Jom jumpa saya kat Penang pulak!

Khas buat anda yg berada di Pulau Pinang…

Jom temui saya dan beberapa speaker lagi di Cititel Pulau Pinang pada hari Khamis 23 Julai 2009 ini, untuk menghadiri worksyop Mobile Content Challenge 2009 anjuran bersama Maxis Communications Berhad, Kementerian Penerangan Komunikasi & Kebudayaan (MICC) serta Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM).

Masuk adalah PERCUMA!

Selain dapat berjumpa dan beramah mesra dengan saya, ini adalah satu PELUANG untuk anda mendapat maklumat lebih terperinci mengenai pembangunan content untuk mobile phone dari mereka yg berpengalaman dalam bidang ini… samada dari sudut teknikal, pemasaran, kewangan dan lain-lain lagi!

Selain itu, pelbagai HADIAH/FREEBIES menarik menanti buat mereka yg hadir ke worksyop tersebut. Makan FREE kat hotel adalah ditanggung beres!! 😛

Pada anda yg berminat untuk menyertai workshop di Pulau Pinang pada hari KHAMIS ini, sila daftarkan nama anda selewat-lewatnya esok (Rabu 22 Julai 2009) di laman web: http://www.mobilecontentchallenge.com/reg_workshop.php

Siapa tau, mungkin sebahagian dari RM100,000 wang hadiah tu bakal menjadi milik anda! Tuah ayam nampak di kaki… tuah anda mungkin nampak di handphone!

Lagipun, mungkin inilah juga satu-satunya peluang untuk ‘mengepow’ semula duit anda yg telah banyak  dileburkan semata-mata untuk membeli top-up daripada Maxis! 😎

Jom Jumpa Saya di JB Isnin ni!

Pada anda yg masih menuntut di IPTA ataupun IPTS, inilah peluang anda untuk menunjukkan kreativiti dan keterelan anda bersama rakan-rakan dalam mencipta kandungan/aplikasi mobile phone di dalam Mobile Content Challenge 2009!

Program yg telah masuk tahun ketiga ini adalah anjuran bersama Maxis Communications Berhad, Kementerian Penerangan Komunikasi & Kebudayaan (MICC) serta Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM).

Mobile Content Challenge ini terbuka untuk semua pelajar institusi pengajian di seluruh Malaysia untuk membuat penyelidikan dan menggunakan segala teknologi terkini untuk membangunkan apa sahaja isi kandungan yg boleh memberi manfaat pengguna telefon bimbit.

Yang bestnya, anda berpeluang memenangi wang tunai berjumlah RM100,000 tunaiii!!!

Continue reading

Mana satu ikang yang lebih ngang?!

Masihkah anda ingat dengan kutukan penuh emosi saya terhadap karakter maskot Nemo Sukma 2008 Terengganu?

Dari komen yg diberi pada post tersebut, ramai gak yg sebulu dengan saya yg berbulu je tengok design ikan nemo tak jadi tu… 😆

Namun begitu, ada gak beberapa mereka yg MARAHKAN saya dan pengomen-pengomen yg secara terang-terangan mengutuk design kartun tu…

Di bawah ini adalah print screen komen marah dan bengang tersebut:

Ternyata mereka yg terasa dengan kutukan itu telah MENCABAR saya dan pengomen-pengomen yg sebulu dengan saya supaya kami berhenti mengomen (dan mengutuk) serta menunjukkan bukti hasil lukisan sekiranya kami ni hebat sangat!

Rasanya tak adil kalau nak suruh pengomen-pengomen yg sebulu ngan saya tu untuk menunjukkan sebarang bukti. Lagipun kebanyakan mereka adalah ‘orang awam’ sahaja dan bukannya pelukis seperti saya.

Nak suruh saya yg lukis adalah mustahil juga kerana jadual yg padat dan saya juga tak berminat membuang masa emas saya hanya sekadar untuk membuktikan sesuatu!

Jadi dengan mendiamkan diri dan tidak menyahut cabaran, mungkin ramai akan beranggapan bahawa saya dan kroni hanya pandai bersembang lebat macam tin kosong aje!

Kebetulan pulak dalam awal tahun ni saya ada buat satu design maskot kartun ikan jerung hammerhead untuk Miss Yvette, seorang pelanggan dari El Paso Texas.

Continue reading

Ni ikang ke atau manusia ikang jadiang?

Amaran: Post ini mengandungi banyak unsur kutukan yg sedikit emosi dan bisa mengecikkan hati beberapa pihak yg mungkin terlibat.

Sewaktu berkunjung ke Kuala Terengganu pada April yg lalu, saya terserempak dengan satu billboard yg memaparkan MALAPETAKA berupa satu design kartun…

Ni apa kejadah punya menatang ni?

Nak kata ikang bukang ikang..

Nak kata oran pung bukang oran…

Boleh tak sesapa yg tajam matanya beritau apa sebenarnya yg cuba di jual kat sini ni?

😕

Continue reading

Ni Thundercats palsu ke tipu?

Sabtu lepas saya membazirkan masa emas saya dengan menonton X-Men Origins di panggung GSC Pavillion.

Beberapa bulan lepas kecoh pasal salinan movie ni boleh terlepas kat internet. FBI skang ni tengah sibuk memburu orang dalam yg disyaki membuat dajal tersebut. Harap-harap takdeler geng Petaling Street yg terlibat! 😛

Pada saya, disyorkan agar anda menonton movie ni kat wayang walaupun anda dah download cerita ni dari internet. Ini kerana cerita ini memang amat baik dan puas ditonton melalui skrin perak.

Nampaknya trend mengadaptasi cerita kartun dan komik kepada medium filem semakin berleluasa sekarang ni. Elokler camtu… Sekurang-kurangnya orang-orang yg tak minat dan tak pernah baca medium komik ni, akan tau mengenai sesuatu karya komik tersebut.

Continue reading

HakCipta @ Copyright – ‘Cara Mendaftarkan HakCipta’

Artikel ini adalah bahagian terakhir sambungan dari:

BAHAGIAN AKHIR – ‘CARA MENDAFTARKAN HAKCIPTA’

Adalah penting untuk MEMBUKTIKAN bahawa anda adalah pencipta sesuatu karya itu.

Namun adalah LEBIH PENTING untuk anda MEMBUKTIKAN bahawa anda adalah YG PERTAMA mendapat idea dan menghasilkan karya tersebut.

Banyak cara untuk melaksanakannya. MENERBITKAN KARYA tersebut adalah salah satu cara. Senaskah komik “Satria Chopper” dengan tarikh penerbitannya yg dicetak pada komik tersebut adalah bukti yg kukuh bahawa komik tersebut telahpun dikeluarkan pada tarikh yg tertera.

Di bawah ini adalah contoh komik saya yg diterbitkan pada 2004. Pada covernya tertera tahun ia dicetak dan notis pemilikan hakcipta.

Untuk bercerita lebih lanjut, kita akan mengambil karya “Satria Kapchai” karya Encik B. Samad Saib dari artikel bahagian 3 – HakCipta @ Copyright – ‘Work For Hire’ sebagai contoh.

Katakanlah, Eddy telah terjumpa sebuah Majalah Mestika yg telah diterbitkan pada tahun 1975. Majalah tersebut masih disimpan kerana ada poster Uji Rashid dan Syarifah Aini yg menjadi kegilaan bapaknya sewaktu muda belia.

Setelah membelek poster Uji Rashid dan Syarifah Aini serta mengakui kejelitaan mereka di suatu masa dahulu, Eddy juga  terbaca cerita pendek bertajuk “Satria Kapchai” hasil karya Encik B. Samad Saib di dalam majalah tersebut.

Continue reading

HakCipta @ Copyright – ‘Work For Hire’

Artikel ini adalah bahagian ke tiga sambungan dari:

BAHAGIAN 3 DARIPADA 4 – ‘WORK FOR HIRE’

Pada setiap karya perlulah dinyatakan dengan dengan jelas siapakah PEMILIK atau PEMEGANG HAKCIPTANYA (atau lebih jelas lagi – siapakah yg berhak mendapat keuntungan daripadanya!).

HAKCIPTA secara automatiknya adalah hakmilik mutlak pencipta atau pengkarya asal. Ia boleh dipegang dan dimiliki atas satu nama ataupun lebih (sekiranya karya itu ditulis atau dicipta lebih dari seorang).

Seperti HARTA atau PROPERTY lain, ia juga boleh dijual, disewa, diserah hakmilik dan diberi percuma kepada orang lain. Sekiranya pemilik asal meninggal dunia (secara rela ataupun tidak), HAKCIPTA tersebut akan diserahkan kepada anak ataupun waris terdekat.

Tetapi seandainya pengkarya tersebut diupah atau dibayar untuk menghasilkan sesuatu karya, maka beliau tidak lagi berhak ke atas karya ciptaannya itu…

Continue reading

HakCipta @ Copyright – ‘Fair Use’

Artikel ini adalah bahagian ke dua sambungan dari:

BAHAGIAN 2 DARIPADA 4 – ‘FAIR USE’

Untuk bercerita mengenai ‘FAIR USE’ ini, kita sekali lagi akan mengambil karya agung “Satria Chopper” dari bahagian pertama sebagai contoh.

Katakanlah anda menulis review tentang cerita “Satria Chopper” (samada diblog, majalah ataupun suratkabar) – itu boleh dikira sebagai ‘FAIR USE’.

Secara teorinya tiada siapa pun akan membaca tulisan anda (kecuali anda penulis atau penulis review yg terkenal) hanya kerana anda menulis review mengenai komik “Satria Chopper” yg terkenal itu.

Jika anda menulis berita (“Kartunis yg genius terhilang manuskrip kawan baiknya lalu menyalahkan lawyer HakCipta”) – itu juga boleh dikira sebagai ‘FAIR USE’ kerana belum tentu lagi orang akan membeli suratkhabar anda.

Jika anda menulis PARODY bertajuk “Satria Kapur”itu juga boleh dikira sebagai ‘FAIR USE’ kerana sesiapa sahaja yg telah membaca atau membeli “Satria Kapur” mungkin akan berminat untuk membeli atau membaca “Satria Chopper”.

Apakah itu PARODY?

Continue reading

HakCipta @ Copyright – Pengenalan

BAHAGIAN 1 DARIPADA 4 – APA ITU HAKCIPTA?

Ketika di tingkatan 4, Eddy member kamceng saya mencadangkan supaya kami bekerjasama membuat satu siri komik.  Projek usahasama ini melibatkan saya sebagai pelukis dan beliau pula sebagai penulis.

Walaupun tahu keupayaan menulis dan mengarangnya yg tak seberapa tu, saya tertarik untuk mendengar lebih lanjut kerana agenda udang di sebalik batunya.

“Awek-awek suka dan minat dengan lelaki seni ni… contohnya yg pandai main muzik, menyanyi, berlakon, menulis dan melukis…”

“Tak caya ko tengok Awie tu… muka bukan hensem sangat tapi Miss Malaysia cam Erra Fazira tu pun nak kat dia!”, sambungnya lagi yg bercakap sambil mengangkat sebelah kening ala-ala Awie di dalam Sembilu.

“Betul!”, angguk saya sambil di dalam hati mengutuk gaya Awienya yg tak menjadi langsung tu.

“So kau rasa bagaimana? Projek ni nak proceed or not?”, Eddy semakin galak melakonkan gaya Awie tak menjadinya itu. Entah camana Bahasa Melayunya itu boleh tiba-tiba dimulakan dengan ‘so’ dan berakhir dengan ‘not’.

Saya berminat jugak dengan cadangannya. Mungkin inilah peluang untuk kami yg baru akil baligh tetapi tak pernah berdating ni, memperdayakan awek-awek cun di sekolah.

😈

Continue reading