Update Bomoh vs Hantu (1.0.1) dan…

Update game Bomoh vs Hantu untuk Android (version 1.0.1) sudah disiapkan pada hari Ahad lepas. Kami sudah membuang iklan banner di bahagian bawah skrin yang kelihatan besar – mengganggu gameplay (untuk sesetengah model telefon) dan diganti dengan iklan POP-UP YANG AKAN KELUAR PADA SETIAP KALI GAME OVER.

Nasihat kami – pada setiap kali game over, tunggu sebentar dan biarkan iklan keluar dahulu. Tutup iklan (atau boleh klik jika berminat dengan tawaran yang dipaparkan) dan boleh sambung semula permainan.

Continue reading

Terperangkap di drive-thru…

Terjumpa muzik video animasi hasil karya Al Yankovic ni di Youtube. Rasa menarik untuk dikongsikan di sini. Sebuah lagu karya asal R Kelly (agaknyalah…) yang telah diparodikan dengan sempoinya. Sangat kreatif dan lari daripada kebiasaan. Selamat menonton sambil makan burger! 😉

Nota: Al Yankovic adalah artis pelik yang terkenal dengan karya parody muzik sejak zaman awal 80an lagi. Ramai artis terkenal yang pernah menjadi mangsanya. Untuk maklumat lanjut berkenaan beliau, boleh baca di Wikipedia ataupun bertanya sendiri dengan pakcik Google.

Beberapa tahun dahulu…

Beberapa tahun dahulu ada seorang remaja lelaki yang tidak berapa mahir dalam bersukan atau sebarang aktiviti yang memerlukan ketangkasan atau kecekapan fizikal. Beliau sering disisih dan selalu menjadi yang terakhir dipilih untuk menganggotai sesuatu team sukan; samada untuk perlawanan, maupun untuk kelas pendidikan jasmani!

Ya, dunia ini memang kejam… tiada siapa yang mahu berpasukan dengan seorang loser.

Menyedari hakikat, remaja tersebut mengambil keputusan untuk berhenti melibatkan diri dalam segala jenis aktiviti sukan dan lebih gemar menghabiskan masanya bersendirian.

Dikala bersendirian itu beliau hanya membaca buku. Buku bacaan yang digemarinya adalah Majalah Gila-Gila – majalah kartun humor yang pernah popular di suatu ketika dahulu.

Terpengaruh dengan lukisan di dalam majalah tersebut, beliau selalu meniru dan melakar gambar kartun yang dilihatnya. Kini beliau merasa sangat tenang dan seronok apabila dapat menghasilkan lukisan kartun seperti yang terkandung dalam majalah tersebut. Masanya seringkali dihabiskan berlatih menconteng lukisan kartun dan ditingkatkan lagi dengan cubaan mengarang beberapa cerita komik.

Walaupun begitu, lukisan tersebut hanya menjadi koleksi peribadi untuk tatapannya seorang diri sahaja. Ini kerana beliau merasakan bahawa lukisannya itu tidak berapa cantik kerana percaya bahawa beliau memang tiada bakat dalam lukisan.

Keyakinannya itu berdasarkan rekodnya yang sentiasa mendapat markah C atau D dalam matapelajaran lukisan. Belum pernah lagi dalam sejarah hidupnya lukisannya digantung atau dipuji oleh guru lukisan. Di dalam keluarganya pun memang tiada seorang pun yang boleh dikatakan berbakat melukis atau berdarah seni.

Dipendekkan cerita, entah bagaimana buku sketchnya telah dijumpai dan dilihat oleh seorang gadis yang cantik rupawan di dalam kelasnya. Kerana namanya tercatit di situ, si gadis tiada masalah untuk memulangkannya kepada yang empunya.

Continue reading

Aku Masih Tetap Setia Pada Yang Lama…

Oh maaf…

Ribuan ampun dan maaf seandainya ada yang tersalah sangka dan kecewa.

Walaupun bunyi tajuknya mempunyai unsur jiwang, artikel ini sama sekali bukan berunsur cintan atau karat seperti yang disangka.

Ini hanya sebuah cerita perkongsian tentang peralatan dan gajet yang saya gunakan untuk berkarya.

Jika masih geram atau tidak berpuashati, silalah capai mana-mana novel yang mempunyai perkataan ‘cinta’ atau ‘love’ di covernya atau boleh juga onkan peti tv dan tunggu slot drama melayu, korea ataupun latin yang mampu memenuhi citarasamu itu.

😉

Sepertimana semua pelukis amatur dan profesional di seluruh dunia, saya bermula dengan sehelai kertas, sebatang pensil dan secebis imaginasi.

Dari peralatan asas tersebut saya membentuk kreativiti dan kemahiran melukis.

Continue reading

Lukis kartun Merdeka dan masyukkk!!

Buat semua kartunis/pelukis amatur dan yang sedang meningkat naik,

Inilah masanya untuk anda menunjuk terel dan memenangi hadiah wang tunai yang sungguh masyuk.  Mungkin inilah juga peluang untuk anda membuktikan sesuatu kepada saudara mara, orang kampung dan awek-awek yang selama ini memandang rendah terhadap anda!

Untuk maklumat lanjut tentang Bakat Seni Kartun Merdeka ini, sila klik imej-imej di bawah untuk diperbesarkan.

Continue reading

Selamat BerExam-exam!

Khas buat adik-adik yg sedang bertungkus-lumus berjuang dengan UPSR pada minggu ni dan PMR serta SPM yg bakal mendatang…

Diharapkan adik-adik sekalian tabah menjawab segala soalan yg mendatang dengan jayanya.  Semoga segala usaha dan tensen adik-adik mengadap buku-buku pelajaran yg membosankan tu bakal membuahkan hasil di saat menghadapi peperiksaan yg boleh dikatakan penting ni…

Yakin Boleh!! 😀

Untuk melegakan tensen dan menaikkan semangat, adik-adik dijemput untuk melayan video di bawah ni…

Selain melegakan tensen, video ni juga sesuai untuk semua yg dah tak tau nak buat kerja berfaedah lain dan ingin menghabiskan masa sementara menunggu waktu berbuka! 😉

Continue reading

Berita! Pengumuman! (takde kena mengena ngan pose…)

Pengumuman buat semua student IPT yg berminat nak submit idea anda (yg kononnya best tu) ke Mobile Content Challenge 2009

Adalah dimaklumkan, atas permintaan ramai student IPT yg kononnya sibuk dengan exam dan macam-macam alasan lagi… maka tarikh akhir bagi menghantar proposal anda telah DILANJUTKAN ke 7 September 2009.

Adalah dengan tarikh baru ini diharapkan para peserta yg berminat akan mempunyai lebih masa lagi untuk berdating, menonton astro, tidur, menyiapkan dan memantapkan lagi kertas cadangan mereka.

Untuk mengsubmit idea anda, silalah ke laman web rasmi Mobile Content Challenge 2009 >>>

Diharapkan mereka yg disebutkan di atas dapat mengambil peluang keemasan ini!

Akhir kata, Selamat Berpuasa dan semoga sukses dengan idea anda yg kononnya best tu!

Tengganu Dah Setel… Ni Turn KL Pulak!

Pada hari ni saya sedikit letih kerana baru saja pulang dari Kuala Terengganu kerana menjayakan workshop untuk program Mobile Content Challenge 2009.

Workshop yg diadakan ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para peserta tentang halatuju dan objektif pertandingan ini.

Paling best sekali, setiap peserta akan didedahkan dengan pelbagai maklumat dan tips-tips yg dapat membantu mereka untuk memenangi  cabaran MCC  2009 ini, seterusnya menggondol hadiah wang berjumlah RM100,000 tunaiii!!

Buat anda yg berada di LEMBAH KLANG dan berminat untuk menyertai pertandingan yg berprestij ini serta mendengar tips-tips hebat dari speaker-speaker yg berpengalaman dalam industri, bolehlah hadirkan diri di workshop 30 Julai 2009 ini di Sime Darby Convention Center (untuk lokasi peta, sila tanya Lebai Google anda).

Selain itu, anda juga berpeluang untuk beramah mesra, sesi autograf dan bergambar dengan saya pada petang harinya.

Berikut adalah jadual workshop lain yg bakal diadakan:

Untuk pendaftaran, sila isikan maklumat anda di MCC Workshop Registration Form >>>

Diharap anda yg berada di LEMBAH KLANG tidak akan melepaskan peluang keemasan untuk menghadiri workshop yg padat dengan maklumat tentang pasaran dan harapan industri mobile content di Malaysia ini.

Sapa tau, mungkin sebahagian dari RM100,000 wang hadiah tu bakal menjadi milik anda! Tuah ayam nampak di kaki… tuah anda mungkin nampak di handphone! 😎