Download Komik Ubi Percuma!

Semua orang dalam dunia tak kira apa bangsa sekalipun (termasuk saya) suka dan amat gembira kalau dapat benda ni…

BARANG PERCUMA!

Dan kerana itu saya dengan bangganya ingin menggembirakan korang semua dengan memberi komik Aku, Dia & Test karya saya secara percuma kepada semua pengunjung blog kartunisubi.com!

cover komik ubi

Apa yang korang perlu buat hanyalah daftarkan nama dan email korang dalam Mailing List Ubi dan komik percuma dalam format PDF ini akan diemailkan terus ke inbox korang!

Senang kan?

Untuk pengetahuan, Komik Aku, Dia & Test ni sebenarnya adalah salah satu cerita pendek dari Komik DIAMDIAMUBI yg pernah diterbitkan pada 2004. So, pada korang yg terlepas untuk memiliki komik ni, inilah peluang yg baik utk korang mendapatkannya. Bagi yg dah pernah baca mungkin anda boleh jadikan komik digital ini sebahagian dari koleksi komik korang.

Seperti yg mungkin korang boleh agak, komik ini adalah juga berkisar tentang budak sekolah seperti komik-komik saya yang terdahulu. Nak buat camana, dah kartun budak sekolah adalah yg paling saya suka dan paling saya pandai buat… :-)

So, cerita banyak pun tak guna… Hanya isikan nama dan email korang dan dapatkan komik Ubi sekarang juga!

Semoga anda akan terhibur dengan komik Aku, Dia & Test yg bakal korang baca…

Dan kepada mereka yg telah habis membaca dan mendownload komik ini, sila berikan komen dan pendapat korang mengenai komik ini di bawah. Komen dan pandangan anda amat saya alu-alukan… :-)

Komen dan Pendapat Anda?

1,248 thoughts on “Download Komik Ubi Percuma!

  1. wah,bez gler lah.Klakar pulak tuh..Pndk kate,sy respek ar kat abg UBI.dah la kartun cantik bez plak tuh…anyway,i support u…:)

    1. hye bro ubi..1stly 3ma kasi daun keladi krn sanggup bagi free comic tue..komen saya..boleh la cita tu..agak memahami jugak.. ><,

      sebenarnya da b`kurun lama da saya x mengikuti perkembangan ujang n cartoon bro ubi..tp bila saya dapat bc comic nie..wah..bestnya..rindu pulak dan rs seronok..

      apapun..thx bebanyak yer bro ubi..gut luck to you..!!

      wassalam~!!

      1. power la ubi satu peningkatan yang agak luar biase beb gua ikuti lu dari ujang ‘budak hostel’
        in aku,die &waksegen… per sekarang buat kat IT plak gua memang sokong lu buat katun stylo mcm nie …..slute spring are mcmnie
        teruskan usaha beb gua pun nak jadi mcm lu are tapi belum masenye cite2 gua blum tercapai menjadi kartunis ahak…
        syabas bro

      1. eehhhmmm,katun ubi ni mmg ade klainan…
        dr skolah mngh lg sy suka bc komik2 dia..
        tp sjk abes sklh mngh,dh susah nk bc,
        tp skrg ni dh ada komik on9..
        so senang la nk donlod..
        free lak tu..
        pepun,komik ni mmg cute…
        syabas…moga dpt dkembangkn lg..
        tuk bro ubi,
        all da best….
        kambate!!!! kambate!!!!

    2. salam…

      thanx 4 the free comic….dr segi kartun dia mmg cun abis la…content dia pun menarik..kiranya baca x jemu laaa…. 😀

      rugi ooo kalau tak baca !!!!!!!!

    3. AssaLamuaLaikum wbt…

      Syukran jaziLan kepada Abang Ubi sebab bagi saya baca komik tu. Jujurnya memnag saya minat karya abg ubi sejak dari sekolah lagi.. bila nak keluar komik ni lagi… saya pasti akan beli… terima kasih abg ubi…

    4. assalamualaikum…///
      alo…
      bro nk tye r…
      cte nie mmg pndk kew????
      bce xpuas r bro…
      klu bleh pnjg ckit r…
      pape hal wa respek kt lu…
      wa ckp sama lu mmg best r…
      krtun dye pn cute cm lu…
      k pape hal trima kasih r bro kasi komik free cm 2..
      daaazzzzzz…….
      w’salam…

    5. smart ubi katun nya…
      i like it…
      heehehehehe…
      katun yang comel dah kemas…
      tp menjadi persoalan,,,
      adakah lan dapat membawa lia makan cendol pas skolah???
      hehehehehe..
      jawap ubi…
      jawap

    6. salam ubi…
      katun tue memang menarik…
      i like it…
      hahahahha..
      kemas..
      tp apa yang terjadi pada lan lepas tue???

    7. salam abg ubi..seriusly sy mmg minat dgn kartun abg since sy bc ujang..kartun abg sgt2 cute..aku, dia & volkwagen & In sy suka sgt..kalo blh sy nk dpt komik dua2 tu..minatnye sy smpaikn sy lukis n ukir watak ubi pd keje kayu utk kls KH dl..teruskn usaha n idea2 yg best utk kartun sterusny ye abg ubi..=)

    8. assalamualaikum ubi,

      terlebih dahulu saya nak bgtau yg saya suka komik budak hostel yg ubi buat dulu…banyak babak lucu & lawak. suka sgt….bg komik ‘aku, dia & test’ tu ada umph! ;)…mcm komik ubi yg ‘budak hostel’ tu…

      cuma 1 je saya nak tambahla… ni cdgan saya la…apakata ubi buat komik berdasarkan remaja2 yg baru nak ke arah alam pekerjaan…gerenti boleh hit mcm ‘budak hostel’ dulu… kalu boleh jgn la tumpu kat reader golongan pelajar sekolah jer…hehehe…tarik la perhatian reader yg dah golongan bekerja ni…hihihi..

      good luck in your success ya!…

    9. aku dia dan test, ok. tapi xmnepati citarasa aku yang tinggi. masih xdapat lawan kehebatan budak hostel dan tentunya aku dia dan volkswage. macam mana aku nak dapatkan koleksi aku dia dan volkswagen? jangan kata ianya da jadi hak milik MOY? please… xhabis baca lagi cerita itu. btw, kartun ko kemas. aku suka. dari huduh – budak hostel, sampai comel. thumbs up!!! cd cetak rompak baru ada?

    10. Assalamualaikum..bg sya komik ni best.walaupun sblum ni sya x pernah pun tahu tentang kartunis ubi ni..hopes kartunis ubi dpt bt byk lg kartun yg lbih mnarik.ikhlas dr hti..

  2. erm… memang best. i suka la character kartun yang abg ubi lukis. look simple n cute…tambah2 character ubi tuh! k, good luck…. thank ya.

    1. saya suka baca komik abg ubi..

      terima kasih bg komik ‘aku, dia dan test’.. x kering gusi le membacanyer..
      dari dulu2 lagi saya suka lukisan abg ubi.. jalan cerita dan watak pon sempoy..
      dulu2 rajin beli majalah ujang…
      skung, xde dh…
      majalah tuh mcm dh bosan.. dh x lawak sgt mcm dulu..

      diharap abg ubi dpt mengsempoykan lg kartun rekaan abg, yer.. semoga abg ubi berjaya sesuccess2nyer dlm pe jua yg abg ubi ceburi..

      dh le..
      pjg plak… tima kaseh skali lg..

      bye..bye..

  3. salam dan selamat (walau ertinya sama) kepada bro Ubi yang mana ketika ini rakyat Malaysia digalakkan memakan beliau (ubi kentang sbb beras out-of-stock)..
    di ketika komen ini diposkan oleh encik internet, saya sedang memuaturun karya bro. Dan sebelum membacanya, saya pasti ianya best lebih best daripada karipap yang selalu dibawa balek oleh adik saya. Hanya melihat cover jer, saya dengan secara automatiknya terus mengatakan bahawasanya karya bro ini best dan sangatlah menarik kerana ia menarik saya seperti besi berani (magnet) menarik besi. huh, panjang celoteh saya nih. Hope bro akan terus berkarya dan terus berkarya sehingga kaya..

    best regards;
    HAFIZResource

  4. Hafiz:
    Tu baru pengenalan… skang ni tgh produce satu lg komik baru… Pada semua subscriber, insyallah akan dapat download free nanti…

  5. salam bro..lupa plak nak bagitao…heheh…gua telah ‘terambil’ cover komik bro nih..gua buat promosi sket kt blog gua…buleh ke tak bro?

    kalao tak buleh, gua buleh kasi remove…heheh..

    1. Terima kasih…

      Ishk… merendah dirilah pulak! Sebenarnya kalau nak ikut, kartun saya dulu pun buruk gak. Tapi pasal selalu buat lama-lama jadik bestler… Lagipun saya tengok lukisan awak pun ok apa!

  6. mula2 bace komik ubi sbb ‘aku-dia-volkswagen’ ade name zurina..
    lame2 rase besh, klakar
    n tros suke…!
    =)

  7. abg ubi,sya dh download byk kli dh tpi masih tak dapat jgok nak tgok..knp ya,blh abg ubi tolong sya tak?sya nak sangat tgok komek tu.

  8. salam Ubi..saya ade prob skit..dh download komik tu tapi tak leh open la sbb zipped folder..
    cane nak buat ye? lgpun sy ni mmg cetek skit mende2 camni..huhu..sorry..boleh tolong?

  9. AKU DIA & TEST.. mmg best..

    cun kantun dia.. bersih.. seperti yg di bgtau tuuu..

    ehhehe…

    nak tanya kann.. boleh x.. sy upload kan komik nie kat site yg sy jaga iaitu di http://www.mcm2ada.com.. 9t sy kasi tau, sy ambik kat sni..

    boleh x…

    boleh laa.. bolehh.. plezz… plezz..

    hehe.. cayok2..cayok..

  10. nuremeiy – Tak boleh kot..

    Thanks bro ubi.. Lum baca lagi.
    tengah download. Tapi sure best.

    Camne la nak lukis komik ni yer..

    Anyway thanks..

  11. bro ubi…

    kat mana aku nak dapatkan kartun ko yang

    AKU DIA & VOLKSWAGEN tu…nostalgik tu

    Kalau kena beli pun aku tak kisah..

    email aku ok

  12. caya la ubi….citer ko memang best
    boleh buat kucing aku menangis tue…hahahahah
    macam mana aku nka dapatkan semua koleksi hasil kartun ko tue ea….
    amik kat damansara pon tak per…

  13. salam UBI,

    hahahahahaha…(ketawa hingga x terkata)

    BEST r komik tu…

    n klu boleh afif langgan sume karya Ubi..

    Good Luck UBI…

  14. heh…syabas bete la kat brader ubi…
    wat la lagi komik online…bosan la asik2 tolong membe donlod komik naruto jer…nak jugak wat collection komik2 org kiter…boleh tak?

  15. cayalah bro.. skill skit pun xlari. contoh: time sembur perfume. kat ADV pun skill yg sama. cuma mak budak tu nampak mcm lelaki skit la. mungkin mata dia nak kena ubah skit kot. ikut mcm mak ubi dlm ADV, raut wajah nampak keibuan skit. anyway goodluck 4 bro

  16. Assalamualaikum….!!

    WAH…!!! Ganbatte Ubisan..!!! banyak mende aku blajo dri hasil karya ko…. dri aku xpndai melukis hingga berjaya melukis komik sendri…. Thanx kt karya Aku,Dia,& Volkswagen ko coz komik 2 aku jadikn bahn rujukn untuk memantapkn hasil karya aku sendri…!!!! TERIMA KASIH BEBANYAK….

  17. tak tau plak aku ade blog yer si ubi nih.. lamo tak jengah jengah majalah katun.. caya la.. nampak nye aku akan jadi stalker blog ko la yer bang ubi…

  18. heheh.. mmg best kartun abg ubi nih.. idea simple tapi garapan mmg best..hopefully, pasni ader lagik cerita2 baru dari abg ubi..wahtever pun, gud luck..and all da best..

    **ps/ kalu ader free lagik, gtau yerr.. heheheheheh

  19. dah dpt download, tapi pc ni tak bleh baca format pdf. sabar je ler.. tapi, tau mesti best.. bro, aku ada crita, bro pandai lukih, bleh buat bisnes tak?

  20. huhuhu….jln citer ade iras2 skit ngan AD&W la,abg.ubi….best la starting dier…tapi cuma kureng penghidupan mak lan,n sape lin 2….harap abg ubi wat company sendiri….mesti ramai yg sokong …

  21. trimas, abg ubi. ….ehm…rase2 nyer ok & menarik cerita terbaru karya abg ubi 2…cuma watak2 2 perlu diperkembangank lg selari dgn jln cerita karya terbaru abg ubi tu..mungkin pasal episod percubaan kot,tu yang abg ubi nk try test wat karya ni.hehehe…ehm..semoga abg ubi dpt mengeluarkn kembali karya2 hasil ciptaan terbaru abg ubi di kedai2 mamak..(naik malu taye mane mamak psl komik2 abg ubi..hhehe)7selamat menunaikn ibadah puase..semoga bulan kerahmatan ini memberi 1001 idea & cetusan minda pada abg. ubi berkarya utk peminat2 komik tanah air…salamzz…

  22. layan gak..tapi mcm agak common skit ar..skit2 pasal sekolah ek..jgn mara bro ubi..tapi ending best gak..ok good luck bro ubi

  23. Salam Ramadhan brade Ubi..
    ahaks, stroke dan lukisan menarik dan bersih… mesej pun sampai..hehehe…
    keep up brader…
    hari ni buat promo sket tentang brader ubi dan juga jagoan2 seantero ngan brader kat blog saya…

  24. Thanks Ubi,

    Nice Cartoon, mungkin boleh buat online subscriber utk komik berbayar tiap bulan… honestly dah lama tak baca majalah kartun tempatan.. dulu zaman sekolah tak pernah miss.. btw keep up the good work.. love your artwork..peace

  25. 1st of all, komik aku, dia & test sgt menarik! x sangka ending nye begitu =D kalau boleh hasil kan lah lg :) terkenang zaman2 komik aku, dia & volkswagen dan budak hOstel…um nape eh 2 komik ni x published or bole d donlod d web ni? atleast dpt la ubat rindu n d simpan buat kenang2an…

  26. Salam Ramadhan brade Ubi..
    ahaks, stroke dan lukisan menarik dan bersih… mesej pun sampai..hehehe…
    tapi yang aku xpuas ati coz pendek sgt..xsampai pun setengah jam…cpat la aku nak baca sambungan plak…ape2 pun slamat maju jaya…

  27. first time bace….lawak..
    terasa cm kembali zaman skolah2 dulu….
    haha bab kantoi tu xpernah lagi…
    tp bab meniru time exam..dah xsembunyi2
    open jerk…sbb seme satu klas meniru..kehkehkeh
    I luV KARTUN ubI….

  28. alow Bro Ubi….
    memang layan ler komik 2,ngn sume komik2 Bro Ubi,
    btol2 nyer berjiwa remaja…hikhikhik.tapi katne nk dapatkan komik “AKU,DIA & VOLKSWAGEN” ngn “IN”? memang minat gler ler kat dua2 komik 2…nnt emel okeyh….chow cin chow!!!

  29. menghiburkan…

    lukisan dan warna yang menarik.. senikata yang mudah dibaca dan difahami.. cerita yang sering berlaku di dalam kehidupan harian.

  30. citer aku dan test ni best dan mmg pendek ar..
    x puas la..arap cik ubi dapat memnjang kan karya sedara..atau cik bole hanta karya yang pendek2
    tapi dengan mase yang pntas..contohnye..kuar kan 2 siri dalam satu minggu..atau lebih kalo mampu la kan..ye la..komik free kan..kite jumpe lagi

  31. santai jer…..susahkan nak lari dr kisah falling in love…..klakar jer…itu zmn mak ayah kite, bile dah suke dlm klas pon leh mengelamun…ciap tulis surat cinta lagi…..lukisan cantik…thanks kasi komik tu….

  32. ermmm…best gak.teringat masa layan majalah ujang dulu.sekarang dah tak berapa layan sangat ujang…tapi kalu dapat komik bersiri cam aku,dia&wolkswagen pun best gak…layannnnnn….
    gud luck bro ubi…

  33. ok memang bestla komik ni…. lukisan pun cantik ada awek cun lagi… tapi musykil skitla knp keretanya spesis & se colour je dgn dlm cite aku, dia & volkwagen….

  34. besh bangat katun abg ubi..idea abg ubi x terjangkau dek akal..cthnyer macam katun nih..sape sangke surat yg diletakkan dlm kocek itu adalah surat cinta..syabas abg ubi..tabik spring kat abg ubi..katun abg ubi pon cantek bangat..saye suke..

  35. terima kasih kartun free..kartun best…teringat zaman muda muda dulu..kartun ubi ikut arus semasa..kalau panjang lagi syok…tahniah kerana ubi berjaya menghasilkan sesuatu yang menarik..teruskan usaha anda menghasilkan karya yang dapat mengisi actor kartun ori malaysia

    1. alhamdulillah…. komik yg agak menarik, kalo leh abg ubi pnjangkn citer ag utk komik yg akn dtg nnti.. gmbrnyer agak jelas n unik skali… amt mudah buat sntapan sume…

  36. cte ni memang best tahap cipan…wat aku suspen jer…pastu awek tu memang cun gler lah…tp cte ni cam cepat habis jer…gua donlod nak dekat 20 minit…tup2 5 minit jer dah habis baca…klu ble tu sudi2 lah ek ubi membuat satu komik yg lagi panjang dan mantap…

  37. best giler! at last dpt hilngkan rindu kat kartun2 ubi yang gua suke giler esp aku,dia n volkswagen & in.frust giler x dpt beli koleksi die.and hope ubi leh hasilkan karya lg di masa akan dtg..we all support u bro!

  38. wahh… best la katun ni..
    saya dah mengikuti kartun2 en ubi sebelum ubi menjadi uib i rebus lagi.. ehehe.. acah jer….

    saya mengikuti kartun ubi semenjak saya membeli majalah ujang lagi… lukisan en ubi memang sempoi .. kemas.. cool.. dan hensem..

    x sabar rasenye nak tgk kartun en ubi keluar kat tv.. biler nak buat?

  39. hmmm…untuk komik yang aku baru donlod ni…bagi pendapat aku..best gak ah,kureng nyer sebab pendek n just hitam putih jer..huhuu..

    aku tau,ko mesti x sempat nak kaler n panjangkan citer die kan..no problem bro,

    act,aku suke giler karya ko…aku dia n volkswagq,skoolastic..n d others la…ko punyer lukisan mantap giler..kemas,sejuk jer mata memandang(kalau ko kaler la)….aku rase ko di antara kartunis yang kemas n lawa giler lukisan nyer kat msia ni..setaraf ngan ben..huhuhu…

    aku teringin gak nak koleksi sume kartun2 ko,kat mane bleh dapat ea?dlam format pdf pon best gak bro!sume skali!
    😛

    caya la ubi!!!!

    P/s; aku just nak bagi cadangan ler kat cni,apa kata ko lukis kartun yang islamik plak…aku rasa skang ni,makin rami yang nak kartun yang ke arah macam tu…ko try test tgk..ko buat la macam alwan comics..aku rase ko mesti bese tgk nyer kan?
    kartunis la katakan…
    anyway,aku akan sentiasa menyokong ko ubi..!
    majulah kartun malaysia ntok malaysia! :)

  40. boleh tahan la…tapi watak lelaki tu macam gatal sangat…heheheh…taapi walau apa-apa pun…abg ubi adalah kartunis yang sempoiii…selamat berpuasa ya…

  41. Memang best, saya tengah tunggu lagi sambungan untuk buat saya tersenyum happy… Nanti kalau dah ada sambungan cepat-cepat inform yer.. Dah x sabar ni….. Arios….

  42. sgt bgs karya bro ubi,citer aku,dia & test mmg best..tp npo pendek jo..xpueh nk bco la..hehe…sy mmg minat kartun dr ubi..smga btambah2 rezeki..kot ade cter bru ke..leh ar download free..[hehe]..

  43. huhuhu terkenang aku pada tahun …. antara 93/94.. majalah ujang harga pengenalan singgit jer sold out beb… aku rindu nak tengok balik karya lama kartunis ujang… ujang sekarang dah x best.. part paling best dalam majalah tu…si usop nak lari dari rumah

  44. mula2 baca tu boring gak..ntah pe2 ntah dlm ati duk mgutuk..hihihikk jgn maroo aa..tp ending dia best huhuhu..mmg kira ok la tu bro ubi..cayok2..buat bih baek punya..nnti ada kuar bru punya jgn lupo kn sy ek hihi

  45. komik tuh best sgt2..kalo boleh saya nak baca lagi komik2 ubi..dulu memeg saya minat sgt ngan komik ubi..cam ne saya nak dptkan balik komik aku dia n volkwagen..btul2 saya nak bace…budak hostel pown best,,,,in pun saya xsempat bace abis..kalo de komik baru lagi inform saya ye… =) pasti saya akn beli

  46. Helo, Ubi !! Mmg Beh Komik Tuh.. Nyam² ~! Tapi Kalo Cite Panjang Lagik Sket, Lagik Beh Hehehe !! Katun² Ubi Lukis Mmg Comey r !! Teringin Nak Komik Ubi Lagik..

    Chayo² Utk Ubi ~!

    p/s: Akan ada lagik ke komik percuma? hehehe !! peace ~!

  47. Assalamualaikum Kartunis Ubi

    Saya nie peminat baru,so…saya nak tanya,bila lak buku’AKU,DIA&TEST’diterbitkan.

    Saya rsa ‘cute’lah cartun Ubi tue…. tapi, Ubi jangan perasan pulak yerk.Hi…Hi…Hi….bye

  48. salam..heh..lame tak layan kartun dari ubi ni..
    dulu zaman sekolah aku seap kumpul lai majalah ujang..apo..mane2 lah…kartun “aku dia & test” ni yg best nye ialah unexpected ending..wahahahaha…
    best2..aku suke cite2 yg unexpected ending ni..
    haha..ape2 pun..teruskan perjuangan anda Ubi…

  49. Alhamdulillah. cantik dan menarik… Lebih menarik jk ada moral value yg lbh islamik cam cite zakat tu =)
    Saya tahu en ubi boleh buat yg lbh baik utk kemaslahatan umat Islam di Malaysia dgn msg yg pdt n menarik mll kartun en.

    sy m’cintai kebaikkan ke atasmu seperti Rasulullah mencintai kebaikkan ke atas umatnya.
    slmt hr ry, maaf zhr & btn.

  50. salam encik ubi…
    dulu2 saya suka baca IN, aku, dia dan volkswegan, budak hostel…sumelah…tak tahu pulak ada web ni.. huhu.. jadi dikesempatan ni saya nak ucapkan tahniah kerana berjaya mengembalikan ingatan saya kpd karya2 encik ubi.. peace..

  51. Assalamualaikum…Abang Ubi..Saya sudah membaca nye..Amat menarik sekali..kelakar n membuat hati saya happy..tapi saya teringin nk bace cerita aku, dia dan volkswegan,In…boleh saya tahu camne nak dapat balik cerita itu?

  52. salam sejahtera.. mula-mula pandang muka depan komik dah menarik perhatian. apatah isinya. bukan setakat jalan cerita tapi kartunnya dilukis dengan menarik sekali..
    cuma xpuas je.. ada kartun lain x? hehe..

  53. bagus..bagus…saya suka. tapi saya lagi suka kalau heroin tu pakai tutup aurat. boleh rasa lagi real. anyway, good job!! keep it up!!

  54. saye sukeeee….eish,da lama da x bc komik2 cenggini..erm,caner nk dapatkn lg komik pdf format eh?

    teringat plak zaman2 baca komik ujang dulu..gila2…
    dan macam2 lg lah..tp inchik ubi antara feveret saye!!!

    karikatur nye cumil,bulat2…i wish i can draw like that..:)
    teruskn usaha inchik ubiiiiii!!!!

  55. Abg Ubi,
    Saya dah berjaya download tapi saya ader masalah untuk buka file pdf tersebut berbanding file2 pdf saya yg lain…rasa2 abg Ubi tau ker kenapa tak boleh buka??…

    Ader tak link download alternatif yg lain…
    TQ

  56. salam…memang dah lama minat dgn kartun ubi..terasa kembali zaman sekolah dulu plak bila baca ‘aku,dia & test’ ni. Sentimental btul la. abg ubu memang best .

  57. hmmm…untuk komik yang aku baru downlod ni…bagi pendapat aku..mmg best!!!mmg saudara ubi mempunyai bakat yang besar dlm bidang penghasilan komik….
    tahniah n syabas diucapkan!!!

  58. salam encik ubi yg best,cite ko best n aku suka katun2 ko dr dulu.aku nk citer sket blhx?dulu2kan masa aku kt uitm dulu aku ade sorang kawan yang suka menoyol time exam dan die penah kantoi sebanyak 2x iaitu time exam matric nk msuk degree ngan time degree part brape tah,kene suspend 1 sem bagi setiap kesalahan.aku ngn kwn2 lain cam xcayo jek bcoz secara lahiriahnye budak ni nampak lagi baik dari aku yg xpenah menoyol ni.patutler mlm exam je time kitorg study kelakuan die jadi sebijik cam budak Lan tu. nsb baik Lan tu bkn menoyol..tapi citer ko ni mmg mengingatkan aku pd kwn aku tu.tp aku xpuas ati coz lps grad die dapat keje dgn senangnye bbanding kwn2 lain yg xpakai toyol.ko rasa die pakai toyol gak ke ms intervw?

  59. to kartunis ubi, terima kasih kasi d’load kartun free, jalan cerita ngan karikatur tuh memang menarik, pendek & senang faham tp kan kalo ader sambungan lagi best….erm… citer nih cam tamat mengejut jerk…x leh ker sambung lagi jalan citer nih cam citer budak hostel… kui kui kui aper pun tahniah sebab dh berjaya buat lg st citer yg best..Usaha tangga jaya, x der tangga guna lif

  60. komik tu kira oklah. simple story dan ianya percuma. untuk satu produk free komik tu kira ok dan terhibur jugak. tak boleh lebih-lebih. berbanding dulu saya tengok kartun kamu lebih cantik dan lebih remaja pada masa skg walaupun usia kamu meningkat ketua mcm saya jugak. pepehal pun tima kasih. saya rasa tuk masa akan dtg jgnlah ajar bagi free nanti kamu tak de semangat nak detailkan lukisan tu..kalau nak bagi free bg katun satu muka je…

  61. as’kum en.ubi

    terus terang memang cerita ni bagus,, lukisan toksah cite lah mmg cantik,, klu kuar komik sy akan beli..

  62. pegh best bangat deh….
    x tercapai dek akal ku…
    still using the same identity…
    cartooon g comey2..
    good job bro…
    goood luck..

  63. monangis den baco crito ni beb….hahahaha x thn den nk golak….klau buleh buet lah pajang cikit…. Ape-apepun good job bro…

  64. hye ubi..saye dah selesai bace dah komik yg baru nih..best giler!artwork ubi mmg class laa..suke sgt..n komik tu pon jalan ceritenyer best..x saba nak tunggu lg..mmm…ok ubi..terus kan usaha anda!

  65. abg ubi…
    thanx untuk komik tu…
    susah gak nak download ek…
    at last berjaya gak…

    anyway…
    best la komik tu…
    kuarkan la die nye siri nanti…
    klakor sgt2… bikin saspen je kan…

    likisan abg ubi pun sangat2 cantek!!!
    tahnx lagi skali….
    best of luck ye abg ubi!!!

  66. Hi.. Ubi.. Best kartun ko tu.. mmg tkng mse cite bdk hostel n aku,dia dan volkwagen.. huhu.. sdihnya.. smuanya dh tinggal kngn.. huhu (skejapnya aku dh besar) hehe.. pe2hal pn gud luck bro!! hope u bjaya dunia akhirat.. amin.. jgn lupa smbung citer 2 tau.. peace M’sia..

  67. minat ngan cite ubi ni dr dulu lg.tp lum lagi lah kita jumpa karya ubi yg tak best.takde cite lain lg ke yg free?huhu…

  68. salam
    kartun bru ko smart gak…,
    aku minat kartun ko sjak ko dlm ujang lg, in ngn aku, die n wolkwogan…,
    kartun ko cute2 n nmpak bqualiti la…
    ko wat la cte yg espisod cm in ngn aku, die n wolkwogan tuh…,
    wat cte ttg remaja…, hehe…

  69. askum…cerita nie memang best..
    aku dulu nie memang peminat setia cerita ubi,,,aku ader koleksi adv,tapi skang nie dah ilang…cam ner aku nak dapatkan balik cerita tu semua,,dulu aku dapat pun dari CYAN,tu pun masa dia jumpa aku baca ujang kat cameron highland,dia tanya aku minat ujang ker,aku kat minat sangat,beribu duit dah abis beli ujang nie,..paling best citer adv,in,budak hostel,..kalau bleh aku nak mintak beli semua cerita ubi..tolong ler aku

  70. salamz. memula, sy nak ucapkan tahniah sbb citer “aku dia & test” memang best…gambar2 dia pun mmg cantik..rasa cm bc majalah lak..hhehheeehe..tp satu je sy x puas ati..citer dia pendek sgt…syok2 bc,tgk2 da abis..potong stim tul la..
    apapun, saya doakan ubi success selalu..n terus..terus berjaya..Amin..apa2 news or info terbaru, sudi2 laa antar kat emel saya…

  71. petama, teruja yg maha hebatz terjumpa website brader UBI nih.. 😉 (da siap wat link da kat blog.. takut ilang ingatan nak carik blik.. hehe)

    kedua, dah jumpa mestilah skodeng & slongkar smpai abiskan?.. persoalan bersimpul, berselirat and berbelit separuh terjawab.. hehe.. oo patutlah karya ubi yang cam ayam goreng kepsi tuh tergantung!?.. huhuhu..

    last.. AKU, DIA & TEST sehebat semua karya best brader Ubi hasilkan wlau citer dia pendek benor.. aiseh tak pueh lor.. tp berjaya mengubat jiwa den yg kerinduan pada.. semua karya brader Ubi.. hehe.. den da raso girang gumbiro sambil menongkat dagu natap wajah AKU, DIA & TEST hingga terbawa kealam berangan tak hingat dunia nih! hehe.. 😉

    wokeh, terus mara dengan karya yg best!! and jadik jutawan internet yg hebat bergaya!.. chaiyuk!! 😀

  72. sejak dari aku bangku sekolah lagi mmg aku suke gile bace kartun hasil kerja ko.. aku paling minat skali cite aku , dia & wolkswagen.. jalan cerita mmg menarik..

    Harap dapat teruskan berkarya.. aku akan sokong kamu wahai UBi.. kompom aku slalu mengusha kedai2 buku mamak depan umah ini utk membeli komik-komik ko..

    Iklas dariku kepada mu Ubi Wankenobi

  73. salam..saya dah bace komik tu..pada pandangan saya,saya suke katun ubi,sebab comel..cerita nya pun ada pengajaran..cuma sy rasa lagi comel dan lagi hebat kalau bakat ubi dalam bidang lukis ni gunakan untuk membetulkan imej Islam yg telah dipandang serong sebagai jumud,teroris dan sebagainya..watak2 kartun tonjolkan imej berpakaian dalam Islam yg sebenarnya sangat menjaga dan selesa di pakai..semoga jika ditanya oleh ALLAH di padang mahsyar kelak “Apa yg kau sumbangkan kpd Islam dengan bakatmu yg AKU kurniakan?” maka terbentang segala usaha ubi untuk Islam.sy bukan berkhutbah sy juga insan biasa,penuh dengan kekurangan..sy juga sentiasa bertanya pada diri,apa yg sy dapat sumbang pada islam?ubi dengan caranya,sy bagaimana pula?

    Semoga kita semua mendapat berkat dalam ketenangan,insyaallah..

    Terima kasih jika sudi diarkan komen sy

  74. saya dah baca komik tu..saya suka..sebab suspen betullah..hehe..apa2 pun saya suka dengan citer ni..tak sabar nak tunggu episod seterusnya..kartun ubi memang cantik..do de best…

  75. best la komik tu…watak dia simple jerr..tp puas sebab jalan crite pendek sngat….apepon kira best la….thankz sbb free….

  76. terima kasih atas pemberian ikhlas ebook aku,dia da test..
    terus terang saya salah seorang peminat kartun2 anda.seperti aku dia dan wolkswagen..saya meminati kartun tu…lukisan yang menarik dan jalan cerita yang juga menarik untuk dibaca

    tahniah!!semoga berjaya dalam bidang yang diceburi

  77. Terima kasih di atas komik percuma ini. Memang berbaloi, kerana the best things in life are free stuffs!
    Saya suka lukisan saudara, kerana kiut dan kemas.
    Teruskan berkarya!

  78. emm..cite dia best untuk cite pendek
    lukisan cute..kemas,bagus2
    (hehe..mcm lar aku nipandai SGT melukis)
    bukan nak kata lar, sbnrnya
    saya mmg harap come back abg UBI,
    cuma slps ni, harap dpt lar wat cite lain dari budak sekolah..x pun campur je..
    mgkin cite budak U ke, budak dah keje ke..
    maksud saya tambeh karya jenis lain,baru ada variasi..
    ok,keep up a good work…BANZAIIIIII!!!
    (abg UBI yang jiwang,haha)

  79. cis…hampeh n saspen je…kah2.mmg lawak….. bro ubi mmg best… lukisan, warna, plot cerite sume bagus. bro ubi wat lg komik mcm ni, bleh kami download lagi dan lagi dan lagi lagi dan. kahakahkahkah….

  80. aku ngah dload bro.smlm x dpt.adoyai.bro aku d atas kater suspen.aku x saba nak bace da.huhu.naper x jual jer,ubi?tp kalu free lagi aku suke ngan jiran2 aku pon join smangkuk.hahahaha

  81. salam bro ubi.ngah watpe?tonton dvd pirate ke?haha.aku dh bacer komik tu.scara keseluruhan dr segi kualiti grafik mmg cun ar.crita pun mnarik n klaka.cume mgkin pndek sgt ar.aku hrp komik ko yg ader watak samsol tu akan sehebat citer aku dia & volkswagon ko tuh.papapun komik free ko bg download nih mmg best.kalu lg klaka n jiwang skit lagi aku suker.hahaha.mgkin jenjiran aku pon akan turut bersetuju.huhuhuhu.tq byk2 bro ubi.chaiyok2…

  82. Wahh mmg best la kartun Aku,Dia dan Test yang Abg Ubi buat ni..kelakar plak tu..pastu suka sgt tgk kartun yang Abg Ubi create..nmpak kemas je..saya harap Abg Ubi semakin maju dan berjaya dalam bidang kartunis ni..tidak lupa juga agar di murahkan rezeki oleh-NYA selalu..ok slamat berjaya dan terima kasih byk2 sbb bg downlaod percuma untuk komik ini..

  83. salam…da siap download, da siap bce n da siap save cantik2 dlm lptp (sbg private collection)…komik tu hampeh hehehe…gurau je…hampeh sbb sy t’tipu…punya la serius n b’dbr2 tkut kantoi…5 stars sy bg kt komik ni…best!

    p/s:kalau ada free lg jgn lpe inform muehehehe ;p

  84. besh gler la komik ni…
    kartun pon kemas n bersih..
    perrgghh..cannot go…
    hope wat la pnjang lgik..
    bleh release tension pas study..
    huhu..
    pa pe pon thanks br0….

  85. trima kasih, utk pengetahuan anda, saya sgt meminati karya anda terutama semasa di majalah ujang dulu…. sampai skrg pun masih tak berubah…lukisan anda mmg antara yg terbaik d malaysia… tak berminat ke nak kormesialkan karya tersebut? tlg bagitau saya sekiranya karya anda yg terbaru menjengah pasaran k… all the best to u….

  86. sy sngt puas hati ngn komik ni..
    g00d j0b…
    dhrapkn dpt la wt pjg lgik…
    kartun yg dlukis tu mmg cntik..
    thanx 4 da comic…kalo ade lgik snd ler…
    hehe
    pa pe pon good luck..
    sy akn slalu skong komik ni..insyaAllah

  87. 1stly…salam..
    bro ubi respect rrrr…
    ak suke sumer cite bro rrr…
    yg paling ak suke aku,dia&volkwegen and in…
    dulu ak suke bli ujang pun sbb ade cite 2…
    skang dah x bli dah..
    pas 2 ak bli blues slamanya coz ade cite in…
    skang dah x de dah pun buku 2…
    stiap kdai ak tnya msti diorang x tau..
    huhuhu
    cian ak…kalo ade cite baru x ksah rrr yg leh download or yg kna bli email ak ekk…
    nk sgt kump sumer cite bro ubi…
    web nie pun ak jumpa…
    lastly…gud luck…chaiyok2…

  88. hai….manja junior lagi kat laman wb ni…manja suka ngan kartun yg ubi wat 2…hehehe….manja mula suka tgk kartun jenis mcm ni dr sekolah tingkatan lg..hehehe…beri panduan ngan manja jak la..

  89. Salam Ubi,
    Saya memang agak lama tidak mengikuti perkembangan kartun tanahair semenjak komik Ujang dan kemudian LANUN terhenti pengeluarannya. Saya memang cukup kagum dengan kemahiran berkarya Ubi. InsyaAllah di harap Ubi dapat memberbanyakkan lagi karya2 yg boleh mendidik golongan remaja mencintai syariat2 Islam. InsyaAllah. Mudah2an Allah akan kurniakan lagi idea2 yg melimpah ruah pada Ubi.

  90. Salam Bro Ubi,
    Utk short komic ni agak ok, sbb walaupun ringkas tp msgnye sampai kpd pembaca.. tapi bila ada watak pompuan idaman kat sekolah ni takut dibayangi komik Kartini.. anyway, jika jalan cerita lain dari komik tersebut, mungkin bro boleh cipta trademark tersendiri… yang sume pembaca boleh ingat sampai bila2.
    BTW, keseluruhan komik ok, lgpun aku dah lama tak baca komik, so dah tak reti lak nak komen…

  91. hai kartunis ubi….erm…manja dah pn baca komik ubi yg manja download tu…cerita komik tu bagus, tp manja x rasa koik mencabar manja..eee….so bila lagi sambungan komik ubi tu??manja x sabar nak baa kisah selanjutnya..walaupun x menabar jiwa manja..hehehehe 😉

  92. allo, saya bru je jmpa blog abg ubi nih. pggl abg je la sbb dya lg tua dr sy. lukisan abg ubi mmg bagus n not to crowded.. lastly, abg ubi trus maju dalam bkarya…

  93. hahahahahah……2 le yg 1st kuar dr mulut pas abes bc aku die & test nih. cantekk ubi, trus kn ngn karya ko yg mmpu mghibur kn ati yg lara
    hahaha…..
    lastly, katun ko still cute mcm dlu lg hehehe..
    xmnyesal ak layan dr aku die & volkswagon sapai In pastu dh stop huhuhuh….
    anywy tq 4 d free comic
    chaoo….

  94. Salam…

    1 perkembangan yang baik dalam industri komik tanahair apabila komik boleh di baca dn di download drpd internet..tahniah di ucapkan kepada saudara Ubi…Mungkin ada sedikit komen ataupun nasihat kot..

    a) Jika tak keberatan, komik yang seterusnya bolehlar di tambah nilai2 kemanusiaan dan punya mesej keagamaan..lebih bermakna dan juga boleh di jadikan platform dakwah buat saudara ubi..

    b) Jadikan kartun saudara sebagai ikon yang boleh dicontohi oleh manusia sejagat…

    InsyaAllah, bukan shj diterima oleh umat islam tetapi juga oleh bukan islam…ganjaran dunia saudara dapat ganjaran di akhirat pon saudara dapat..

    Sekadar memberitahu..

    -Ibnu sabil-

  95. wah … canteklah kartun ni ubi … suker2 …. cikgu tu kan … hahaha … lawak2 teringat aku nyer sir masa spm dier ajor english … i support u ubi … teruskan berkarya !!!! gud luck….

  96. salam..
    dh donlod dh komik ni..best2..
    tapi mmg stu siri je ke????
    setakat kantoi surat cinta dgn cikgu sejarah je ke????
    klo ade, kasi la cepat2..hehehe…
    best sgt2…
    tenkiu..

  97. hahahahahah……2 le yg 1st kuar dr mulut pas abes bc aku die & test nih. cantekk ubi, trus kn ngn karya ko yg mmpu mghibur kn ati yg lara
    hahaha…..
    lastly, katun ko still cute mcm dlu lg hehehe..
    xmnyesal ak layan dr aku die & volkswagon sapai In pastu dh stop huhuhuh….
    anywy tq 4 d free comic
    chaoo….

  98. emm…komen ikhlas la kan Ubi.komek 2 sdikit dilog die la.cam tak bes pla tngo gmbr jak.kra mula2 2 cam tak surprise rasnya……tp las2 2 pecah jga gelak nie.caya la Ubi wlupun mula2 tu tak rsa lucu sngt,tp cte 2 wat sy gelk jga akhirnya.teruskan perjuangan.thank’s komek free… Ringan2 bg la lg komek free…hahahahahah.

  99. Salam En. Ubi,

    Best tul katun Aku, Dia & Test ni. Ngam betul ngan bebudak skolah. Mesti bebudak skolah dan yg dah tak skolah suka sangat.

    Komen aku, lukisan kemas dan mengancam dgn jalan cerita menarik dan saspen.

    Apasal tak buat majalah komik yg nipis2 tapi hot mcm kartunis Aie penah buat dulu tu? Mesti laku woo

  100. assalamualaikum kartunis ubi…
    bes la komik edisi PDF ni..hehehe…
    saya suke!! sy suke!! di harap kartunis2 len pn bleh wat camni jgak..sbb saya selalu tgk kwn2 saya baca komik dlm bentuk PDF..tp sumer kartun jepun..huuu…xbes lak tu..xphm!!??
    kalau ada kartun macam ‘Aku, Dia & Test’ ni kan bes…tahniah kartunis Ubi!! Ubi bes..goreng pn sodap..huahuahua..

  101. alhamdulillah sudah saya baca..
    dan isinya juga bagus..
    cukup terhibur….
    diperbanyak lagi ya hasil karyanya…
    semoga bermanfaat bagi pembaca semua…

  102. assalamualaikum bro.ubi..
    dah baca komik ‘aku,dia & test’…komen saya ialah yup..gambar,colour dia memang cantik n bersih.. ekspresi muka pun ok..
    isi nya pula…saya rs sejujurnya xberapa kelakar sgt…masih blh tersenyum (mgkn sy seorng yg xkelakar)…harap bro.ubi buat lg kelakar…
    hehe..harap sgt xkecil hati (maaf ye)…smoga bro.ubi berjaya dlm penghasilan komik akan datang..

  103. Salam’
    Saya dah baca komik ni,
    memang best…gambar dia pun kemas dan cun,
    kalau ada citer bersiri lg best ni,
    tahniah saya ucapkan dan semoga sukses selalu…

  104. salam….
    da lama x baca komik mcm ni,bila baca teringat pulak zaman sekolah…
    memang best…tapi kalau ada sambungannya lagi best…semoga sukses selalu…

  105. salam sejahtera…tahniah la abg ubi…dahla lukisan cantik pastu lawak plak…terrer la Brother Ubi ni…tapi awek tu mmg cun Brother ubi lukis…huhu…well done and sukses slalu…

  106. salam..
    seyes komix bro memang best..
    da lame saye xbace komix bro..
    dulu saye rajin beli ujang sejak dari kartunis2 cam lambok(saye minat die gak),bijan,bawang n sumer2 la..waktu tu Pak Cik Din Beramboi pon solo jer..hak hak hak..nt buatla komix la ye..
    we will support our Malaysian Komix..

  107. sy dgn adik suka sgt dpt tgk komik tu.simple dan klakar.lg2 tme n tgh exam.kra mngimbau knangan la.tp xpuas la.hope cter n ad smbungn

  108. salam..
    kehadapan en ubi, (skema x? ehehe)
    saya dah bc dan komen saya ialah..teng3x
    1. kemas sbb dah di’pdf’kan so quality best n x base on kertas.
    2. cantik dan kiut. klu komik biasa, coloured mesti mahal, tp ni free and coloured so tambah puas hati lglah!
    3. sy suka sbb ia cantik, free, kiut, kemas, berkualiti tp sbb cuma beberapa muka surat so x best!

    kesimpulan; ubi try r wat cerita yg lbh panjang. bersiri. ada high and low. every week ke. tp kitorang kena suscribe kat sini and bayar.
    tp sbb x de printing involve, no transport distribution so price berpatutan r e..hihi
    i rs it will be win-win situation. kitorang dpt hiburan yg kitorang nak & u pun dpt hasil penat lelah n bakat u.

    ok, 2 thumbs up! :)

  109. salam…
    komik mmg best..tp nape mcm singkat je..xpuas bc..kalo buat mcm citepanjang mesti lg best…tp ade..charge la utk komik tu..hehehehe…

  110. Salam bro Ubi..sy baru berkesempatan nk komen ni..sy suka katun Ubi sejak sekolah lg..best,character katun pun comei.nk tanya gak ni..cmne proses inking color ek?guna photoshop ker.anyway thanks utk comic free tuu…niceeee!!

  111. ubi…..oooo ubi….
    ko ni mmg best la ubi…..
    ubi…..
    ko mmg best la ubi….
    ish….aku dh xtau nk kata pe dh….
    (ms ni idong ubi dh mcm bad(katok o katok))
    anyway ubi…
    keep up da good work….
    aku ada pmintaan la ubi…
    n aku rasa rmai yg nk mcm aku nk…
    apa kata ko wat cite bersiri mcm dulu…
    n upload dlm web ni…
    msti gempak pnyalaaaa……
    cau…

  112. salam saudara ubi..alhamdulillah..saya dah pon membaca komik saudara..dah sudah tentunya tak kering gusi dan yang yang keringnya adalah air mata..kui3x..ape pon selamat maju jaya..

  113. Salam abg ubi,
    1st of all tahniah sbb rasanyer komik ni mmg berjaya menarik perhatian ramai.dan time kasih byk2 sbb bagi download komik ni….
    Komen sy:
    Best giler,gambar yg cantik,karekter kartun yg kiut,kelakar,jln citer yg menarik dan ada mesej.so,dpt la disimpulkan disini,bahawasanye komik abg ubi mmg the best…
    Advice from me:
    Keep up the good work,two thumbs up for u!!!
    & wish u all the best…

  114. ASSALAMUALAIKUM..
    1ST OF ALL TQ COZ BG COMIC DOWNLOAD FREE..CITE YG BEST.SAYA SUKA KAREKTOR2 KARTUN UBI COZ CANTIK,KEMAS N YG PENTING X SERABUT.
    HARAP DA LEBIH BANYAK DOWNLOAD FREE LAGI NNT.HEHEHEHE….WHATEVER LA..
    HOPE U GOOD LUCK N ALL D BEST…

  115. Salam abe ubi,

    uii beh gile katung mung..huhuhu ;-p
    katung yg saye donlod baru2 ni tu bereh je…sedak pe skale r 😉
    erm katung budak hostel dan aku,dia & volkswagen versi pdf adop ke?
    saye minat gile siri tu…kalu leh abe ubi wat la dlm format pdf..kalu nk suh subscribe,saye sanggup bayar untuk dptkan siri tu..kalu kasi free,saye stuju je ;-p

  116. salam….dah 2x baca…best gak…bukan best jer tapi memg best..comel kartunnya..
    sudah dipromote kat adik..dia pun join skali
    apapun thank u.

    ada ubi dalam kaca
    kalau ada agi saya nak baca

  117. tq kpd saudara ubi kerana telah memberi komik percuma kpd saya..and komen sy ttg komik nih fuh…mmg mantap bro…sy pon dh hampir 10 kali nk khatam komik nih…..kartunya mmg ciut miut..lastly ucapan sy, tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi…teruskan perjuangan ubi…HIDUP UBI!!

  118. 1st of all… thanks sesangat komik free tu. komen:
    * kartun abg ubi sangat cun, kemas dan besr giler.
    * kalau lagi panjang lagi bagus
    * citer2 pasal budak sekolah mengingatkan saya zaman2 sekolah dulu…
    moga abg ubi terus berjaya dan cemerlang dalam kerjaya sebagai kartunis..

  119. salam bro ubi..

    trmksih atas kartun free tu. mmg comel dan menarik sekali lukisan dan jln critanya. mengingatkan saya zaman sekolah dulu… anak saya pun suka kartun tu. kebetulan anak saya pun minat melukis kartun.

    Oh ya, kebetulan tak lama lg saya nak keluarkan satu ebook, rasanya gambar hiasan ebook tu nak tempah ngan bro ubi, sbb ciri2 & konsep ebook yg
    nak dikeluarkan tu, rasanya amat sesuai ngan jenis lakaran kartun yg biasa bro buat… nnti saya akan hubungi…
    tq.

  120. besh3…bravo brader…gw igt pe la cter tu nk cter..skali geli perut gw..hahaaa…spoloh bintg utk brader…terkenang gw kisah2 skoool asrama dulu…gudluck

  121. Salam,
    1st skali terima kasih ah..kerna allowed me to download komik bang Ubi :D….

    Cerita menarik, Lawak, Suspen pun ada dan watak cumey. hehehe Overall saya rate 9/10 la 😀

    p/s:- bang Ubi tak buat sambung ke ? 😀

  122. salam bro ubi…
    Terlebih dahulu eily nak ucapkan “Thanks” coz memberikan kebenaran utk mdownload komik “Aku,Dia & Test”.. Jalan cerita komik tu memang menarik, tp x puas lah.. pendek sangat episodnye.. pe kata mr ubi create satu komik yg ada kena mengena ngan motorsikal plak?? asyik kete jew latar belakang cover citer.. wat lah plak “Aku,Dia & Kapcai”.. Tp bkn kisah “Remp-it” tau.. Lastly, eily nak wish ‘SALAM AIDILADHA buat mr ubi & family.. All the best in ure karier N lifes.. =P

  123. salam..
    gerek seh..ada je idea eh..thanks ya coz murah hati bg download komik nie..free lagi tu..pengorbananmu amat dihargai..ahaks..moga dimurahkan rezeki n kesihatan…supaya dapat buat more komik lagi utk ur fans..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..

  124. best..for school student I think.
    no offence aa bro ubi..and all fans…
    my suggestions…whats about try to make more matured story..I mean..more adult…lebih dewasa sket..sebab saya rasa bro ubi tak penah rasanya buat komik yang ‘berat’ sket..banyakkan buat macam komik IN ke..tapi background dia tanak aa skolah menengah lagi. amacam??? konfem best..

  125. Assalamualaikum…

    Pertama sekali tahniah kpd bro Ubi krn menghasil satu karya bermutu..
    Saya ingin mencadangkan bro ubi buat kartun islamik sebab MASYARAKAT kita khusus di malaysia sudah parah dengan masalah sosial.

    Saya jugak mencadangkan bro ubi lebarkan sayap di dalam campus universiti seluruh malaysia untuk menarik karya bro ubi. Sebagai contoh,
    1.bro ubi buat kartun islamik yg ringkas(hitam outih pun jadi la) dan akhir kartun tu tulis karya ubi.

    2.kartun yg ringkas tersebut akan dimuatkan dlm risalah-risalah solat jumaat untuk para jemaah solat jumaat.cukup bro ubi buat kartun dlm masa 6 bulan.

    3.bila karya ubi sudah popular,sudah mampu buat satu majalah malah membuka syarikat majalah karun islamik..sebab kebanyakan keluarga melarang membaca majalah kartun sebab tiada nilai,hanya melawak,gelak dan kurang nilai morol unsur berubah..

    4.Saya bersedia membantu dlm promot karya ubi dlm campus university..insyaallah

  126. Salam abg ubi…saya lama dah tak baca komik komik ujang ni..tapi bila tgk laman web abg ubi ni..teringat zaman sekolah sekolah dulu..masa cintan cintun….best gile masa tu…tapi bukan MOY ambil alih la..lepas tu terus tak beli dah Ujang…boring gile…skang rasa bersemangat balik…buat la lagi teruskan karya anda abg ubi..saya pasti ramai yg nak beli..all the best abg ubi…

  127. salam mr ubi…
    sukacitanya saya nk taip d sini yg citer tu memang best.. sempoi.. heehhe
    pendek kata atau panjang kata..
    komik2 abg ubi memang sy suka la..
    best…. semoga berjaya…

  128. hel0o bro UBI,
    hehe..
    wakakaka XD
    lawak btol lar citer tuh..
    simple..tp,padat abiz!!
    mantap tue!
    =)
    trima kasih bro UBI..
    =)
    aku mmg suke gile krya abg ubi..
    aku,dia & volkswagen..
    citer nih pon mmg bez tahap bez pun x mcm citer tue..
    aku,dia&test..
    tp..my words..”aku,masa dan exam”..haha…hmpir nk sama tu..hehe..
    nway, Truskan karya bro UBi!!=)

  129. Akum
    sebenarnya dr dulu lg sy minat baca ujang. masa study dulu x pernah miss beli ujang. tp skrg mungkin sibuk sikit jd ada miss la sikit.
    anyway komik aku, dia & test menghiburkn saya yg sedang sibuk ni. at least boleh lepaskan tension waktu bekerja. kn best kalu diadakn komik secara online. takde sambungan ker?

  130. Salam Ubi. Terima kasey daun ubi.
    Bkn senang nak dpt donload free, terutama karya kartunis agung macam sedara ubi kita nih.
    Sangat puas bila baca aku, dia dan test, wlaupun tak sepuas baca aku, dia dan wolksagen. Hilang rindu selama 10 tahun. Teringat plak masa zaman study dulu.
    Bkn nak kata lah, tapi karya kartunis sekarang suma cam hampeh. Takleh celen yg dulu punya. Dah lama saya cari kartunis-kartunis majalah ujang dulu yang seangkatan dengan kartunis ujang, tembakau, ubi, taugeh dan lelain.
    Ubi dan tembakau saya dah berjaya jejak…yang lelain tunggu.
    Semoga berjaya dengan karya-karya sedara.Dan bila dah leh wat tempahan karikatur, bolelah update saya ye.
    Tima kasih sekali lagi ubi.

  131. slm, trimas for the comic.

    As usual, ur cartoon really simple, kemas n menarik..

    all the effect yg u nk story sampai.. and gaya susunan cerita “baik punya” haha..

    hope u ada plan jual comic online..all da best!

  132. hi bro Ubi!

    Thanx for the free comic! Menarik tertarik kau memang da bomb!

    Karya yang kemas dan bersih..ya itu dia..tak syak lagi!

    Setiap kali belek majalah Ujang, mmg karya bro Ubi antara yg saya x sabar nak baca. Aku, Dia dan Test mengingatkan sy pd Aku, Dia dan Volkswagen.. sampai sy kerat karton bro Ubi tu letak dalam frame!

    haha..tp Bro..citer Aku, Dia & Test ni takkan pendek ni je..sambong la lg Bro..nanti upload lg..hehe!

    Any way Bro, all the best on everythings you do! Moga success selamanya!

  133. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh bro… waaaahhhhh.. gua mintak bro buat la katun banyak banyak.. tolong le..
    katun free ni panjangkan lah ceritanya sepanjang panjangnya. juallah dengan harga berpatutan hahaa. aku tetap akan beli. aku minat betul dgn katun bro ni.. aku tahu bukan senang bro nak buat cerita, tapi aku yakin ada 700 juta peminat katun bro yang tengah tunggu katun bro tanpa mengambil kira kesusahan bro (sebagai peminat fanatik, kami memang xambil kira kesusahan bro memerah otak mencari idea kehkehkeh).. percaya lah cakap aku sebab 45 juta kawan2 aku semua minat kat bro dan 655 juta lagi sedara mara diorg yang rapat dan bau2 bacang pun meminati bro.. caya la cakap aku nih…. aku tak tipu!!
    kesian la bro.. aku ni dari kecik minat katun bro.. aku membesar dgn katun bro ubi, bro tembakau, bro ujang dan berbagai bro lagi.. jangan le bior kami (baca:peminat) tertunggu tunggu.. ketagih katun deme ni.. xkesian ke bro.. xkesian kat kami ke ha?? jawab bro jawabbbbb… kalau bro masih enggan, kami upah pasukan ninja serang bro hahahahaha..
    KAMI nak cerita katun bro…………………

  134. Salam Bro Ubi..
    Firstly, thanks 4 da free comic.. (“,)
    memang best sgt2 & saya memang peminat kartun Bro dari dulu.. kartun cantik & jln cerita simple..
    tapi yg x best nye, pendek.. x puas nak baca.. huhu.. Saya minat giler dgn karekter IN dulu tu. sampai hari ni ada 1 lukisan gambar IN yg saya lukis masih ada ats meja kerja saya ni..
    Ok la Bro, all da best 4 ur future undertaking..

  135. Salam UBI!
    wahhh.. pertama2 nya.. TERIMA KASIH atas usaha anda ini.Memang saya peminattttttt kamu sejak cerita Aku Dia & Waksegan.. IN kurang layan sgt but nice katoon.. paling layan BUDAK HOSTEL.. aku suke giler…. TERUSKAN berkarya lagi ubi… aku suke style katon ko, bersih dan x serabut… hope dapat buat sambungannya.. aku kompol lam PC aku katon ko nie naty.. SYABASSS UBI!!!.. Majulah KOMIK tempatan…

  136. Assalam…time kaseh sbb sedekah komik 2 kat kume..kalo ade komik free bagik lagi..moge2 slalu hendaknYe…Amin

    Cam biase n cam org lain gak..kume jugak memuji komikMu ini..moge2 dgn pujian melambung ini dapatlah kirenYe dimase2 mendatang Jumlah komik pree(free) DITAMBAH JUMLAH BILANGAN HENDAKNYE..WASSALAMU

    nak tanye..camne carenye nak dapatkan komik2 koleksi ubie n prensss

  137. dah lama x follow komik ni..
    baca Ujang / ubi nyer buku ni ms kt U dulu
    leh release tensen..

    dr segi dwg cantik,kemas & menarik,
    tp dr segi jln citer..
    starting 2 agak common..
    mcm leh agak dier nyer story line..
    walaumacammanapon.. ending kaw2..
    x ter pk plak jd cam2..
    idea y bernas..

    keep it up..
    n gd luck

  138. salam dan hai..
    em, minat gile bace komik hasil dr cek ubi ni
    huhu tapi yg x beh x complete bace due2 katun cek ubi ni..

    pape pn, katun yg pecuma ni pn beh gile dan kelakar hahaha and keep up the good work and klu leh, perbanyakkan lagi katun ni.. saya akan sentiasa sokong cek ubi..

    wa caya sama lu
    yeah!!
    Salam.

  139. salam bro ubi.

    sy mmg minat kartun ubi dari cerita budak hostel, aku dia & volkswagen dan inn.lukisan nya pon cntik.bykla lukisan bro jd bhn rujukan sy.
    papehal pon all the best.mari martabatkan karyawan tanah air.

  140. besh le ubi…
    skali tgk mcm aku dia dan volkswogen la plak..
    nway..kalo ley,wat le cter segempak aku dia dan volkswogen…
    kali ni ko jgn jual kt sape2 karya ko..
    ko pegang sndri..
    dapat untung lebey lg..
    hehehehe….

  141. best dan klakar.. tapi yang tak syoknyer, apasal pendek sangat.. tak puas nak baca.. anyway, semoga berjaya tok abang ubi.. =>

  142. trimaz ksih bebyk bagi pluang kat sy utk mmbca komik anda..komik ni mmg menepati apa yg sy suka. wtak yang ada solah2 wujud. nk tya ckit pengalman ke??? apapun good luck 4 u kartunis ubi semoga success mghasilkan lbh byk komik yg mnarik..

  143. aku dia & test memang best gilar!!!
    sama gila cam aku dia & volkswagen!!
    tapi syg isi cite dia pendek sangat…,
    naper tak buat panjang2???

  144. tahniah..hasil karya yang sungguh memberansangkan…teruskan usaha anda…
    nak komen satu je.. kalau buat panjang2 cite aku dia & test lagi besttttt….

  145. hye…1st of all tq komik free 2. emm, sy x tau nak komen sebenarnya.. dulu memg suka r bace yg cter aku & volkswagen..memg best sgt.. tp mcm pndek sgt la… tup2 dah abis… dialog nya pun ntah..heheh… tp kwn2 ckp best r sbb mybe sejarah aku & volkwagen tu kot yg naikkan cter ni .. apepun yg pnting kartun memang lawa.. x serabut… selalu kalau baca komik, serabutnya banyak sangat.. yg ni comel je.. heheeh… lg sempoi lg best… gug luck!!

  146. ni nk komen ttg komik yg dbg free tu.. wa.. mmg udah lama x tgk lukisan en.ubi.. terbaik la.. mkn hari makin bez… ubi=TERBAIK!!

  147. Assalamualaikum…
    Hai Kartunis Ubi, Apa khabar?
    harap sihat selalu. Pada pendapat saya berkenaan hasil karya anda sgt bagus dan menhiburkan. hasil lukisan yang cantik dan menarik. Saya cadangkan Mr ubi hasilkan kartun yang lebih kelakar dan selitkan pengajaran untuk pembaca. secara tak langsung boleh dapat pengajaran walaupun daripada gambar-gambar kartun. Saya doakan semoga anda lebih berjaya pada masa hadapan dan dapatkan hasilkan kartun yang lebih menarik dan canggih.

    Wasalam…

  148. firstly i ingatkan banyak page n banyak dialog sebab saiz basar, tapi sikit jer…
    apapun kartun awak bersih, dialog padat dan yang paling penting, you are the best…

  149. thanks ubi..
    sy mmg minat kartun u sejak dlu lg..
    skrg ble bc blik,trasa mcm kembali ke zaman bdk2 plak..
    hehehe..
    kartun dah sempoi..
    citer dah ok..
    tp sy lbih ske citer yg pnjg2..
    klu bleh u dpt hasilkan buku kartun yg tebal ckit..
    klu bleh sy nk gelak smpi rs xleh gelak..
    hehehe..

  150. Cite abg mmg best,
    dari dulu lg da layan cite2 abg,
    lukisan cantik, jalan cite mnarik n klakar.
    ada smbungan lg tak cite ni…

  151. Assalamualaikum,

    What a nice story. So sweet of you. I keep thinking how you get the idea while drawing? Who actually is your inspiration? Really nice of you by giving me a free comic. Thanks ya! But i still love the Yellow Car. Hope to hear from you soon. Ceh! hampeh speakin’ English konon aku nih… pape pun all the comment tu ikhlas tau! Chaiyok to abg ubi!!!

  152. salam bro
    dah bace lame dah komik bro ..amek dari memembe
    tapi baru baru je nak subscribe
    lame gile tak bace komik abg
    pasal dok jepun mane nak dapat bahan ngahaha
    aku ikut kartun bro dari zaman budak hostel lagik
    so pendapatnye
    still cam dulu ..padu! (tapi pendek )

    thanks comic free !
    (kalau kene bayar pon takpe)
    *kalu ade komik baru inform aa..kene beli pon takpe janji panjang

  153. cerita okey amat menarik tp sya lebih suka yg lebih panjang and byk pengajaran kalau bleh yg relate ngan kehidupan (up 2 date ) tp yg 2 okey ah.harap pas ni ada lg ye.lg gempak a

  154. bro cite ni memang best..biarpun cite ni agak pendek tp sangat memuaskan..apa yang penting bro bagi la lagi cite komik yang panjang2 ckit..xpun bagi cite komik volkswagen ke..yela lama da saya x baca komik mcm ni..lama da x join komik..hehehehehehehe..apapun thanks ye ubi coz dapat bagi majalah komik free ni..hehehe..lau ada lg inform le kite kt cni ye..kena beli pun x kisah janji cite komik dia panjang sangat2..hehe..

    ALL THE BEST KARTUNIS UBI…TQ

  155. memang best….komik tue….rasa puas hati….
    boleh buat cite lain plak…
    hope U all the best kartunis ubi….
    oh…thanks for nice wallpaper too…cantik sangat…bleh buat member cemburu..hehe

  156. UBI – saya sedih bila baca. Bukan tak seronok tapi tiba-tiba terkenang seseorang yang ….

    Anyway its a good piece of cartoon – seronok membacanya disamping terkenang kembali peristiwa lama. TERIMA KASIH sangat-sangat kepada UBI.

  157. Salam ubi..

    Mmg best komik/kartun “aku, dia & test”..
    Dari dulu saya mmg minat kartun ubi yg “aku, dia & volkswagen”..kartun nie mengingatkan saya pada seseorang..

    Kira macam sentimental value jugak la kartun “aku, dia & volkswagen” nie..kalu tgk kartun yg cute nie teringat le saya pada seseorang yg sangat istimewa..

    Buatla buku untuk kartun “aku, dia & volkswagen” tapi dengan citer yg pelbagai..terima kasih daun keladi, kalu ada lagi..bagilah lagi..hehehe

  158. askum..hi abg ubi..sy suka sgt smua citer2 abg…citer aku,dia & test best tp rase cm xpuas,sy ingtkan kishnye pjg tp rupenye tidak…klau blh,abg pjgkanla lg citer nie…tq..smoga abg lebih berjaya dimasa akan dtg dgn karya2 abg..

  159. Ape lagi prlu aku ckp……….
    AD&V mmg antara yg best kt Ujang zmn aku kecik dlu selain Tini (Tembakau)..
    U up my life bro…..
    Stupid MOY!!!

  160. saya memang maminati lukisan kartun cantik apa lagi yang dilukis oleh kartunis ubi cerita memang best teringat waktu sekolah sekolah dulu.apa pun thanks

  161. salam..sebenarnya dah lama tak baca Ujang..huhu..masa sekolah sekolah baca ..dah besar ni tak lagi..tapi saya akui saya suka watak cerita dalam Ujang berbanding yang ni..huhu..sebab aku,dia & test zaman saya dah berlalu..hehe..apa pun semoga berjaya!..

    tapi terkejut juga pendek jalan cerita..hmmm..teknologi dah berubah..boleh online pula sekarang..bagus..bagus..

  162. Ok jalan cite pun best cuma,pendek itu ja ha3.Yg kelakar bab last ketawa smpai skit perut kih2.Apa2 pun teruskan usaha anda, banyakkan lawak dari kisah cinta sebab komik kan2 kalau tak lawak payah sikit susah orng nak terima.Hanya mat jiwang ja yg terima kih3.Tapi tak kisah pun janji best smpai pecah perut kah3.Kita dah lama ikuti perkembangan majalah ujang ni semenjak ujang dari majalah gila2 lagi betul tidak tak tau lah.Tapi tak pe janji u all semua sukses dalam karya komik tanah air kita ini.Malaysia mampu lahirkan kartunis berbakat seperti u all semua ok jumpa lagi wasalam……..(nikfikri)

  163. assalamualaikum Wr Wb

    bagus bro Ubi, dari segi cerita, gambar dan situasi cukuo menarik. gambar andapun mempunyai karakter sendiri dengan coretan coretan yang halus.

    selalu bikin cerita bergambar yang bagus bro Ubi.

    Walaikumsalam Wr.Wb

  164. salam…
    terima kasih bro..best komik ni..
    part last yg x tahan tu..haha
    klu lawak cam ni jual kt kedai buku pn laku.. lukisan pn cun.kira boleh diterima la untuk bacaan umum. ‘Aku, Dia & Test’
    lepas ni tajuk apa plk..hehe.

    ~dulu cari komik kt kedai..skrng cari komik kt internet…

  165. Assalamualaikum…

    Memang best. Saya terhibur dengan apa yang saya baca. Kalaulah dapat baca cerita seperti itu yang ada “Happy Ending”nya tentu lebih menyeronokkan.

    Apa-apa pun thanks for that comic. Saya akan simpan.

  166. hehe..best giler la..kelakar abis..
    suke sgt r ngn komik nie hrp leh wt lagi komik2 yg cmni..
    syer mmg mnt giler ngn hasil2 kartun abg..
    kartun2 abg smuer nyer fresh2..sesui ngn jiwa remaja syer..hmm..

  167. Salam Ubi…
    Kartun bro mmg cantik dan kemas…Aku suka betul lukisan bro…Harap pasni ada lg karya yg lebih pnjang dan menarik…

  168. buleh thn la
    tp mne aku,dia dan volkswagen?
    sy da lma x mngikuti perkembangan crita tu
    harap bro buleh sambung jalab cerita tu hehe

  169. haloooooooo……..
    saya dari indonesia saya sangat terkesan dengan kartun anda. dan saya juga punya pengalaman yang sama terims

  170. assalamualaikum….pertama2 trimas sebabb bg komik free….komen sy memang best tapi kejap sangt…x de sambungannyer ker….sokong 100%…

  171. Assalamualaikum bro…… saya berharap diperbanyakkan lagi komik tentang budak – budak sekolah ni. Sebab ia banyak mengimbau kenangan sekolah la …..

  172. hehe…ana dah baca tadi..best..cantik lukisan akhi.Teringat time sekolah2 dulu..Allah..terasa menggatai pulakkan?? Hihi.. =p menarik..dan apakata kalau akhi try buat dalam versi english? boleh tambah2kan sikit ilmu dalam bahasa english bagi peminat komik yang kurang fasih dalam berbahasa..maklumla,sekarang ni pekerjaan perlukan pekerja yang pandai english disamping bantu ana..heheh..xsalahkan… =)

  173. hahaha salam..abg Ubi mmng best n kreatif bab2 teknologi…bagus laa abg Ubi mengaplikasikan teknologi dalam seni abg ubi. Aku, dia dan test tu kelakar tapi pendek plak…huhuhu apa2 pun nak ucap tahniah kat abg ubi…

  174. Hasil kartun yang amat hebat.Saya suka lakaran yang bersih dan character yang nampak suci (tak serabut serabai). Cerita pulak ada unsur suspen (sikit je)- banyak kan lemah jantung pula. Dan storyline agak menyimpang dari cerita yang dah biasa dalam drama, filem bahkan komik lain.
    Anda memang hebat . Teruskan perjuangan.
    Sekian. Terimakasih. (Macam juri pulak)

  175. wwawawwawawaw…tahniah diatas kebijaksanaan en ubi..heheheee..mmg best gilo…tp apasal pendek jer..baru nk bergelak ketawa bersama keluarga…x sempat abis gelak..da abis plk cite nye….mmg aku suko katun en ubi sejak budak hostel..bertambah kegembiraan aku bila katun in keluar..maklum la nickname aku pun inn..bezanyer double n je…inn…hahahaaaa….katun nyer kemas..sekemas dapur nenek gua….mmg aku suko…tahniah….ade lg ker on9 katun bleh aku langgan…adios…….

  176. LOL!!!!!!!! Ade sambungan x? Kalu ade silelah bagi lagi ye. 😛 Siri komik Samsol maner plak? Harap encik Ubi dapat terus berkarya!!!!

  177. assalammualaikum… first skali shima nk ucpkan mekasih byk coz sudi bg download komik ni! terubat rindu bila bce kayra abg ubi ni. mmg shima minat sgt dari zman sek ren. smoga abg ubi terus bkarya smpai bila2. skong 100%!!! cahyuk!!! chayuk!!!

  178. Salam saudara Ubi..terima kasih dengan ederan percuma anda…cara yang efective menggunakan internet sebagai medium…sya gembira dengan perkembangan saudara..tentang komik tersebut…menarik dan menghiburkan..cuma jikalau saudara dapat memanjangkan jalan cerita nya…bagi saya..ianya lebih menarik dan harapan saya ingin saudara membuku kan cerita tersebut seperti aku dia dan wolkswagen(cerita bersiri)..sya akan terus mnyokong usaha saudara..selamat berjaya

  179. salam sedare Ubi!!!thanks sgt2 sbb bg zu download komik ni…best gile!!!!zu harap lepas ni klu ade komik2 terbaru jgn lupa gtau ek….teruskan berkarya ye!!!wish u luck….assalamualaikum

  180. idopp kartunis ubi..
    sayer memang minat gler ngan budak hostel..artwork yg memg mletup….aku,dia dan test mmg best..luv it…thanx a lot!!!!

  181. wat up broooo…
    mekaseh bnyk2 coz bg kartun tu freeeeeeee!!!
    mmg gempak ar broo lu pny citer..
    tp apsl pendek sngt citer???
    pepe hal lu mmg best ar broo…
    gua tabik spring kat luu.. 😀

  182. Salam..
    Lukisan abg ubi sgt menarik n tertarik sy melihatnya..
    Memg best lah citer dia..
    Lagi2 abg ubi bg free..
    Tabik lah…
    Moga dapat hasilkan komik yg lebih menarik n lain dr yg lain..
    Syabbash mister sahab..

  183. salam…abg ubi
    first nk ckp tq la sbb sudi freekan comic tu k….
    harapnya lain kali freekan lg lah yer…huhuhu
    cantik ar katun2 tu…cite dia pun best gak…tp sy lagi tertarik kant katun dia ar…..
    ape kate kan abg ubi up lagi karya ang ubi tu biar masuk tv cam cite naruto ke…prince of tanis ke….dan cite-cite katun lain…mst MELETUP punya…bijak x idea tuh huhuhu…
    k dah la, tu je nk ckp…bye ^_^

  184. assalamualaikum….

    1st skali. tima kasih sbb bagi komik tu free…nak komen ape pn dah tak leh dah sbb mmg dah ok dan best berbaloi dgn harga yg dibayar(komik free duit letrik broadband)

    2nd, kalau bleh, tlg bgtau klu ada komik kartunis ubi yg lama2 dulu masa zaman ujang kalau nak dowload mcm ni..aku faham masalah ubi dgn MOY publication b’kenaan dgn kontrak korang yg dulu2..harap2 ape yg aku request ni boleh diketengahkan kpd pihak MOY sbb sayang karya tu kalau disimpan tanpa pembaca..

    3rd, ubi, tlg buat komik panjang2 skit sblm launch…klimaks dia cepat sgt arr…hehehe…

    4rd,hope ubi lebih success utk produce karya2 yg lagi mantap, sesuai dgn xperience yg ubi miliki…
    all da best 4 kartunis ubi..
    wassalam…

  185. Salam En Ubi kentang haha

    sy da abes bace komik tu n da cepat2 donlod wallpaper tuk desktop sy hohoho

    mmg semat aaa bro! dan2 lak mende pree kekek

    jln cite sume mmg cm dlu best gile.. tp rase cm pendek je cite haha.. igt kalo ade lg donlod2 pree sambungan dari cite neh lg layan kot? HAHA

  186. haiiiii…bez komik ubi sy bace..tpi ley bwt bpe2 muka surat lagi x krana sy bce kurg puas lah..hrp ubi trus success k dlm dunia komik..

  187. hurm…
    overall….
    still ‘ringan’ spt biase….
    xbosan bace byk kali….
    ternyata zaman2 gemilang kat Ujang byk effect gaye penceritaan En Ubi…..

    cube bwat comic yg ‘berat’ sket….

    anyway,
    thanx for the free comic!!

  188. sy da bis bace komik tu..
    citer ye bes gakk…xbosan.. ag pun kartun ye kiut.. hehehe. aku try gak lukis kartun ubi n, saje2 je.. tp xjadik r..huhuh.. papehal ko mmg hbat r bro..thanx sbb bg komik free.. hehe.kalu ade nk ag…haha. k r chow lu..

  189. assalamualaikum ubi..
    1st sy ucapkan tahniah pd ubi krn dr dulu smp skg kartun ubi mndapat smbutan drp bdk hostel ke aku dia & test ni..respeks kat ubi..
    sy dh dwnload & bc kartun aku dia & test, ia bgs jln cter dia realiti & klakar bg sy..cma jln ctr dia tlalu pendek.klu di smbg kn lg smp beberapa episod sy rs ianya ok..klu diikutkn kartun2 ubi dr dlu smp skg dibuat versi drama kat tv mgkn mndapat smbutan..
    akhir skali trima ksh pd ubi & smoga ubi dpt lukis byk kartun lg dlm berbagai jln ctr..ubi best..salam maulidurrasul..
    assalamualaikum..

  190. actly,dah lama xbaca karya kartunis ubi..lama gak r..tapi bila dapat baca balik memang suka.sebab saya memamng minat kartun yang ubi lukis..cute,comey n best.
    hopely masa dpan dapat terus bagi sumbangan yang bermakna untuk peminat-peminat Ubi.
    MAJULAH KOMIK UBI UNTUK PEMINAT =)

  191. assalamualaikum…

    1 – komik ujang mmg besttt..
    2 – lagi2 utk katun bro ubi
    3 – free plak tu
    4 – katun2 sume encem2 n cun2
    5 – tp pendek la citenye..
    6 – tp xpe, xkan free nk bg panjang2 kot..
    7 – pape hal pn lisa mmg suka sgt..

    thanks

  192. salam alaik..maaf lmbt respon…sy mmg peminat kartun abg ubi ni dah lame dah….ape2 je kartun abg mmg sy suke la…hrp dpt teruskan prjuangan…

  193. seronok bc komik y br bt…..

    sbb ia mengimbau kenangan ktk zaman sekolah dl……

    sy rs ….

    perlu diperbanyakkan lg komik cam ni…..

  194. Salam brader UBi.. hahahah!! aku memati ingatkan aku,dia dan test tuh pjg jalan ceritanya.. rupernyer sama jerk cam aku baca ujang dolu2… dalam 5 page camtuh erk?
    huhu!! ending memang lawok ler.. hahaha!! aper2hal.. teruskan usaha camnih.. cam ko buat budak hostel dedulu.. aku rindu karya2 Ujang dlu2.. termasuklah brader BAWANG yg popular ngan selangkah ke alam misteri dia… kemsalam erk kat bawang.. kurindu cerita kisah dan teladannya.. oo luper… sekali ngan DUKU.. rindu Hang Lekuk beliau…

    and you Mr. UBI… teruskan lagik berkarya k? I lap ur artwork.. v(^_^)v

  195. kartun bro ubi memang best….n saya memang minat hasil karya bro ubi….tq bg kartun free…..n dharapkan terus success n teruskan usaha bro…..

  196. salam ubi,
    komik ubi mmg bes..lukisan yg cntik,simple dan bersih..
    pe2 pn gudluck kt ko.
    nnti bg la lg komik free.. hehe
    adios.

  197. salam.. hye ubi…
    komik awak best sgt…
    along memeang lame ske komik ni..
    mase along kecik2 dulu..
    bila along survey kat internet ada, excited gler!
    ubi ada komik lagi x utk di download?
    along nak sgt..

  198. erm…
    komik 2 bagos,best n kata2 pujian la utok abg ubi kita ni
    tp abg ubi memg ampeh sbb bubuh komik 2 sikit sgt
    bru nk dpt feeling and prasaanku nk touching ckit2..
    tp ok la,ltih la kalo lukis amal or free kan
    apa2an pon,hidup ubi la

  199. cerita yang best n pic kartun yang comel. seronok sgt.bila tyme borink kat opis tu selalu gak bc. hope pasni leh la ade sambungan lagi yang free.hehehehe
    xtually sy mmg minat sgt ngn pic kartun yang cam gambar2 orang ni. comel je n sometymes macam matured je.
    keep it up bro. pasni kalo borink kat opis dah tau lah nk wat pe
    layan ubi lah pas ni
    hehehe
    thnx ya.all da best!!!

  200. samekom..
    sayer memang minat gila gabannnn dgn hasil keje bro..
    dari dolu-dolu lagi…
    komik ni best sngat10x..tp x puas hati..
    coz..nape pendek sngat?
    saYER SUKER sngt10x dgn lukisan bro..
    simple, comel, kemas & yg sewaktu dnganyerrr..
    jln ceriter dier memang layannnn…
    kalu beli pun memang pueh ati la..x rase rugi keluar duit..
    teruskan usaha…
    sayer akan tetap menyokong bro…
    go00od lucccckkkkk..

  201. salamullahu alaik, terima kasih sebab sudi bertanya pendapat kepada saya tentang komik nie. bagi saya ok gak cara awak untuk menyebarkan komik ni, jimat masa n duit.

    cadangan,

    kalau boleh masukkan unsur ISLAMIK di samping boleh mendidik mudi mudi yang minat baca komik…………

  202. Salam abg Ubi..

    Semoga sihat dan ceria hendaknya di samping menjalani ibadah seharian..
    Komik abg Ubi tu sdh selesai saya baca dan terus terang saya katakan memang menarik dan sentiasa menarik seperti komik-komik abang Ubi yang lain..

    Sebelum ini kartun-kartun abg Ubi mmg sentiasa menjadi puujjaaan hati saya.. Tapi sayangnya, semua karya itu sudah tak dpt ditatap lagi kerana masalah-masalah yang tak dapat dielakkan..

    Sudah lama saya mencari hasil-hasil karya abg Ubi sewaktu bersama Majalah Ujang dulu tapi apakan daya.. Tiada..

    Dengan adanya komik terbaru ini, dan pula diberikan percuma kepada saya maka terubatlah rindu saya yang terpendam sekian lama selama ini.. Arigato abg Ubi..

    Doa saya semoga abg Ubi sentiasa berjaya dan terus berjaya di masa akan datang.. Insyaallah, sokongan dari saya sentiasa ada.. Teruskan usaha.. Majukan nama kartunis Malaysia di mata DUNIA!!

    Wassalam..

  203. Saya berasa cukup terhibur dengan komik anda sehingga saya tergelak pada akhir cerita itu… suasana itu sebenarnya seperti kehidupan saya sekarang bersama dengan pelajar-pelajar saya…

    komik anda cukup menghiburkan saya,
    dan untuk komen banyak-banyak tu minta maaflah saya rasa tak ada komen apa-apa saya berpuas hati dengan karya anda…
    selamat berkarya…jumpa lagi

    terima kasih daun keladi…..

  204. best..
    tapi x puas…nk lg? hehe
    trimakseh bbyk atas bende prcuma 2..( sy ske brg prcuma!)

    satu je nk kmen. sy nmpk abg ubi slalu sgt kaitkn bdak skolah ngan unsur ke’jiwang’an..

    sy arap abg ubi dpt kaitkn bdak skolah ngan unsur persahabatan. can ‘bdak hostel’ dulu 2..

    dan kalu bleh..abg ubi bwat la ending yg ad mral values sket…

    k

  205. saya telah memuat turun komik ni………….. komik ni memang menghibur dan menyeronokkan tetapi saya harap komik ia dapat di panjangkan dan tebalkan…kerana saya penggemar komik.

  206. menarik kartun seperti yang di atas tuh.. tapi kalu dipanjangkan lagi mst lg best hehe.. sy minat cter IN yang ubi bikin tuh. kan best kalu abg ubi dapat uploadkan skali citer tuh.. huhuh anyway all da best

  207. salam abg ubi… terima kasih utk komik aku, dia dan test… ia meningatkan saya pd kartun2 abg ubi yg dulu2 masa saya msh di bangku skolah… Bdk Hostel, IN, aku dia volswagen… rindunya dgn karya2 abg ubi mase tu… x nak hdpkan semula ke karya2 abg ubi yg dulu2 tu? =)
    next time, bagi lah komik percuma lg… kami semua setia menunggu karya abg ubi yg terbaru…

  208. actually aku suke perjuangan para kartunis cam bro.pada aku kartunis ni cam p’karya.seniman atas kertas dan pena.n ni maybe perbezaan ketara kartunis skang dgn yang dulu.gua blh nampak kejujuran dalam karya bro.n stroke lukisan yang bukan terpengaruh dgn stroke lukisan luar(manga)yang jadi ikutan generasi skang membezakan kumpulan kartunis sezaman bro dgn keunikan sendiri.ape pun good job bro.teruskan usaha murni bro.berkarya atas nama seni..actually aku pun dalam proses nak siapkan artwork aku.nanti gua nak bro komen plak..k. live life cool.

  209. assalamualaikum..
    komik tu memg best..
    ape kate wat sambungan cerite tersebut agar dapat menyeronokkan lg pembaca..
    teruskan ussaha..!!!
    pasni free jgk tau.. :)

  210. best2…
    mengancam la bro..
    suka betol aku..
    da lama xbaca kartun bro..
    mantap2..
    teruskan perjuangan..
    hope pasni ada kartun baru..
    =)

  211. bro…aku dia & test mmg best!! aku bagi 85% markah…ape2 pun,semua karya bro ubi mmg best…aku membesar dgn karya2 bro ubi,so karya2 bro ubi memang part of my life!! teruskan berkarya bro!!

  212. Assalamualaikum..Tahniah Ubi, harap ubi akan trus cemerlang karya mu akan ku turun kpd keturunan ku. ku harap ubi menjadi lagenda utk dikenang2 slamanya…
    ubi ada ke cara nak jdkan gambarku jd katun???

  213. slm..saya suka jgak tapi kalau boleh wat la komik islamic sikit, saya lag suka ,sambil berhibur ,sambil itu jgak orang dapat faham tentang keindahan islam..

  214. Slm….you punya komik best la. Ngam plak masa baca tu tngah tension sikit….wahhh…bole lepas kjap la tension tuuu. Trima kasih banyakkkk… You da best la…keep it up. Smoga berjaya…

  215. Salam bro Ubi..
    Thanks utk komik tuh..
    best bila ada usaha camni..leh download pree hehhehe..
    lg pun komik n lawak bro still lg besh..
    aku dulu membesar dengan majalah ujang so banyak lawak2 dalam majalah ujang mempengaruhi idup aku..tp itu dulu..lama dah tk beli ujang coz skng x menarik ler..
    so dgn ada nya ngko punya site nih mengIdupkan kembali semangat aku utk baca katun2 nih..
    Thanks bro

  216. ceritanya….kelakar. mula-mula senyum…akhir cerita.. tergelak.
    lukisan karektornya…ok…tapi watak heroin tu.lukisannya cantik.
    keseluruhannya memang menghiburkan.
    tapi..awat satu episod je.bagi lah lebih.hehehe!

  217. hehe..thx a lot give me a free comics,,huhu mmg minat kartun abang ubi..,semua nye best x pernah menghampakan..dah lah dari segi lukisan sangat2 kemas dan cantik,,susunan cerita semua best tak pernah menghampakan para peminat nye.,.,,semoga abang ubi kekal berjaya,.,amien,..
    wassalam.

  218. terime kasih daun ubi je lah…coz daun keladi gatal kat kulit…hahahahah
    sayelah donlod….mantappp….ingin saye nak donlod lagiii…

  219. salamlekom…..

    mekasih lah banyak kat brader ubi coz bagi bacer free kartun ni..best giler,cerita best,gambar best,nama awek dalam citer ni lagi best..samer la. :)
    lia bagi kekawan bacer kartun tu n diorang bg feedback “patutlah beria suruh bacer rupanya nama heroin sama..perasan hehehe”
    sesekali membanggakan diri yang tak berapa menjadi kebanggaan ni apalah salahnyer…terasa diri ini begitu indah sekali…..
    apa lah yang aku merepek ni setan…

    apapun memang best lah x 1000000juta …
    harap ader sambungannyer boleh membangga lagi…bye

  220. thanx coz bg bce free..
    tp honestly…X BRAPE BEST lah bro…
    jln criter biase je XD
    x mcm manga 😛
    anyway character ciut n comei ^O^

  221. salam..
    thank a lot ubi coz bg komik free..hehe..
    bg sy jln cerita die simple..tapi menarik..
    sy enjoy bc komek tu..next time bg la free lagi eh..hehe..
    anyway gud luck for u..

  222. salam….
    sy suker kartun2 abg ubi nie,bleh dikatekn sumernyer best giler tahap cipan.(huhuhuhu)
    kartun nyer pon x boring,relax biler mmbace nyer..
    kartun nyer pon kiut2 belaka..
    for the nx episode biar lebih best lg..
    hihihihihi..

    bui..bui..

  223. sy cuma bleh katakan yang sy cuma bleh tersenyum sedikit dan tidak ketawa terbahak2.harap bleh tgok yg lebih gempak lg…….gambar kartunnya lawa n cute….tq..semoga maju jaya lg..

  224. Salam..
    Alhamdulillah, baru jer selesai baca komik nih..
    Mekasih yer bg download..
    Mmg best..

    Harap2 ader lagi yer..
    Semoga maju jaya..
    —————————————
    Kehadapan pakcik ubi yang diingati selalu, saya nak belanje awak minum cendol panas lepas ni yer..
    Hehe..

  225. thanks utk bro psl komik free tu.. but, klu blh bro upload la utk ktorg karya-karya lama bro time kat ujang dl. mgkin stement ‘aku, dia & …’ blh jd trade mark utama bro ubi..

  226. haha,kartun yg simple, mudah difahami dan sedap mata membaca.
    lawak yang sempoi, x klise n best~!
    karya ori dr bro,ubi mmg cool~! hope dpt baca komik cmni lagi byk n tebal~
    gud luck!!

  227. sy dah bace dah, mmg best.. kalo bagi komik free hari2 lg best!!! hilang sket rase bosan duduk kat ofis ni.. tahniah, semoga ubi akan terus sukses dan menghasilkan produk yg sentiasa berkualiti..

  228. asmekom…
    kehadapan, keblakang, kesudut dan kemana saja hendaknya..
    abg kartunis ubi…mula2 skali sy nk ucpkn jutaan tengkiu atas katun pecuma yg amat menggletek tali pusat..syok giller katun 2…lw bley..sya nk lagi…
    dari dulu lagi sya mmg ska kat katun abg..trutama skali kat katun aq dia & volkswegen..
    abg ubi..bley x lw saya buat pautan laman web abg ne p laman blog sya..ne url dia… http://tongderom.blogspot.com/ satu lagi, lw abg bnrkn saya nk siar katun abg tu kat blog sya…2 pun lw abg bagi la…anyway….thanx 4 de kartoon yaa…

  229. Salam Bro Ubi..

    Tima Kacih la sebab bagi percuma komik tu.
    Memandangkan saya dah lama tak membaca dan mengikuti perkembangan Bro Ubi jadi boleh saya katakan bahawa komic tu memang best kelakor… dari segi grapiknya lebih baik dari komik yg dulu (aku, dia dan voksegen tu.ahaks)kalau dapat lagi komik free boleh bg komen yang best lagi… hahahahaha.. ahaks

  230. komik yang saudara Ubi bg percuma tu memang best..
    aku terhibur baca.. tambah menarik sbb dpt tgk balik
    lukisan2 Ubi yg cumel2 tu.. dah lama x tgk sejak dah
    stop beli majalah Ujang (mak marah baca katun).. :p

    semoga Ubi terus success dengan katun2nya.. yeahh!

  231. abg ubi :)

    thanks bagi komik free. cite mmg best sngt. first time gak download komik nie time keje.. 😀

    nk lagi komik free :(

  232. 1st best gler..
    2nd xpuas ar skit je..
    3rd bile lg yer leh dpt bace camne..
    4th suke gler kt kartun abg ubi.. hope susses slalooo..

  233. erm.. anyway.. thanks bg comic free 2..
    agk menarik gak jalan ceritanye..
    tp kt cnie blh tak saye nk bg cadangan ckt, apakata lps nie klu abg ubi nk wat comic lg.. try wat jalan cerita tentang campus life plak.. erm skrg nie kn cartoon2 abg banyak berkisarkan ttg zaman persekolahan apakata kite naiktaraf kan carton abg masuk ke alam universiti..
    mesti lagi menarik..
    pape pn sy ttp menyokong karya2 abg ubi..
    chayok2..!!

  234. salam bro ubi..best la cter aku dia n test tu..

    lawak lak tu…kalau saye nak letak cover page tu kat dlm blog buleh x?

    suke r ngan katun ubi

  235. Salam ubi,
    dah baca. best ???..tp tak puaslah….lain kali bagilah yg free byk sikit..hehehe ?.
    Komik kompilasi Ubi dr majalah ujang dulu ade tak jual kat luar? kalo ade kasi tau eh…
    papepung..terima kasih bebanyak.??

  236. Salam Bro..

    Thanks koz bagi free komik tu..lu memang best bro..Lu da terer melampau sejak dari kartun lu yang pertama tu..gua memang follow majalah ujang sejak edisi no 1 lagi..Ok bro..gua bagi komen bro..

    1. Cerita memang best..
    2. Kartun makin comel2..
    3. Idea makin ganaz..
    4. Kalo bole cite tu lu bagi bersiri plak..baru best..

    Tetiba gua rasa nak bagi cadangan kat lu..apekata..

    1. KAlAU la bole lu dapatkan balik hak milik sume kartun2 awak termasuk yang bersiri atau lawak semuka kat sume majalah yang pernah tersiar kartun lu tu n lu paparkan kat blog ni..wat blog ni macam majalah lu..takyah donlod2..

    2. Lagi best kalo cite “Aku, dia dan test” ni lu wat sambungan or wat komik baru n lu paparkan kat blog ni..paparkan setiap minggu ke bulan ke..takyah donlod2..tengok terus kat blog ni..(kalo nak donlod skali pon takpe gak )

    Bukan ape bro..kat situ lu bole tarik ramai pengunjung masuk blog lu ni bro..n lu takkan terputus2 peminat lu..skaligus iklan2 bole masuk kat blog lu ni bro..tambah penambatan gak tu..

    ok la bro..just cadangan..tengkyu..

  237. komik aku dia & test aku da baca abis dulu, cerita dia mmg best. teringat aku nakal2 ms sekolah dulu. Tp xda la sampai kantoi dgn cikgu..huhu malu woooo

    Bro,artwork2 smua cun2.

  238. saya suka baca komik abg ubi..

    terima kasih bg komik ‘aku, dia dan test’.. x kering gusi le membacanyer..
    dari dulu2 lagi saya suka lukisan abg ubi.. jalan cerita dan watak pon sempoy..
    dulu2 rajin beli majalah ujang…
    skung, xde dh…
    dulu suke sngt bce ujang coz ader Bdk Hostel, IN, aku dia volswagen… rindunya dgn karya2 abg ubi mase tu…

    diharap abg ubi dpt mengsempoykan lg kartun rekaan abg, yer.. semoga abg ubi berjaya sesuccess2nyer dlm pe jua yg abg ubi ceburi..

    dh le..
    pjg plak… tima kaseh skali lg..

    bye..bye..

  239. terima kasih sbb bg komik free tersebut.
    pd sy ia amat menghiburkan.
    tahniah atas usaha anda dan teruslah menghasilkan karya yang bermutu.

  240. :) saya suka sangat sebenarnya dengan lukisan yang ada..

    saya harap, suatu hari nanti encik bleh buat komek tentang aku dan dia
    ni pendek pendek tapi panjang..

    meant, ber episode .. :)

    harap sgt2 ni..

    semoga berjaya ye..

  241. salam….
    sy suke la komik nie…
    lucu n menarik…
    diharap abg ubi akn buat y terbaek ag utuk y akn dtg….
    mesti penat otak nk memerah idea kan…
    pe2 pown syabas buat abg ubi….

  242. halluuu….wpun cter tu pendek tp mmg layan habis arr…ape kate kalo panjangkan lg cter tu…kan??? ape2 pun, thanx for the free download…caya lahhhh……..

  243. salam..

    best, menarik. sy mmg minat kartun ubi sejak dr zaman aku dia dn volks. cuma kehilangan arah sekejap sbb dah takde. sy lebih suka citer camni dari byk tulisan dari lukisan seperti awal permulaan citer In. bila dah byk tulisan kurang gamba rase cam bukan bace komik lagi dah.. teruskan usaha, ramai yg menyokong kamu ^^

    org yg minat kartun ubi,
    mist.

  244. tahniah buat bro ubi,kartun nih mmg kelakar giler,gambar pun cun,harap bro ubi terus success,time kasih daun keladi,bila nak bg komik free lagi,heheheheh

  245. time kasih sbb dpt baca cite tu dgn freenye..
    bg sy lak,mmg ending die tak terjangkela..jd ade elemen surprise kat situ..
    ksimpulannye..mmg bestla…:)

  246. pergh… memang syiok… lucu… menggelikan ati… kadang tak logik… dan tak dapat disangkal apa yang berlaku selepasnya… syiok lar…. nak lagi citer yang best-best….

  247. assalamualaikum…
    Terima kasih..saya dah baca…mmg best…
    yang saya paling suka…lukisannya cute sangat..
    x jemu baca berulang kali…
    dari dulu saya suka karya ubi…x berubah…
    kalau ada sambungan…please inform…
    i like it..
    good luck!

  248. salam ubi..ape kabar sihat kaaa??? ke batuk2 kering??huhu..aritu mmg nk komen..tp intenet down lah kt umah..mybe sbb tingkap KLCC xbersih kot…xpon tyar kretapi kt Jordan ni pancit..

    komik ubi tu mmg best…lawak gak…..hahha…xde komik free lg ke? sy da lame nk carik aku dia dan voksegen tu..tq

  249. bro ubi..layan aa komik free tue..yang plg best best awek cun tu Lia hehehe cute..
    bile nk ade lg free nyer ni?? hehe

    Teruskn perjuangan anda,sy mmg ikut komik bro dr zaman sekolah lagi nice nice ^^/

  250. askm abg ubi..hebat la katun abg.wah,abg msh berbisa lagi rupanya.saya dah xtau apa nak cakap lg…cuma sya harap abg akan terus berkarya dan menhasilkan karya yang hebat dan menyentuh hati mcm aku,dia dan ……..

  251. terima kasih
    nice share

    bestlah komik aku,dia & test
    ada sambungan lagi ker??
    ada komik lain selain akomik aku, dia, a& test??

  252. memang best wooo….actually mmg gua gemar mjalah ujang lg2 crite UBI… klu leh nak crite2 lain lak…apo2 hal thanks Ubi…Hidup UbI (3x)..hakhakhak

  253. overall…not bad. i luv it
    b4 nih pon saya slalu ikut komik2 ubi but pas saya stat blajar mmang xbnyak msa n lost…huhu
    but then saya tgok mhi n nmpak laman web so why not try kan???hehe..
    bes r y penting..gambatekudasai!!!

  254. terime kasihlah Ubi bg komik free utk dibaca
    komik Ubi buat mmg besh sgt
    thanks bro
    trus hasilkan karya yg besh lg

  255. salam,
    thankz 4 free comic.komik nie sgt best sbb ttg cite yg berjiwa remaja..and sll berlaku dlm diri remaja.sblm nie saya x suka baca komik nie tapi lps saya tgk abg promosi kat dlm mhi saya terus minat..

    thanks a lot….

  256. samekom dan thnks a lot pada ubi coz bg kmk free..
    sy dh lma xlanggan ujang..terasa trbat rndu la plak..
    apa hal pn kmik tu best dan bt sy tsym sorang2 la jgk..
    thanks ubi

  257. sebelum saya baca pon dh tertarik…komik ni mmg menarik,tertarik kau mmg da booommm….bkn nya apa, illustrasinya kemas dan cantik,saya suka sgt…tapi sayang,saya tak pandai melukis,klu tak,dah lama saya copy cat kartun ubi ni…hrp ubi dpt buat lagi n bagi percuma lagi kt kitorg…

  258. ai ubi..thnx tok komk yg brunsurkn cte dak2 skola ni.hehe.pe ek nk comnt???ehm…sy ni pn xla bpe trer sgt bab ni tp de smthg la yg xkne ngn komk ni..hmm.. mke mak lan ni xmcm mke pmpn la..kalo rmbt die pndek sket mmg ley jd bpk trus..kre xsoft la mke mk die i..hehe pas2 cte die cm lju sgt,tup2 tbe2 kua gmbr die nga brgn ngn c lia 2 kt bwh pkok..kalo sblm nyanyi kt bwh pkok 2 tmbh scene lg sket mst nmpk cm real..br btl2 brgn..hihihi..ehmm..2 je kot wt mse ni..sory byk cmplain lak..neway sy ttp akn supprt cte2 dak2 remaja cmni..adiooss..gd luck

  259. memang sampoi komik nih, rindu pulak kat zaman belajar dulu2.. di harap bro ubi dapat hasilkan lagi cerita2 yg best mcm aku dia & volkswagen. kasi storyline panjang2 n complete.. jual dalam format pdf pun takpe.. gerenti kami beli..

  260. Actually,memang best komik ni bro ubi…walaupun just dlm pdf tapi tetap meletuppp…dan meninggalkan kesan di hati..chewahh…hehhehe..tahniah bro…kami menantikan jualan komik bro yang akan datang….citer yg panjang2 lagi kami suka…x sabar ni bro…gud luck…!!chaiyokk2 bro ubi….

  261. salam..
    first of ol.tenkiu sbb sudi m’berikn komik percuma..hehe..gratis..gratis..

    sec0nd,.tahniah sbb cite 2 mmg sempoi even baru bace ep 1..hehe..

    gmba pon cute n cun jer..

    papepon,.semoga terus maju jaya..

  262. TAHNIAH.
    best giler la komik ni heheh. Comel , funny and cite yg mnarik.hehehhe

    nnti buat la lg komik free.hehehh

  263. hai ubi….
    thanks….
    komik ubi mmg best & menarik…
    klau ada komik yang lagi best gtau ek…
    sy minat ngan komik ubi sejak di bangku skool lg…
    mmg best….
    tahniah ubi…
    & tingkatkan usaha….

  264. salam bang,
    hehe..best bang.mmg best.pape pun t.kaseh la byk2.
    agak2 pasni leh kasik komik free lagi tak?boleh la bang.boleh la..boleh la.:p

  265. salam!
    komik tu mmg best…saya rasa leh tunjuk kat anak murid saya just 4 fun sbb next week nak exam…kot2 la ada yg wat benda yg sama…hehehe…
    mmg kartun abg bersih!!! sedap mata nk membaca nya… kalau ada komik free lagi, leh la inform…

  266. hye ubi~!!
    tahniah..
    komik tu mmg best..
    lukisan tu pun cute..
    kalau ada sambungn pun ok gak..
    neway, its fun, cute n make me smile..
    thanks bro ubi!! =p

  267. mmg xmngecewakan…
    best tahap lipan bara…
    tp,xpuas la ubi….
    bob cadangkan supaya komik aku,dia$test nie dpt
    dipanjangkan lg mcm komik aku,dia&volkswagen dulu…
    nie pon cadangan jer…
    ataupun ubi perbanyakkan lg komok2 mcm nie…
    bkn komok,tp komik…
    hehehehe

  268. salam ubi..

    citer ‘aku, dia & test’ best gak walaupun tak sehebat karya ulung ko ‘budak hostel’ & ‘aku dia & volkswagen’. Dua-dua citer tu aku layan masa zaman sekolah dulu…masa 2 tgh jiwang karat. Skg ni umur aku dah pun 28 & ada anak sorang..Bebaru ni aku buka balik kotak2 khazanah lama dan terjumpa buku kompilasi ‘Aku,Dia & Volkswagen Part 1&2′(cetakan 2002). Layan blues la…ada kenangan 2 beb.. huh huh..anyway terus berkarya la ubi. Dari zaman kertas hingga ke digital..kartun ko ada tarikan tersendiri..Pada aku Ujang skg ni dah tak se ‘gah’ zaman aku.. adios..

  269. well, 1st of all, thx bro bg comic free.. hehe…
    lamer da x dgr ctr bro.. tgk kuar kat tv ari 2, rs t’pggl2 nk tgk blog nie..
    comic nie wat lps gian gak. ye ler.. da lm xde bc comic dr bro ni…
    comic nie xde siri yg lain lg ker? hehe…
    sy rndu gler ngan comic2 bro nie…
    anyway, sy salute ngan bro… my feberet kartunis…
    thx bro

  270. thanx sb dpt baca komik free…best n sempoi..suke sgt..:P sy suka kartun ubi ni.gambar die best 😀 dl baca komik ‘budak hostel’ ngan ‘aku,dia dan volkwagen’,best sgt tp xsempt abis..erm,agak2la..mn blh dpt full version komik 2 yekh?..anyway..keep it up..best!!!!!

  271. hai…thnks 4 da free comic….i like it!!! =)
    paling suke skali ngn kartun nye…nmpak cute n dpt di jiwai wataknye bila bace…hehehehe

  272. Assalamualaikum ubi..
    tringet le zaman bcintan cintun dlu
    kalaka gile
    btol la..kdg2 kenagn lama diketuk2 pn best gk
    btol la bro ubi
    terima kasih la
    mane ad lg kartunis2 malaysia wt free download cm bro ubi
    bro la plopor,,
    bsar pun besar la
    memang rmai yg download
    n rase nk bli blik blues selamanya,,ujang,,apo,, dhlama xbli

    apepn hidup kartunis malalaysia!!!

  273. Assalammualaikum,

    Erm,kite dah bace dah..best komik tu..lagi best kalau dismbung dan dikembangkan wataknya..jadi episod..pastu leh jual online kat sini..tp jgn mahal2 tau..;p..

  274. best…memg best…sbb, name sy lia..hahahha…
    ehem, xde la sbb name sy..sorg kwn yg bg sy baca…memg menarik..ingatkn nati lan failed sbb mniru..huhu…xpasal2 sy pn malu skali..heheh..btw, pjgkn la lg cite tu..mcm budak hostel keee..best tau..congrates!very nice..

  275. Thanks…komik ni memang best.Semoga kartunis ubi akan terus berkarya utk menghasilkan lebih banyak komik yang menghiburkan pada masa akan datang.

  276. thanx bg komik free..mmg best..diharapkan bro ubi truskn dgn karya2 yg lg gempak..congrates bro..gud luck:)

  277. assalamualaikum ubi…
    thanx bg komik free…best la komik ni…kartunnya pun nmpk cute…dan kemas…cantik. sambung la citernya lagi…

  278. salam pd uBi™.. smart n jln cte y amat sempoi.. biasa berlaku pada bdk sek.. huhuh.. pe² hal thnks ar sbb bg sye komik free.. payah nk dpt ni.. hiih.. jazakaAllahu khairan jaza’ waAllahu yusahilakum insyaAllah ..

  279. dear ubi ,
    kalu dari segi lukisan , jalan cerita , ending smua aku tabik kat ang la cuma satu je aku nak komen try bagi ada message kat budak sekolah sbb cerita pasai budak sekolah dalam kartun ang tu..apa pun sempoi la walaupun pendek sangat

  280. Salam pada uBi,
    cerita yang menarik. dan saya terkena juga di part akhir cerita tu. haha. apapun setuju dengan bro zulkhairi kita kat atas ni, kalau boleh cuba tunjukkan message yakni moral of the story tu untuk adik2 sekolah.

    kalau sekadar cerita utk gelak tawa, rugilah usaha itu kan. kalau ada moral dari cerita itu, alhamdulillah. habuan dunia dapat, habuan akhirat lagilah dapat.insyaAllah. Jadi teruskan melukis. wassalam.

  281. salam

    ubi gane nk jd the best melukis……
    best la kartun ubi..
    dr kcl lg sy minat smpai dh besar bangka ni..
    tp knp dh xde kuaran lg..
    mcmner nk dpt kan kuaran2 yg lepas2…

  282. assalamualaikum kartunis ubi..smoga chat selalu la ek…
    terima kasih bebyk sbb bg komik free…
    sy bru jer abih download and xsmpat nk baca pn lagi…he…he..
    tp nmpak cover pn dh tau komik tu mesti gempak nyer…
    at last, arigato gonzaimas…
    gud luck for your karier…
    smoga dpt mnghasilkn byk lg komik yg bermutu…insyaAllah..

  283. salam..permintaan dari uBi™ u sye komen lebih dalam lagi tntg jln cte komik AKU, DIA & TEST..aku nak bg pandangn dlm msg y perlu disampikan..maybe dari segi perwatakan y di tunjukkan dlm komik uBi™ ni perlu ade msg contoh kpd budak sek..sbb rata² y baca n miliki komik uBi™ dri kalangan pelajar sek y belum tahu apa²..so ini je kot..mudh²an pandangn ini dpt di kongsi bersama..pe² good luck n sukses sllu.. ni blog aku.. http://www.artsdesigner.blogspot.com

  284. salam…wahhh mmg best giler la citer yg abg ubi wat…tp yg xyoknya,xpuas baca…pendek sgt…sy suggestkn abg ubi wat cite yg pjg ckit, br puas hati ni…heheheh…anyway coz bg free download karya abg ubi..kalau ble, bg la byk2 lg…moga trus success…adios..

  285. salam.. akhirnye berjaye jugak sy mendownload cite ni setelah lbh 10x fail… best la cite ni bro. tp tu ar.. pendek skit.. x puas bace.. tp xpela.. bende pon free.. buat ar cite panjang pastu bukukan.. msti saye beli.. hehe.. pepun gud luck bro.. tabik!! hep!!! ;p

  286. Dr segi illustrasi…memang cantik giler…

    dr bab crite plak…
    memula mcm agak slow skit…
    tapi last2 tu klakar habis…
    tahniah bro…
    dan thanks sudi bg komik free…
    lain kali kalau ada bglah lg….hehehhe

  287. Salam Ubi..bro punyer kartun mmg best sampai dah tak tau nak komen aper…jalan citer jelas,pastu lukisan memang bersih,,itu yg fans hendakkan..bagus tingkatkan usaha..

  288. salam..
    sye pun dh lma tggal mjalah ujang..p ble bce blik cite ni tbe2 sye jd mnat..emm cmne nk dpat sume komik abg ubi ek??
    keep it up..
    gud luck

  289. salam mr. ubi..
    baru je baca komik tuh sambik2 tanda paper budak2 nih.. hehe..
    menarik, dpt merehatkan minda yg mmg tgh serabut, lukisan yg memang comel…
    keep up d good work…
    lukislah byk2 komik lg..
    all d best 2 u… :)

  290. Huuuu…..syoknyer…terasa macam zaman sekolah dulu plak…Kalau dibukukan lagi best tau..Bleh simpan wat kenangan….

    Teruskan buat eBook lagi ya..heee

  291. salam..
    sy da pon baca ‘aku,dia & test’.mmg bestlh..tp pendek sgt lh…ble x pnjgkn g?heehee…IN pn best gak tp sy da lupe endingnye.lau ble download best gak..pepun all da best…
    😉

  292. aku betul2 x puas hati ngan hasil keje ko ni la…
    naper ko wat mcm ni?
    naper suka wat keje sekerat jalan..
    citer ko memang dah bagus so teruskan je la…
    aku dah x sabar nak tungu sambungan citer ko ni.
    tahniah anak berjaya!!!!

  293. best wo, terkenang kat awek aku masa zaman sekolah menengah dulu..haiz. Tahniah Ubi, saya suka sngt dengan komik aku dia & test ni! Harap2 ada sambungannya. :)

  294. Salam.
    good job abg ubi!
    kaedah pemasaran yang efektif.
    harap-harap dapat lagi baca hasil karya abg yang lain.
    rindu pada aku, dia dan vlkwagon.

  295. salam!

    had trouble downloading the comic, finall did this morning. browsed through the whole thing, but didn’t really read it panel to panel, word to word, detail for detail. anyway, at a glance, here is what i think:

    i used to read a lot of “budak hostel”, “aku, dia & volkswagen 2”, and maybe a bit of “IN”, when i was growing up (i still am, in a way, we all are). although i never got to finish everything or read everything from start to end (something always happened… missed an issue here or there… but eventually i stopped buying comics – can’t remember exactly why), i really, really enjoyed those comics. i really, really enjoyed the stories there, the way i could relate to that, being a young malaysian, going to local government schools…

    so this comic you gave out, and i thank you, mr. ubi, for your generosity, is very, very nostalgic for me. reminiscence of my teenage years buying ujang and reading yours, aie’s, gayour’s, manggis’, lyn mafia’s etc’s stuff, which i love so much.

    it captures, in essence, what these comics where about. something we can relate to, might have happened to friend or to ourselves. it speaks the language we speak in, and it “thinks” (almost if not always) the way we, malaysians, “think”.

    definitely something i’d re-read, just like the good old ujang / apo comics i used to have (not to mention the collected versions of the stories like “blues untuk aku” or “bersama selamanya”… which reminds me, where can i get a copy of the complete “aku, dia & volkswagen II” comic? would really love to have that… and the rest of the other classic titles too of course).

    i stumbled upon your website by chance last night, looking for nostalgia, seeking memorabilia’s from my past. and i am very happy and proud to see that you have gone so far. that is awesome, man. keep it up!

    alright, i’ve written long enough.

    sorry, i could’ve used BM, but i felt using english in my comments would probably provide you and other readers a different perspective of the (other) readers of malaysian comics, or particularly (but not exclusively) malaysian BM comics.

    selamat!!!

  296. salam, abg UBI…..
    1stly, time kaseh sy ucapkan coz bg sy bace free comic 2..mmg best pon lau sape2 dpt bace comic free neh..huhuhu
    cite yg menarik tp pendek r xpuas bace….hehehe
    TAHNIAH!!!! sy ucapkan…1 percubaan yg bagus…hope nnt ada la lg comic alam maya cam nie…tq
    ————————adiossss————————

  297. Terima kasih abg ubi… memang best. Skripnye bagus.jalan cerita pun ok… cuma kalau bleh struktur lukisan abg ubi tu jgn lah berterabur ek… Sy suka lukisan abg ubi… kalau bleh abg ubi buat cerita zaman kecil, alam persekolahan pas2 alam remaja ,dan dewasa dan selitkanlah nilai-nilai murni masyrakat kita dalam comik tu. saya rasa semua peringkat umur bleh mendapatkan komik abg ni… apapun semoga abg ubi berjaya mcm Dato` Lat. boleh mencipta nama di persada antarabangsa. maju anak melayu

  298. Salams bro UBI..

    hmm…mmg rindu sangat nak tgk hasil dari bro UBI… saya mmg follow citer Aku, Dia & Volkswagen dan In…tapi tu la..sayangnya semua tak abis..
    Untuk karya terbaru ni, 1st time baca rasa “Alamak!! Pendeknya citer dia…” rasa macam baru je baca 1st page… tgk2 dah abis… emm..teruskan la berkarya ek bro UBI… bila dah secara maya nie lagi mudah… lukisan pun nampak cool macam dulu…

    apa pun, rasa bertuah dapat jumpa blog nie walaupun lewat setahun…

  299. askum bro ubi..

    komen gua mngenai komik bro ubi memg 5 star
    gua dari dulu follow smua citer
    cuma nak kmpul balik yg lama nak wat koleksi susah nak cari la.
    lau ada yg leh download sampai tamat agi smpoi kan
    apa2 pon,good luck

  300. komik yg comey (*_*)
    terasa kembali ke zmn skolah dulu bler bace komik neh..
    tp x puas ar abg ubi..bykkan lg page 4 da next komik ya!
    wateva pon,congratulations bro..
    thanks 4 da nice comic..
    really love it =)

  301. bro mmg best ler komik ni….dah lama x ikuti perkembangan ujang nih(terutama Ubi)..sejak dah keje…Pehal pun congrat…..

  302. Assalamu’alaikum warahmatullah~
    Alhamdulillah, setelah sekian lame xlyn komik3 sejak abs skool, ttibe dpt tau ade komik percume blh download kt internet~
    harap usaha cmni blh diteruskan~
    wlaupun komik tu xpanjang, tp sekurang3ny dpt la juga menghiburkan org y membacanya~
    kalo blh, wt skali komik y panjang~
    dlm sebulan skali ke klua utk free didownloadkn~
    anyway, thx byk3 Abg Ubi~
    komik ni 1st time sy dpt bc dlm format pdf & blh didownload~
    semoga berada di bwh naungan Allah SWT~
    Wassalamu’alaikum warahmatullah~ :)

  303. ASSALAMUALAIKUM…..
    1st skali nk ckp…
    mmg gempak la cite nie…
    law ade yg baru lagi nk download la…
    heheehe….
    kartunis ubi wat la komik baru….
    leh la download banyak2…
    baru ar best….
    anyway…
    GEMPAK LA!!!!

  304. Assalamualaikum…

    seperti sedia maklum..lukisan kartun mmg cun dan menarik. ceritenyer memang besttt… cumenyer…ilustrasi untuk komik ‘aku, dia & test ni….nampak mcm tebal..tp ble download..ckit aje ek citenyer. hehe. kalau lg tebal, lg banyak cite . lg bestttt. hehe.udahler free…nak pulak tebal2 ek. anyway, ini je la komen saya,hehe

  305. Salam…

    Sokong dengan naems, kalo tebal lagi best tu..nape sket sangat ceritanye?hehe..anyway best la dpt baca free and cerita pun as expected form ubi..mmg baca kartun ubi daripada ujang dulu masa tahun 90an..caya la..

  306. heeee =)

    nape address same ngn add ofis saye…hikhik =)

    waaa…..sy dr dulu sgt suke katon2 kamoo =)

    sgt comey dah selamber kodoks…hukhuk =)

  307. eRm, thank u abg. ubi utk ‘aku, dia & test’ 2…=)
    hope dpt la abg ubi wat lg krtun mcm 2 cz cun beb krtun abg!he…dpt juga hilangkn rindu nk tgk krtun abg.act.,sy rindu gile ngn ‘aku, dia & volkswagen’ abg 2…=((( rmi peminat abg rindukn cite 2…abg xde ke penyelesaian utk krtun 2??? =(

  308. hanye stu prkataan je yg saye nk katekn ttg buku ni..iaitu..MANNTOPPPP….
    err..klu bole nk free lg..xpuas ler nak bace..hehe

    mmm..sye cadangkn supaye kartunis ubi wat satu banner 125×125..nnti bole ler pgunjung ltak kat blog mereka utk promote scare bsr-bsrn..camne,ok x?xpn mmg da ade,sye jer xtau?

  309. emmm…besh3..cite 2 besh sgt tp pendekla, baru je nk feeling2 bacer, tetibe dh habis..huhuhu…
    wat everpon, bagus ubi wat camni, sekurang2nye bagi manusia2 yg bz ngadap komputer leh belek2 & baca pasal kartun terkini ubi..
    tahniah, & thanks sbb bgi baca komik free!!

  310. salam.
    sori abg. ubi…lmbt bg komen.
    pada pndangan sya…cara abg mlukis mg bgus sgt…plg top la sy bg rnkg kt abg..sb sy mg respek r kalu org tu kalu pndai mlukis..sy bleh r sket2…tu pn kalu da mood..bru jd…kalu x jd pny…
    eniwe….nk tny abg….komik tu yg tu je kew…kew da smbgn dia lg…kew sy ktgglan…
    pe2 pn mntk maaf kalu da slh k abg. ubi…
    wasslam…..

  311. mmng best la bro… rasa ghindu terubat lek bila baca test komik nie…. pepehal…all the best bro… mak saya pun minat gak karya u

  312. Hehehe,
    Thanks bro, buat teringat zaman2 masa belajar dulu, now dah tak baca comic, tapi mayb lunch jap lagi nak g cari 1 kalau ada.

    p.s: Dalam dunia sekarang ni susah nak dapat benda free. 😉

  313. Salam saudara Ubi..terima kasih dengan ederan percuma anda…cara yang efective menggunakan internet sebagai medium…sya gembira dengan perkembangan saudara..tentang komik tersebut…menarik dan menghiburkan.. suatu komik yg best n bgus skali….thank broo….

  314. seriously..ubi masih berbisa mcm dlu2..ak merindui karya2 ubi semasa di ujang dulu.tp sekarang, ujang dah ke mana.dah x bes..tp, komik free ni mmg tiptop!!..timokaseeyh!

  315. Salam,

    Bile nampak saudara kat MHI ari tue,saye tringat balik kartun Budak Hostel huhuhuh..Tak teringin ker nak buat sambungan lagi..Pe pon kartun saudara memang maintain best huhuhu.

  316. saya suka hasil kerja anda
    teruskan berkarya..
    saya akan terus menyokong
    hasilkan karya2 yang lebih mengancam lagi!
    😀

  317. lukisan yang cantik..
    jalan cerita yang menarik sebab kita tak aspect watak utama tu tulis surat cinta..huhu..
    sangat tahniah untuk ubi..
    cuma saya nak komen sikit tentang adab watak utama dengan ibunya.memang ini sekadar kartun tetapi yang meminati kartun terdiri dari semua golongan.tua..muda..dan kanak-kanak.takut menjadi ikutan bercakap kasar dengan ibu bapa terutamanya golongan kanak-kanak. contohnya perkataan “kepohla mak” ataupon “lecehla mak”. diharap ubi dapat memberi perhatian terhadap perkara ini.

    p/s: upin & ipin yang suka menjawab walaupon umur baru setahun jagung. kita rasa kelakar dengan gaya percakapan, suara yang comel dan pergerakan yang spontan. tetapi kita lupa nilai-nilai yang tidak elok kadang-kadang menjadi ikutan anak-anak muda. lawak tidak semestinya bercakap kasar dan kotor.

    pandangan ikhlas dari saya.

  318. Salam saudara Ubi,

    Kartun saudara sangat best. Lukisan yang kemas dan yang paling penting, elemen surprise waktu ending dia.

    Suka sgt cerita yang unpredictable macam saudara buat.

    Tapi tu la, panjangkan lagi blh tak? hehe..tau saudara ubi bz. Saje je request. X buat pn xpe.

    Neway, keep it up ur gud work!

  319. salam..
    tanx komik free..
    erm..citer yg best n lukisn yg cute..
    klu pnjg ckit lg best
    n klu dpt selitkan nilai moral..
    mmaf n tahniah
    mg terus berjaya n tanx again

  320. salam bro..sy dah baca comic tuh..
    emmm boleh tahan..
    bukan apa, bro mmg dah well known sbg pelukis kartun dgn imej brsih, so crdit 4 u utk comic nih..
    lukisan mmg gmpak.. sy sgt suka..
    cuma mungkin isi kurg, sbb pendek kan..
    so tak brapa bleh nk feel sgt..hehehe
    not bad lah…
    emm..nk bg pendapat sketlah..
    mgkin bro lh buat plak karaktor islamik..
    tingin nak tgk comic based on islamic character..
    hopefully sgtlah kan..
    mana tau nnt bleh jdik masterpiece like ADV ke kan..
    who knows, rezki bro…
    apapun. still enjoy reading ur comics..
    n keep up a good work!

  321. nice job ubi! but…

    i need some more…huhu

    pendeknyer cte nih..sambung arrr lg..(atau ini baru permulaan?)

    but anyway..i’m very sure kalo ubi sambung lg cte ni, for sure ada ramai peminat akan berterima kasih.

    erm..teringat zaman remaja..really enjoy bile dpt berguling2 di katil hostel dengan ‘Ujang’..n sooooo sad bile warden rampas my collection..uwaaaaa!

  322. salam…wahhhh.. bagus n mnarik skali…. best la… semoga sntiasa mmprtingkatkn lagi mutu yg sdia ada.. apa2 pn, gud luck!!!!!!

  323. Salam,
    memang best la bro ubi punya kartun, sejak dari zaman Budak Hostel lagi…. Aku, Dia n Test antara karya bro Ubi yang best, mengembalikan nostalgia zaman2 sekolah dulu, tapi nak lebih nostalgia kalau cerita budak Hostel, pasal saya dulu budak hostel gak.
    Bila nak terbitkan kompilasi baru? huhu

  324. salam..
    tq..sbab bg komik free.
    huhu..da lama da bnda ni rupanya..
    br nk download..
    ok cita 2..
    best..
    lukisan dia pun okay..
    all da best

  325. Komik yg abg ubi lkis 2 mmang best…
    usaha yg bek..
    sy hrp abg ubi dpt wat lagi komik spt itu..
    hwaiting!!!^^

  326. salam..abg ubi….
    makasih peluang baca komik abg….(free lak tue)..hehhehe
    komik tu mmg menarik sbb “ending” yg x disangka…sy rasa enjoy baca…
    thanks again..n wish u all the best…

  327. salam bro ubi,

    thanx 4 da free comic. suka sangat. watak dia best & comel.

    saya harap bro ubi dapt jdkn karya ni lain dr karya sebelum ni walaupun kisah dia masih dalam dunia sekolah.

    newey, good luck & truskn berkarya.

    May Allah Bless

  328. assalam….
    komik abg ubi mmg superb laa….
    d kecik sy bace komik abg ubi nih…
    mmg minat betul laaa…
    abg ubi ni keluarkan la cite pnjg cm budak hostel tu ye…insyaAllah kami support pnye…
    ape pn, teruskn usaha berkarya ye…
    ?? ?? ???
    wallahu’alam….

  329. abang ubi,
    assalamualaikum~

    tak sedar cerita dah habis tapi tangan duk scroll down jugak.mane tau kut2 ada lagi tapi sayang dah cukup limit, takat tu aje…

    serius baca tak puas. rindu pun duk bertakung lagi tak sempat nak melimpah keluar habis.heh.oke sound exaggerated.sengaja!

    buat cerita lain pulak, pleaseeeeeeeee..

    :)

  330. salam UBI. Tahniah kerana dapat menghasilkan cerita pendek tersebut dengan jaya. saya terhibur dan ianya membuatkan saya terkenang di zaman persekolahan. Terima kasih kerana download secara percuma. Iya…sapa yang tak nak barang percuma. Apapun….secara tak langsung ia mengembangkan lagi komik UBI. Go ahead….

  331. hai encik ubi,
    Cartoon awak mmg cute..dari dulu sejak zaman sekolah lagi minat..pastu mcm dh lost contact plak dgn dunia komik.since terjumpa balik dlm virtual world ni,hopefully saya dapat ikut perkembangan cerita-cerita cartoon awak yg baru.keep up the good work :)

  332. slm..1stly,thanks coz bg komik prcume..kmik 2 bez n cute..hrp2 pasni dpt byk lg kmik prcume..hehehe..anyway,gud luck..aja-aja fghting!!

  333. Aku,dia & test.Mmg best.Masih ada konsep aku,dia & volkswagen.Tu la yg aku,kami & peminat nk kan…Ha..Ha..Ha..
    Kartun abg ubi mmg x bosan.Ada daya tarikan yg tersendiri.
    Kira special la…or magic touch.Saya rasa baik abg ubi move forward “Aku,dia & test”.Lg pun abg ubi x dpt nk abiskan “aku,dia & volkswagen”.

  334. salam kartunis ubi… bie nk tnya ni cmna nk dapatkan komik2 karya abg ubi yg terdahulu ye? bie teringin nak tahu plot crite komik ‘budak hostel’ dan komik2 yg lain.. jelous la tgk peminat abg ubi yg len da baca komik tu tapi bie tak baca lagi…geram tau…. harap abg ubi dapat jawab pertanyaan bie ni k….wassalam

  335. assalamualaikum…

    pd aku crite 2 ok tp pendek sgt.klau dipjngkn lg bgs.ha3.aku enjoy bc lu punye komik. bile bc komik ni t’igt plak pd komik aku,dia& vokswagen.so keep up of the good work ^-^ bro

  336. 1st skali thanks utk free download komik aku,die & test..watak masih kekal cun,jln cerita ringkas dan mudah di fahami dan mmg best la kartun abg ubi..lukis ape pn best..

  337. salam brado Ubi Kontang..
    hek hek hek…
    cayolah citer aku, dia dan test tu..
    memang best.tapi x kan pendek tu je citernye???
    x puas la..kasi la panjang2 sikit..adoiiii..
    ape2 pon, tahniah 4 this comic.best2..

  338. fuyoo…best3…lawak n kemas je…cite nye simple n x meleret2…so senang nk fhm…2 y penting kn2??…x de r ade istilah lwak kurang cerdik kn??? i give u 5*…hehehe

  339. salam abg ubi… komen saya tentang karya komik abg ubi la…ermmm.. minteresting gak r… ske saya bace.. simple je tetapi plot die menarik….

  340. salam abg ubi..komen tuk komik abg tu..
    cite best p pendek sangat..xde sambungan ke..
    klo ade smbungan msti lbh menarik..

  341. ubi..bg pandangan akak ianya sungguh menarik utk dibaca..anak2 akak memang sukakan komik keluaran ubi..mereka ternantikan komik yg terbaru dr ubi..tahniah dr akak dan semoga ubi dpt hasilkan lg karya2 yg terbaik

  342. aku suka…aku kagum! bro,tros kan pjuangan hang…jangan layu kat tengah jalan mcm “sesetengah”… aku bangga coz dapat lagi baca walopun dulu aku pnah x dak dut nak bli ujang…..aku masih gelak…masih sempat berfikir ttg komik hang… tulisan yg ringkas..pemahaman n mesej yg jelas.. sememangnya dekat dgn pembaca… tu identiti hang…. bagus bro!

  343. sori le en ubi … saya tidak terima komik ubi tu. ada masalah sikit dgn website saya kot … sedih gak tak dapat baca.

  344. salam..
    mang sy tabik abis la dgn jln cerita dan watak dalam komik 2..
    cume ringkas sgt..
    tp pe2 pon sy respect la dpt tgk art work abg yg gempak gile..
    hari2 sy cube nak buat cerita mcm 2 pon x bleh..
    pe2 pon,TAHNIAH buat abg ubi sbb da buat yg terbaik..
    sy harap dpt bace karya2 abg yg lagi power lpas nie..
    okey!!
    gud luck!!

  345. assalamualaikum…

    xbleh blah langsung komik ubi..

    aku rasa ko xyah la melukis lagi.

    artwork out

    hehe xdela..

    saya minat dari budak hostel lagi..

    cuma selepas ubi pg g3 aku dah lupakan ujang..raya je beli hehe …

    abg thnk free comic…bg la byk2

    saya mmg suka free gift…

    sebab saya pun suka bg benda free ..bagi sokongan hehe

    minat nak jadi kartunis tapi malas melukis haha

    salam~

  346. komik yg abg ubi wat 2 mmg best
    suke giler ah
    tp yg x bestnyer
    sket sgt
    rse cm x puas jer
    wt la pnjang2 sket
    ps2 bg kitorg bace free
    hehe
    smoge berjaye
    truskan usaha

  347. salam tu mr. ubi.
    1st tq bebanyak kerna bg free ke sy komik awk…
    mmg habes klakor! dah lama sy x baca komik dlu time blajar kat skool kira addicted gak la!
    skrg klu bacer pon komik yg dinovelkan citernya…
    itupon translate bahan dr luar…
    aper kate mr ubi cetuskan ubi mania dgn citer ni…siapkan dgn sequel ker…
    apapon komik awk mmg superb…..besh : jln citer, lawaknya, efek x yah citer la…mmg smooth abesh!
    keep good job mr ubi
    chaiyok

  348. salam…
    thank’s bg free sy komik awk……scra jujur sy katekn mmg best jln cite dye…..tahniah coz dpt wat komik yg terbaik……pasnie sy hrp awk dapat trskn lg ngn komik2 yg lg terbest….leh sy bc lg,hehehe…..papepn gud luck k…….wassalam

  349. kartun bes,jalan cerita bes,lukisan kartun perfect~xde warna je..hehe..bravo to ubi..
    tapi nak aca kartun IN balik..waaaaaaaa rindu ye kat kartun tu..

  350. name sy Mohd Zaqimi snarnye….
    erm komen sy tntg komik aBg ubi ny….
    Hurm…
    xmcm kaTun yg len…
    peh Lawak aBes…
    best of da Best…
    Top Lg meNgeTop…
    aP lg sy Na Puji ek’
    krg bgge lak aBg uBi…
    he4…
    terUs kn PerjuaNgan aBg uBi dLm induStri Komik ny…
    hohohoho

  351. wa….papehal pn thniah n syabas
    kpd bro ubi!
    haha..thanx a lot coz b’murh ati
    bg ktrng dwnld krtun2 yg cute 2, hihi..
    overall ghasenye amat2 la memuas atikn
    ati2 makhlk yg mmbace komik ni..
    nway, GUD LUCK n KEEP UP WITH UR CREATIVE WORK! :)

  352. Assalammualaikum Kartunis UBI! =)
    Apa kabo? Moga sihat-sihat hendaknya. First of all thank you yeee for the free komik! Hmm.. emel yang sy dapat tu kira emel personal ek ker emel standard? If emel personal, wah mcm best gak.. dapat emel dari Kartunis! huhu. And- takde nya nak santai menghadapi masalah dunia yang tak pernah putus ni.. hehehe..

    Anyway, the response of the komik ek? Hmm.. sebagai peminat komik.. I love it!! As expected from you! Short, simple and of course, hilarious! Tersengih jugak sy membacanya… kalau dalam bahasa Brunei, ‘terkidum’ jua sy membacanya.. mcm apadaaa.. yang dia sibuk tulis surat cinta waktu test tu buat apa.. hikhikhik. it does happen kat real world though..tapi taklah waktu test.. hikhikhik. cali banar! 😉

    Keep up the good job ye Encik Ubi! =)

    Wassalam.

    Rusy
    BSB, Brunei.

  353. Hai Ubi,
    Saya masih di Fiji ketika mendownload komik anda, pendapat saya, ia sungguh menghiburkan dan saya suka gaya stroke anda. Semuga lebih banyak karya anda boleh di dapati on line. Amat menghiburkan untuk pengembara seperti saya

  354. salam..
    best sgt2 cte die..
    trigat lak zman sek dulu2..=)
    bese la wk2 nkal2 dulu..hehehe
    lg 1 sy ske sgt2 tgk lkisan saudare..
    cntik n unic..
    pape pon good luck for u..
    caiyo2!!=)

  355. Salam…

    Pertama, mekasih bebanyak ler sal bagi komik percuma ( heheheh benda percuma sapa x nak kan?!!!)
    Sebenarnya dah lama tak mencuci mata dengan komik, tiba-tiba aje hati ni meronta2 dan tercetus ler lahar dan jatuh terdebuk kat laman web kartunis ubi dan terdownload juga ler komik percuma heheheheh…..

    kelakar habis sampai tersuspen batang hidung ni bila baca kartun awak…..memang mantap habis!!!!!!!! tahniah kerana menggunakan kurniaan Allah secara kebaikan bersama!!

  356. Salam…hehe..thanks 4 d komik..
    hurmmm…citer tu mmg best…xpasal2 kantoi..
    tambah plak ngan karikatur yg tersgaaaaaaat la tomey..
    ni pglm bro ubi kew? hik..hik..
    pape pun this komik tetap best!!!!!!

    All the best for bro Ubi n teruskan berkarya demi dunia kartun…Chayok!!Chayok!! (^^,)

  357. salam,semoga ubi sihat2…

    saya dah baca komik tu dan bg saya ianya just ok2 ajee…mungkin sbb saya dah melepasi tahap remaja dah x berapa enjoy citer bdk2 nie.(tapi saya suka dgn lukisannya mmg menarik)

    selamat bekarya…

  358. salam.. cerita yg sgt mnarik.. klu pnjg lg best lg hehehe…sy suka cter nie…lukisan carton menarik dan cntik.. bg sy seorg studnt animation..sy jd kn ubi sbg role model hehe.. k la slmt brjaya n teruskn brkarya.. krna krya anda sgt bharga…wasalm

  359. hai……… sy dah baca dah komik tu.. best sgt2.. lgpn sy suka kartun lukisan ubi, cntk.. kalau saya lukis sndri pun blm tentu secntik tu..heheee…

  360. Terima kasih cerita dlam buku komik tu ianya sangat bagus.jika ada buku komik yang baru lagi saya akan mendownload nya k.

  361. Assalamualaikum kartunis ubi.
    best sangat komik aku dia dan test. Dulu mula baca aku dia dan volksewegen waktu sekolah rendah. best sangat komik tu. comel jer karekter katun tu. sekarang dapat balik baca komik kartunis ubi. minat sangat dgn stroke(betul ker eja camni?)

  362. Salam, pape pun sy dah abeh bc katun abg ubi nei..yang pasti katun nei tak kecewe kan sy sgt lah..best gk cm katun2 abg ubi sebelom nie..kalo katun nei lagi panjang lagi best n abg wat by episod2 ker..tu cadangan sy jer lah.. pape pon sy sokong abg ubi. IDOP ABG UBI!!!
    YES LAH..

    wasslam..

  363. Salam sejahtera..

    terima kasih bebanyak bg komik free kat saya. Saya dah baca crite tu, mula saya ingat crite utk test Volkswagen sbb crite dulu saya xsempat baca habis..

    tp xpe, crite brother ubi yg ni pon ok gak.. jalan crite dah ok.. tp nampak simple je.. Hrummm, saya tahu brother ubi blh buat yg lebih baik dan menarik!! saya nantikannya.. ok, reply u soon.. Slamat Berpuasa..

  364. ai…
    mekaceh kasi free komik..dah lame x layan komik sebenarnye hehehe(buzy gan keje huhuhu..)
    kartun tomel…crite pun best tpi..abis dah huuhu :(
    papepun thanz alot..selalu doakan kejayaan n kebahagiaan ur all…amin..
    sElAmAt bErPuaSe..(jgn pnteng tao hehe 😛 )

  365. sebelumnya trimakasih utk komik gratisannya :)
    keren! salut dengan ubi. saya baca pertama sekali karya ubi sekitar tahun 2006 (dari majalah ujang), sampai sekarang style-nya tetap konsisten. Simple tapi penuh karakter. Terusin, bi! saya tunggu karya gratisan anda yang lain
    hehe

  366. Assalamualaikum,

    Komik yang menarik dengan pengisian yang menarik malah hasil kerja yg sangat menarik perhatian saya.. teruskan usaha kartunis ubi…

    tq byk2 dengan download free…
    ade komik lain??

    Selamat berpuasa…
    Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..

    Wassalam

  367. salam ubi,..
    thanks utk komik yang free tue,..
    mmg best r,..
    harap ubi mencipta karya2 yg lg best di masa akan dtg,..

    Selamat Ber Puase,..

  368. salam..kartunis ubi..
    best la kartun nyer..
    anyway,harp2 katunis ubi x henti2 mnghslkn karya yg best tok mase yg akn dtg….

    SELAMAT BERPUASA!!
    HARAP2 POSE PNOH LA YEW…

  369. Assalamualaikum,

    Komik Aku, Dia & Test merupakan satu hasil kerja yang menarik perhatian saya dengan lakaran dan pengisian yang lengkap dan menarik.

    Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada kartunis Ubi kerana memberi ‘download komik ubi Percuma’. Saya berharap Kartunis Ubi dapat menghasilkan sebuah karya yang menarik minat dan satu cerita yang panjang dengan menghasilkan sebuah buku melalui penjualan secara online.

    Saya ucapkan selamat berpuase &
    selamat menyambut bulan ramadhan..

  370. salam saudara ubi..terima kasih atas karya saudara..utk pengetahuan saudara saya mula membaca karya saudara pada tahun 1995..budak hostel antara yg paling saya minati mungkin disebabkan atas sedikit persamaan semasa di zaman bangku sekolah..kemudian saya ikuti karya saudara aku,dia dan volkswagen..almaklum pada ketika itu saya baru belajar mengenal hati budi seorang wanita..hehehe..dan skoolastic saya ketinggalan..tidak saya ikuti..maafkan saya..tahun 2009 saya terjumpa URL saudara dari blog saudara gayour..kini seolah saya mengimbau kenangan lalu..teruskan berkarya saudara ubi..insyaallah saya sentiasa menjadi peminat saudara..

  371. hm..cite aku, dia n test ni bley thn la..
    tp bez lg aku, dia n volkwegen..
    tp..pe2 pon..all d bez..
    moge komik kluaran yg akan dtg lg gempak dr yg ni..
    gud luck bro..

  372. aslmkm….

    slamat brpose kt brader ubi..

    komik brader memang best gle…

    gelak sakan membacenye..

    errr… komik baru bile nak wat???

  373. salam…

    aku, dia & test tu mmg menarik. Dgr tajuk pon dh leh agak sape penulis die.
    unsur lawak tu merangkumi sebahagian dr idup kite.
    all in all, good job!!

  374. salam..tq atas katunnya yer..anyway mmg best cerita tu, asyik2 baca rupanya tak sedar dah hbs ingat ada sambungan lg rupanya takda..best lah..teruskan usaha lagi..chayok2

  375. nice..
    lukisan die kmas n bersih..
    ADV x de untuk di donlod ke?
    Lu xnk wat t-shirt ADV ke??
    dh la mug gua x smpat nk beli..
    wat la tshirt plak..

  376. salam, 10’s so much coz bg aku baca komic free, hehe
    komic hasil tngan u bkn indah kabar dari rupa, tp memang indah pun hehe, bes….aku suka. citernye fresh n lukisan pun cute hehe……hasil tangan y creative…
    all da best bro.

  377. thanks a lot for the free comic, ya…sy akui lama dah x baca hasil karya kartunis ubi ni..last sy baca tym zaman2 prsekolahan duluuu…waaa…memang best! sekarang zaman bkerja ni tetiba dah terbaca balik memang rindu la nak baca terus2..apa lagi klu free mcm ni! haha, so far karya ubi ni memang cunnn la..sgt2 cunn..no ha komen ckit..rasa x puas hati la bca singkat sangat..ada tak koleksi kartunis ubi yg panjang ckit cetanya? heheh..klu ada inform kt saye…

    yang Menanti,
    Penyokong ubi…(“,)

  378. komek ni best tol la…
    lagi2 benda free…
    mklm la… msk jamban pon kena duit…
    tapikn komeknya pendek…
    elok ngah layan baek pny da abis…
    ampeh…. mana nk cari sumber ni lagi??

  379. tq ubie.. comic ko bestlah tp pendek sangat, buatlah full mcm biase2 majalah lawak baru layan. hm.. kartun ko lukis canteklah, hahaha bodekk. lastly, aku nak wish selamat hari raye dan smoga kartunis ubi dirahmati allah. aminn..

  380. Awal Perkahwinan
    Isteri : “Jom kita pergi bukak puasa”
    Suami : “Jom..asyik bukak kat rumah, bosan plak..”

    Pertengahan Perkahwinan
    Isteri : “Jom kita pergi bukak posa”
    Suami : “Abang penat laaa..Ayang pergi sendiri laaa..naik lrt ke..drive
    ke..teksi ke..(dalam hati….”angus duit aku”)

    Penghujung perkahwinan
    Isteri : “Jom kita pergi bukak posa”
    Suami : “apa bukak posa..?..aku kompang sia2….

    (Peringatan; Toksah bukak posa kat luar lain kali. Dulu kini dan selamanya…)

  381. coolio~

    but then, sm mcm zuriati’s n others’ opinions, it’ll be masyuk if ade sambungannye. too short, i think. tp cam worth je le, sebab free. hehe

    nyway, gud luck bro~

  382. salam…
    Congratulation bro…Walaupun crite ni pendek but it’s ok la cz dh namenye pon free kn..lepas rindu sy nk baca karya Ubi yg kiut cam zaman sekolah dulu2 huhu

  383. aku, dia, dan test.. best2…
    tahniah akh ubi..!! moga nikmat pemberian Allah pd akh ubi dpt digunakan pd jln diredhai-Nya.. wallahu a’lam.. (^_^)

  384. komik aku, dia dan test memang betol2 kelakar. Congratulation to u. Semoga dpt menghasilkan kartun yang lebih mantap tahap kelakarnye.(harapnye lepas ni ada lagi komik free..hehe..).Wassalam..

  385. salam…
    adakah aku terlambat nak baca komik ko nih????
    memandangkan ramai yg memuji ko..aku malaih nak berbuat begitu…huhu…dan aku nih ntah orang keratusan berapa plak..sure2 ko malaih nak baca….apapon ….ko patu ucapkan ALHAMDULILAH…pada tuhan yang memberi ko idea dan sedikit kelebihan tu…..ingat….!!!!!dirikan solat..solatlah jemaah…..terimakasih kerna membenarkan aku download nih…..wassalam..

  386. salam abg ubi,
    best r citernye..baru bace ckit da rase nak lg,nak lg n nk lg..huhu..
    harap2 abg x jemu la utk terus bt citer yg best2 lg utk ktorg terus bace,bace n bace..
    thank!

  387. hai…
    disini saya mahu mengatakan bahawa……
    jeng jeng jeng……
    saaaaaangat besh..
    hehehe…
    btw…
    kan best klu abg ubi panjangkan lagi komik tu..
    lagi besh…
    ok…
    keep it up

  388. ubiwankenubi….
    sy sbenarnya peminat ujang
    tp for some reasons sy berhenti beli majalah ujang
    tp saya rindu karya kartunis2 ujang mcm abg ubi
    thanx bg komik percuma…terubat rindu….
    tp pendek sgt la …tak puas
    ni la melayu…
    bg betis nk peha…hahahah

  389. Assalamualaikum…
    Thank’s a lot sbb bagi komik tu….
    mmg cite ubi buat x penah lari dari konsep cinta budak-budak…
    ape-ape pun memang best la….
    Ingat macam zaman budak-budak dulu la….

    p/s kalo ade komik free lagi bagi la tau…. hehehehe

  390. mantap la..da lame mencari katun karya ubi nih..tetibe terjumpe link ni. rs cam x caye je..hehe. neway thanx!! nnti bole wat byk2 lg komik tuk kitorang ni ye.. ^.^

  391. baguih la komik en.ubi ney…………. syok sngt….. saspen… thriller… =) .. kalo dpt komik free ari2 dr en.Ubi mmg meletop ari sy stiap ari………

  392. Hi apa kabar saudara Ubi,
    Saya adalah peminat kartunis Ubi sejak dulu lagi.Sebabnya adalah kartun saudara sangat kemas dan jalan cerita yang baik..saya tabik pada saudara…Saya pun minat juga lukis melukis ni…terutama lukis kartun..macam dah jadi darah daging pula..kalo ada tips yang baik punye, boleh saudara bagi saya yee..saya nak buat kartun gak..

    sekian,
    terk

  393. Salam…

    best la komek Aku, Dia & Test. Tak puaslah membacanya, pendek aja komiknya. Harap abg ubi dpt buat komik yg pjg ceritanya.

  394. hmm……….mmg sempoi komik ni.hilang rindu ngan komik ubi lps dpt komik ni.cam citer volkswagen n bdk hostel dulu (saye la slh 1 pengikut setianye…)lawak yg sempoi, watak yg comey2, mmg layan la……..tp tu la, x puas bace, pndk sgt jln citernye…

  395. fuyooo… best la pulak…. tapi la tak sehebat aku dia dan volkswagen. Wa tau la lu bukan budak sekolah lagi. tapi wa tabik lu cos masih buat cerita pasal budah sekolah. tapi apasal pendel sangat tak puas la baca. teringat gak zaman jadi budak sekolah. dari mana lu dapat idea ha…..

  396. best2..
    tp sket sgt la…
    amat2 x puas baca…
    huhu…

    setelah lama x baca hasil Ubi..
    ni bleh dikatakan pengubat rindu la..
    hehe…

  397. salam,
    teme kasih lah eh sbb bg komik percuma 2
    sy suka tgk lukisan 2 lawa sgt
    cete dia pon menarik n kelakr gle
    buatlah comik mcm 2 bnyk2 lg ye
    lpas 2 bg free kt kitaorg.hehe
    cayok….

  398. salam,

    thanks for the komik..dr dulu lg aku suka tgk awek2 yg ko lukis tu..cute! citer best tp too short, lom puas layan dh abis…bila nk kuar komik baru? ramai fan ko mesti beli nyer…

  399. bg pendpt sye,komik ubi mmg sempoi…
    byk menyelitkn unsur2 moral dan penuh dgn maksud yg mendalam…maintainkn…sbb ramai pelukis yg kurg m’punyai kehebatan melawak smbil m’beri impak yg tepat…cthnye kite kne slalu hormat dan patuh pd ibu bapa..
    so mmg bEST!!
    tlg update klu dah kua komik bru…buat panjang2 cite 2 k cth mcm BERSAMA SELAMANYA dlu2 2…bru leh bace lme2 sket…heee…UBI mmg BEST..;p

  400. salam..insyaAllah…
    smoga trus maju dalam rangka mencapai mardhatillah..
    harapan ad lg komik abg ubi tp biarlah berunsurkan islamik..tahniah kerana berjaya menghasilkan sesuatu yg berguna disamping mempergunakan kurniaan dan nikmat ALLAH…alhamdulillah!!!
    apa2 pun, insyaAllah.. still standing in syara’!

  401. assalamualaikum abg ubi..thanks sbb kasi komik free ‘aku, dia & test’ ni..sbnrnya sya dh bli dh buku ‘diam2 ubi’ & dh bca abis byk kali dh cite ‘aku, dia & test’ ni..mmg bez sgt2..ingtkn ada skali smbungn lan jumpa lia msa test driving (oppss trcakap la plak..kpd ssiapa yg blom abis bca smbungn cite ni hrap maaf hehe)..smbung la hntr e-comic smbungn cite ni n smbung pnjg2 lg msti rmai yg nk taw n trnnt2 kan kan

  402. saya tergerak hati nk baca sbb skang ni musim final exam…
    and tajuk yg cambest tu yg teringin nk bace…
    hehehe…
    anyway saya mmg suka bc komik…
    and lon time ago saya follow jgk la majalah ujang nih…
    so, teruskan usaha wat citer2 best okey…

  403. salam bro ubi…mmg best laa cite 2…lkisan pon cntek..
    kalo leh..wat laa lgi cite len..hehehe…wat wallpaper ntuk pc ke…ap2 pon..all the best ntuk bro ubi…

  404. abng ubi…..
    fist n petma skali nk ucp bebanyak tenkue so much la eh kt abng ubi cuz kaci free gtu komik AKU DIA DAN TEST nie..best wooo…tedd solute toing..toing..toing.. kt abng ubi…tp kan…nak gak baca citer AKU-DIA-VOLKSWAGEN tue…tulung r..hohohoh..n lastly..gud luck tuk karya abg yg sterusya…

  405. Salam….mula2 skali,smestinya nak ucap time kasih kat cik UBI kita…coz sudi bgi free komik yg ni…hehe
    sy mmg mnat pon sume cter karya UBI…mgkin dlu sempat la nak ikuti stiap episod sama ada IN @ AKU DIA & VOLKSWAGEN…tpi skrg da lama tggal…agak busy la jgk..btaun2 ketinggalan episod kedua2 cerita 2…ni pon kebetulan ada member tnye mnt kartunis UBI x?msti la minat kn….pe lgi,die pon bgi je la web ni kat sy…maka jmpe la jalan yg da lama ditinggalkan suatu ketika dlu…huhu…(huhu..cter kisah idup la plak)
    Alhamdulillah skrg,bkesempatan jgk la nak menikmati smula karya UBI kita ni…
    AKU DIA & TEST ni rsenye bru intro kan? pe pon,wlaupon intro,da best da pada sy …menarik n santai…mmg x mghampakan la karya hang UBI..
    tingkatkan prestasi n wat yg tbaek la tuk crita baru ni…msti rmai yg suka nnti…
    n sy ada satu soalan…
    camne tuk sy nak dptkan full story katun2 yg lepas trutama skali IN ngn Aku-Dia & Volkswagen…btol2 mahukannya…huhu..

    yg mengharap

  406. salam….huhuhuhu
    sian kat Bro UBI…sanggup reply lbh kurg 20 post komen je….yg selebih nye,x larat…byk sgt komen….hihihihi
    kang abis mse nak reply je,tgendala la nak perah otak cri idea wat crita…kikikki

  407. nak tmbah pmintaan..hihihi
    klau bley,sume karya2 lepas sy nak..huhu..
    IN,Budak Hostel,n AKU DIA & VOLKSWAGEN…hehe
    klau kna byar pon,den sanggup yo…tpi bpatutan la ey…hihi