masa tu Ubi dah tak berkarya kat majalah tu lagi. Adapun freelance je. Saya mula kenal dan minat karya abang masa saya baca majalah G3.

        Ironiknya, saya tak dapat baca majalah-majalah tempatan seperti Ujang dan Apo? masa majalah tersebut masih best dan berkualiti tinggi. Saya jumpa satu je, majalah Ujang masa jalan-jalan di KL. Masa tu kualiti kertas tip-top, cover pun best gila. Seronok gila masa baca. Hmm… susah nak dapat keluaran-keluaran lepas… :(

        Apa-apapun, website atau blog abang ni memang best. Teruskan usaha. Sori sebab tulis panjang sangat. Saya hanya nak terangkan bahawa majalah humor tempatan bukanlah seteruk mana seperti diperkatakan oleh guru-guru saya masa sekolah rendah.

        Ok, itu sahaja. Bye. :)

        Reply
  25. Akmal's Gravatar Akmal
    March 7, 2009 at 11:07 pm | Permalink

    abg ubi, boleh tak kasik alamat ngan email awek cun tu? rasa mcm nk bekenalan je ngan dia. saya baru form 4 tahun ni, kira sebaya n sesuai sgt kalau nk berkapel ngan dia tu.

    pleezzz abg ubi… bolehla… ;)

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 8, 2009 at 7:08 am | Permalink

      eh, kesitu pulak dia… :roll:
      mana bleh bagi… nnti mengganggu privasi org plak. Lgpun byk lg awek cun kat malaysia ni… ;)

      Reply
  26. milsum's Gravatar milsum
    March 7, 2009 at 11:18 am | Permalink

    pergh….
    cayalah Bro Ubi…
    respek sama luu Bro…. :)

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 7, 2009 at 11:02 pm | Permalink

      hohoho! mekasih :) caya sama lu gak!

      Reply
  27. oRen's Gravatar oRen
    March 7, 2009 at 1:49 am | Permalink

    heheh! seronok pulak aku bace blog ko ni.. ko sapu minyak gune-gune kat kibot tu eh? pakai pelaris cyber? jgn lupe kontek aku ble ko nak singgah ke rumah si jaclyn tu.. lam 6-7 tahun lagi tu cukuplah gamaknye mase utk aku kompol duit bli tket n sweater tebal.. nice ad dude! haha

    Reply
    • Ubi's Gravatar Ubi
      March 7, 2009 at 8:01 am | Permalink

      heheh! oklah, nanti bila duit tambang dh cukup jgn lupa ingatkan aku. Byk lagi awek serata dunia ajak singgah rumah ni :twisted:

      Reply
      • ayusan's Gravatar ayusan
        November 19, 2011 at 7:12 am | Permalink

        hahaha~

        Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Download Komik Ubi


Dapatkan komik "Aku, Dia & Test" dalam bentuk PDF, wallpaper kartun Ubi secara PERCUMA dan kupon diskaun untuk produk serta perkhidmatan Ubi dihantar terus ke email anda!

Nama Panggilan:

Email:

Maklumat anda akan dirahsiakan.
Privasi anda adalah jaminan utama kami!

Kartunis Ubi

Kartunis Ubi

Ubi atau nama sebenar mengikut I/Cnya adalah sebagai Raja Ahmad Kamil bin Raja Mokhtar, telah dilahirkan pada 26 Jun puluhan tahun yang lalu di Hospital Besar Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia. Baca selanjutnya... »»

Follow @KartunisUbi

 

Menarik dan Tertarik

Langgan Terus Ke Email

Sila isikan alamat email jika inginkan post-post terkini diemailkan terus kepada anda!

Delivered by FeedBurner

Kategori Cerita

Tulisan Dulu-Dulu

Produk & Servis Kartun Ubi

  • Belajar Melukis Kartun & Komik
  • Cartoon Design
  • Karikatur
TM & © 2008-2012, Raja Ahmad Kamil @ Kartunis Ubi. Hakcipta Terpelihara. Dilarang mengeluar ulang atau menggunakan mana-mana kandungan laman ini dalam apa jua bentuk dan apa jua cara sama ada elektronik, cetak, mekanik, fotokopi, rakaman atau pengstoran maklumat termasuk sistem dapat kembali tanpa mendapat kebenaran bertulis pemilik hakcipta.
Kartunis Ubi | Kartun | Komik | Karikatur | Belajar Melukis Kartun & Komik | Perkhidmatan Melukis Kartun
Back to Top