Ke Mana Abam Ubi Menghilang?

Pastinya ramai (ataupun takde langsung) pengunjung yang pelik kerana blog ini sudah teruk bersawang tidak diupdate dan sunyi sepi mengalahkan tanah kuburan…

Saya tidak ke mana-mana, masih setia di sini dan belum lagi ke tanah kuburan (buat masa ni…)…

Hehehe! ๐Ÿ˜‰

Continue reading

Beberapa tahun dahulu…

Beberapa tahun dahulu ada seorang remaja lelaki yang tidak berapa mahir dalam bersukan atau sebarang aktiviti yang memerlukan ketangkasan atau kecekapan fizikal. Beliau sering disisih dan selalu menjadi yang terakhir dipilih untuk menganggotai sesuatu team sukan; samada untuk perlawanan, maupun untuk kelas pendidikan jasmani!

Ya, dunia ini memang kejam… tiada siapa yang mahu berpasukan dengan seorang loser.

Menyedari hakikat, remaja tersebut mengambil keputusan untuk berhenti melibatkan diri dalam segala jenis aktiviti sukan dan lebih gemar menghabiskan masanya bersendirian.

Dikala bersendirian itu beliau hanya membaca buku. Buku bacaan yang digemarinya adalah Majalah Gila-Gila – majalah kartun humor yang pernah popular di suatu ketika dahulu.

Terpengaruh dengan lukisan di dalam majalah tersebut, beliau selalu meniru dan melakar gambar kartun yang dilihatnya. Kini beliau merasa sangat tenang dan seronok apabila dapat menghasilkan lukisan kartun seperti yang terkandung dalam majalah tersebut. Masanya seringkali dihabiskan berlatih menconteng lukisan kartun dan ditingkatkan lagi dengan cubaan mengarang beberapa cerita komik.

Walaupun begitu, lukisan tersebut hanya menjadi koleksi peribadi untuk tatapannya seorang diri sahaja. Ini kerana beliau merasakan bahawa lukisannya itu tidak berapa cantik kerana percaya bahawa beliau memang tiada bakat dalam lukisan.

Keyakinannya itu berdasarkan rekodnya yang sentiasa mendapat markah C atau D dalam matapelajaran lukisan. Belum pernah lagi dalam sejarah hidupnya lukisannya digantung atau dipuji oleh guru lukisan. Di dalam keluarganya pun memang tiada seorang pun yang boleh dikatakan berbakat melukis atau berdarah seni.

Dipendekkan cerita, entah bagaimana buku sketchnya telah dijumpai dan dilihat oleh seorang gadis yang cantik rupawan di dalam kelasnya. Kerana namanya tercatit di situ, si gadis tiada masalah untuk memulangkannya kepada yang empunya.

Continue reading

Abang Ubi ni pemalas betul!

Ya… Abang Ubi mengaku.

Abang Ubi memang pemalas!


(Pemalas tahap neraka ini tiada kena mengena langsung dengan penulis.)

Abang Ubi cuma rajin makan, minum, tidur, lepak, mengorat awek, deting, carik idea, lukis kartun, lukis karikatur, basuh baju, lipat kain, kemas katil, main game, tengok tv, layan dvd, naik basikal, tangkap gambar, pergi pasar malam, sembang kedai kopi, mandi kolam, baca komik, basuh pinggan mangkuk, conteng-conteng, main Facebook, layan Twitter dan bermacam lagi aktiviti berfaedah atau membuang masa yang lain.

Abang Ubi cuma malas nak mengupdate blog ni je…

Hehehe…

Bukan malas sebenarnya…

Cuma suka bertangguh…

๐Ÿ˜‰

Continue reading

Jangan Pandang Belakang Anjing…

Berdasarkan kisah tak berapa seram yang dialami sendiri oleh penulis. Namun segala yang tercatat bukanlah 100 peratus tepat seperti apa yang telah berlaku kerana kebanyakannya sudah ditokok tambah demi kesan dramatik; bertujuan untuk mengkhayalkan pembaca yang mudah tertipu. Kanak-kanak, ibu-ibu yang mengandung dan mereka yang menghidapi komplikasi lemah jantung dinasihatkan untuk tidak membaca cerita ini sekiranya mereka menghadapi masalah buta huruf – Penulis

Oktober 1995.

Jam di tangan menunjukkan hampir pukul 12.00 malam ketika aku turun dari bas mini trip terakhir dan menjejakkan kaki dengan selamat di perhentian bas Pandan Jaya.

Memang setiap hari bas mini adalah kenderaan pilihan utama untuk aku pulang ke rumah dari pejabat. Aku memang suka bas mini. Cepat, murah dan efisien… walaupun setiap masa terasa bagai nak terpelanting macam naik rollercoaster di sepanjang perjalanan.

Itu belum dicampur bau hapak dan bacin ketika waktu puncak dari ketiak mamat-mamat yang nampak je hensem bergaya tetapi tidak tahu langsung tentang kewujudan serta fungsi deodoran!


( Gambar asal hasil kerja & ยฉ JanickG )

Walauapapun jua keadaannya, aku tetap yakin bahawa bas mini adalah perkhidmatan bas awam terefisien di Lembah Klang berbanding dengan sistem bas yang ada sekarang ini. Pelik juga kalau nak dikaji kenapa perkhidmatan bas sekarang ini semakin teruk (walaupun basnya nampak baru) berbanding zaman bas mini dahulukala…

Ada masanya aku terfikir ini mungkin satu konspirasi pihak tertentu supaya rakyat Malaysia berputus asa dengan pengangkutan awam lalu terpaksa membeli kereta sorang sebiji. Al-maklumlah, negara kita kan pengeluar dan penjual kereta… ๐Ÿ˜‰

Okey, berbalik semula pada cerita asal…

Continue reading

Mungkin Aku Harus Pencen Daripada Facebook…

Kata mereka padaku (yang membawa maksud lebih kurang begini)

“Usahlah kau penuhi statusmu dengan kata-kata lawak jenaka mengarut kerana ia sememangnya lagho, membuang masa dan bisa melalaikan rakan-rakan Facebookmu yang tersenyum serta tertawa membacanya.”

“Tak perlulah kau ceritakan apa menu makan malammu tadi atau memuat naik gambar makanan tengaharimu nanti sedangkan di luar sana ada ramai rakanmu yang sedang menderita kelaparan disaat itu.”

“Jangan kau serabutkan statusmu dengan cerita masalah, kesusahan dan penderitaanmu. Adakah kau mengidap sindrom Kurang Kasih Sayang lalu inginkan perhatian dan belaian? Jangan ingat nasib kau sahaja yang malang, seolah-olah hanya kau seorang sahaja yang ada masalah di dunia ini!”

“Perlukah kau bercerita dan menayang segala gambar dan berita tentang pengalaman melancong serata duniamu itu? Apa yang nak dibanggakan sangat dengan naik kapal terbang dan berjalan di negeri orang tu? Entah-entah pergi ke sana buat maksiat…”

Continue reading

Saya nak kawan Abang Ubi kat Facebook boleh tak?

“Kau ada Facebook? Apa nama Facebook kau?”

Inilah antara soalan wajib masakini yang biasa kedengaran daripada mulut sahabat atau kenalan, samada yang sudah lama dikenali maupun yang baru.

Siapa sahaja yang tak kenal atau tiada akaun Facebook akan dianggap kolot. Sebagai sebuah negara yang membangun, rakyat Malaysia bolehlah berbangga kerana telah diiktiraf sebagai antara pengguna Facebook yang tertinggi membuang masa di dunia. Melalui data yang dikumpulkan, pada tahun 2010 sahaja dianggarkan terdapat 7.5 juta pemilik akaun Facebook di Malaysia.

Sebagai salah seorang rakyat Malaysia yang kononnya sentiasa mengikut trend dan tidak mahu dituduh kolot, saya juga turut terjebak dengan fenomena membuang masa mengumpat, mengorat dan bermain game di Facebook ini. Walaupun adakalanya dikaitkan dengan pelbagai gejala negatif, saya berpendapat Facebook juga ada kebaikannya, terutama untuk mengeratkan silaturahim sesama insan dan mempromosikan perniagaan.

Sejak mula menjebakkan diri sejak 2008, saya telah memenuhi kuota 5000 rakan yang ditetapkan di dalam akaun Facebook dan tidak boleh menambah rakan baru lagi. Walaubagaimanapun, dari masa ke semasa, akan ada rakan-rakan Facebook yang berani ‘menceraikan’ saya atau menutup akaun Facebook mereka.

Pemergian mereka ini memberi slot kosong untuk diisi oleh pemohon-pemohon baru yang telah lama menunggu untuk menjadi rakan Facebook saya. Ketika artikel ini ditulis, terdapat 2,564 rakan baru yang menunggu untuk diterima atau direject oleh saya.

Dengan kuota yang ditetapkan, mustahil untuk saya menerima kesemuanya menjadi rakan. Saya perlu bersikap memilih dan jual mahal sedikit.

Walaupun tanpa kuota, belum tentu juga saya mahu berkawan dengan semua orang. Sebagai manusia, masing-masing mempunyai sebab dan kriteria tersendiri untuk memilih siapa untuk menjadi kawan.

Persoalannya, bagaimana saya memilih siapa untuk menjadi rakan saya di Facebook?

Untuk permulaan saya akan kongsikan kepada anda kriteria atau sebab apakah yang boleh membuatkan saya (atau sesiapa jua) terpotong stim untuk tidak memilih lalu menolak seseorang daripada menjadi rakan. Saya pun berharap panduan ini boleh juga digunakan untuk kita bersama-sama menggunakan laman sosial dengan cara yang betul serta lebih berhemah.

Continue reading

Aktiviti Kartunis Terlampau 2009 – Bahagian 2

Nota: Ini adalah bahagian terakhir sambungan daripada:

JULAI 2009

Bulan ini menyaksikan saya asyik mengadap lapangan terbang kerana sibuk menerbangkan diri ke serata Malaya demi menjayakan worksyop untuk program Mobile Content Challenge 2009 anjuran Maxis dan SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia).

Sebagai partner, saya diberi peranan sebagai salah seorang speaker di setiap worksyop program ini. Workyop yang diadakan di 6 buah negeri ini bertujuan untuk memberiย  penerangan dan pendedahan kepada para peserta tentang objektif serta halatuju program ini.

Di setiap worksyop yang diadakan, saya telah berkongsi segala pengalaman saya sebagai pencipta kandungan/content provider untuk telefon mudah alih di Malaysia. Mungkin dengan perkongsian tersebut mampu memberi inspirasi dan semangat kepada pelajar-pelajar universiti untuk menceburi bidang ini sebagai usahawan tekno (teknopreneur).

Continue reading

Aktiviti Kartunis Terlampau 2009 – Bahagian 1

Tahun 2010 sudahpun menjengah… dan secara automatik, 2009 sudah pun pergi meninggalkan kita dan pastinya takkan kembali lagi.

Walaupun kita mungkin akan seronok dan teruja memandang perempuan cantik dan seksi kehadapan, ada masanya kita perlu juga memandang awek atau bini sendiri ke belakang semula untuk muhasabah diriโ€ฆ

Jadi untuk entri tahun baru ni, saya ingin mengajak anda melayari beberapa aktiviti liar saya yang mungkin menarik sepanjang tahun 2009 (kira macam greatest hitslah ni…) ๐Ÿ˜›

Continue reading

Ewah-Ewah… Ingat Best Sangat Ke Masuk TV?

Sekarang ini saya amat malas dan jarang sekali mengupdate blog. Ini kerana saya terlampau sibuk memenuhi beberapa tugasan dan jemputan di luar sana. Banyak temujanji, dating, meeting dan jemputan yang perlu dihadiri.

Semoga penjelasan ini dapat meredakan kesangapan anda yang sering kecewa kerana terpaksa mengadap post-post basi di blog ni… heh! ๐Ÿ˜‰

Berbalik pada cerita asal, pada hari Sabtu November lepas (tak ingat tarikh sebenar), saya dan beberapa rakan kartunis telah menjayakan rakaman rancangan Ewah-ewah. Kali ini adalah giliran kartunis sebagai peserta game show terbitan TV3 ni.


(Dari kiri: Soya, Tembakau, A’an, Gayour, Ubi dan Taugeh)

Seminggu sebelum shooting bermula, saya telah dihubungi Encik Adanan selaku penyelaras rancangan tersebut untuk membantunya mencari 6 orang kartunis untuk dijadikan mangsa. Setelah dijanjikan pelbagai ganjaran berupa hadiah, kemahsyuran, wang ringgit dan wanita; saya pun terus menelefon beberapa rakan kroni kartunis yangย  sesuai untuk format rancangan tersebut.

Antara mereka yang terpedaya dengan ganjaran dan janji-janji manis itu adalah Gayour, Tembakau, Taugeh, Soya dan A’an. Kesemua mereka yang gelap mata ini adalah antara barisan kartunis otai dan tersohor Malaya. Mereka juga adalah sahabat-sahabat lama yang pernah sama-sama berjuang untuk Majalah Ujang, Varia Lawak, Lanun, Gelihati dan G3. Saya juga memilih muka-muka ini kerana mereka semua ni biasa masuk TV dan memang muka tak tau malu depan kamera.

Continue reading

Selamat Hari Ibu dan Terima Kasih Mak!

(Artikel ini dipetik dan diedit semula dari prakata komik ‘DIAM-DIAM UBI’ karya Ubi yg diterbitkan pada 2004)

Aku teringat sewaktu aku darjah 6 dulu. Masa tu aku baru start berjinak-jinak lukis kartun.

Satu hari masa balik dari sekolah, aku ternampak pen celup (sejenis pen yg kartunis pro pakai untuk melukis) dijual kat kedai alatulis. Tengok harganya takler mahal sangat – cuma RM2.50 je… ๐Ÿ˜€

Tanpa melengahkan masa, petang tu jugak aku ajak mak pergi kedai. Mak aku menurut aje walaupun dia tengah penat kerana baru balik dari pejabat.

Maka berjalan kakilah kami anak-beranak ke kedai yg boleh tahan gak jauhnya.

Sampai aje kat kedai, dalam keadaan ketiak yg becak tu terus aje suruh tokei kedai (belum lagi bergelar apek) keluarkan pen tu dari lemari kaca.

Tak boleh aku gambarkan time tu punya seronok (dan betapa besarnya lubang hidung). Tetiba aje terasa diri ni macam kartunis profesional lagi glemer ๐Ÿ˜Ž Pehhh!!!

Tapi kestiman yg ekstrim tu terus aje terpotong bila aku nengok penanda harganya… RM9.90! Rupa-rupanya RM2.50 tu baru harga sebatang matanya!

Dan yg tak bestnya mak aku cuma ada RM5 aje time tu…

Continue reading